Puistosta kuolleena löytyneen Robertin, 24, tapaus kuohuttaa Kaliforniassa – mielenosoittajat pitävät kuolemaa lynkkauksena - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Puistosta kuolleena löytyneen Robertin, 24, tapaus kuohuttaa Kaliforniassa – mielenosoittajat pitävät kuolemaa lynkkauksena

Julkaistu: 15.6. 12:37

Robert Fullerin perhe ei niele viranomaisten arviota itsemurhasta. He ovat saaneet mielenosoittajien ja viranomaisten lisäksi tuekseen julkisuuden henkilöitä kuten Kim Kardashianin.

Tuhannet ihmiset ovat osallistuneet viikonloppuna Yhdysvaltain Kaliforniassa mielenosoituksiin, joilla vaaditaan tarkempaa tutkintaa Palmdalen kaupungissa sijaitsevasta puistosta kuolleena löydetyn nuoren mustan miehen tapauksessa.

Robert Fullerin, 24, puuhun hirtetty ruumis löydettiin varhain viime keskiviikkoaamuna yleisestä puistosta. Los Angelesin piirikunnan sheriffi tiedotti lauantaina tulleensa alustavassa tutkinnassa siihen tulokseen, että kyseessä oli todennäköisesti itsemurha.

  • Sheriffin ilmoitus ja sen aiheuttamia reaktioita on nähtävissä yllä olevalla videolla.

Mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina puistossa kaupungintalon lähellä sijaitsevalle puulle, josta Fuller oli löydetty roikkumasta edellisellä viikolla.

Fullerin omaiset eivät kuolinsyyntutkijan raportin tulkintaa ole kuitenkaan nielleet. Heidän mukaansa kyse vaikuttaa olleen lynkkauksesta.

Kymmenen päivää aiemmin toinen musta mies oli löydetty vastaavalla tavalla kuolleena reilun 85 kilometrin päässä sijaitsevasta Victorvillen kaupungista.

Julkisuuden henkilöt mukana kampanjoimassa

Fullerin omaiset saivat pian tuekseen mielenosoittajia, ja muun muassa Los Angeles Timesin mukaan joukkoon on nyt liittynyt myös viranomaisia. Palmdalen kaupunki julkaisi lausunnon, jossa se ilmoitti tukevansa Fullerin perheen sekä yhteisön vaatimuksia saada oikeutta.

Mielenosoittaja piti minuutin hiljaisen hetken Robert Fullerin muistoksi Palmdalessa lauantaina.

Piirikunnan hallintoa valvovan liittovaltion elimen johtaja Kathryn Barger sekä republikaanisenaattori Scott Wilk ovat niin ikään vaatineet itsenäistä tutkintaa tapauksesta.

Verkossa Fullerin tapauksen tutkimista vaativa adressi oli maanantaihin mennessä kerännyt yli 230 000 allekirjoitusta. Sitä ovat levittäneet sosiaalisessa mediassa muun muassa tosi-tv-tähti Kim Kardashian sekä Oscar-palkittu näyttelijä Viola Davis.

”Lynkattiin”, luki mielenosoitukseen osallistuneen naisen kyltissä isoilla kirjaimilla.

Jo lauantaina Fullerin löytöpaikalle puistoon kerääntyi suuri joukko miehelle oikeutta vaatineita surijoita. Paikalla oli myös Fullerin perheenjäseniä.

– Kun seisoo tässä ja tuijottaa tuota puuta, tämä ei käy järkeen. Veljeni ei ollut itsetuhoinen. Hän oli selviytyjä, sanoi Fullerin sisar Diamond Alexander Los Angeles Timesille.

Jännitteitä ilmassa

Jotkut mielenosoittajista ovat olleet sitä mieltä, että Fuller olisi saatettu surmata kostoksi kaupungissa joitakin päiviä aiemmin järjestetystä rasismin ja poliisiväkivallan vastaisesta mielenosoituksesta.

Mielenosoituksissa on vaadittu Fullerin tapauksen tutkimista murhana.

Palmdalen kaupunki kuuluu Antelope Valleyn metropolialueeseen, joka on parin viime vuosikymmenen kuluessa muuttunut hiljalleen valkoisen enemmistön asuinalueesta etnisesti monimuotoisemmaksi. NPR:n mukaan muutos ei ole tapahtunut ilman jännitteiden kiristymistä.

Esimerkiksi uusnatsiryhmien on raportoitu toimivan alueella. Oikeusministeriö on myös joutunut puuttumaan syrjivään asuntopolitiikkaan ja muihin käytäntöihin Palmdalen ja sen naapurikaupungin alueella.

”Selitys mustasta miehestä hirttämässä itseään puuhun ei mene läpi”

Fullerin tapaus on tuonut huomiota myös kymmenen päivää aiemmin Victorvillestä hirtettynä löytyneen Malcolm Harschin, 38, tapaukselle. Myös hänen omaisensa ovat vaatineet tapauksesta murhatutkintaa.

San Bernardinon piirikunnan sheriffi tiedotti niin ikään lauantaina, ettei tapaukseen epäillä liittyvän rikosta. Tässä, kuten Fullerinkin tapauksessa, tutkinnan on kuitenkin kerrottu edelleen jatkuvan.

Protesteihin osallistuneet vaativat oikeutta Robert Fullerille.

Harschin perhe kertoi lausunnossaan, että heidän on vaikea uskoa kyseessä olleen itsemurhan. Perheen mukaan Harsch oli juuri ennen kuolemaansa sopinut lastensa kanssa näiden tapaamisesta pian, eikä hän vaikuttanut masentuneelta ulkopuolisten silmin.

Mielenosoittajat kiinnittivät ilmapalloja puuhun, josta Fuller oli löydetty keskiviikkona.

Sekä Fullerin että Harschin tapauksessa huomiota on kiinnitetty myös epäiltyjen itsemurhien tekotapaan. Se kun kantaa mukanaan kaikuja erityisesti sisällissodan jälkeen Yhdysvaltain etelävaltioissa tapahtuneista mustien lynkkauksista, joissa tekotapana oli usein puuhun hirttäminen.

– Selitys itsemurhasta ei tunnu uskottavalta. On monia tapoja kuolla. Mutta kun ottaa huomioon viimeaikaiset rodulliset jännitteet, selitys mustasta miehestä hirttämässä itseään puuhun ei mene meille läpi kovin hyvin juuri nyt, Harschin perhe ilmoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?