Tämä valo­kuva Lontoon mielen­osoituksesta näyttää, mitä on todellinen sankaruus – ”Me pelastimme hengen tänään” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämä valo­kuva Lontoon mielen­osoituksesta näyttää, mitä on todellinen sankaruus – ”Me pelastimme hengen tänään”

Valokuvaaja Dylan Martinez tallensi Lontoon mielenosoitusten yhteydessä poikkeuksellisen vaikuttavan otoksen.

15.6. 8:40

– Kaunis humaaniuden hetki kaiken sen rumuuden keskellä, tunnettu brittijournalisti Piers Morgan hehkuttaa Twitterissä.

– Tältä näyttää todellinen sankaruus, hän jatkaa.

Uutistoimisto Reutersin konkarivalokuvaajan Dylan Martinezin Lontoon mielenosoitusten yhteydessä ottama valokuva on lähtenyt leviämään nopeasti sosiaalisessa mediassa ja eri maiden viestimissä.

Vaikuttavassa kuvassa tummaihoinen mies kantaa loukkaantunutta valkoista miestä turvaan, kun mielenosoitukset eskaloituivat lauantaina paikoin väkivaltaiseksi nujakoinniksi. Äärioikeiston edustajat olivat järjestäneet alueella vastamielenosoituksia antirasismiaktivisteja vastaan.

– Näin kahakan ja jonkun kaatuvan maahan, Martinez kertaa Waterloon sillan lähistöllä tapahtunutta kaoottista välikohtausta.

Sitten kaksi miestä ilmestyi väkijoukon keskeltä.

– Väkijoukko hajaantui aivan edessäni. Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja siitä näkökulmasta katsottuna uskomattoman onnekas. Hän käveli minua kohti reippaasti.

Loukkaantuneella miehellä oli Martinezin mukaan vammoja kasvoissaan. Paikalle olleet Reutersin toimittajat ovat kertoneet, että mies oli joutunut rasismia vastustaneiden mielenosoittajien hakkaamaksi.

Osa väkijoukosta huusi, että loukkaantunut mies kuului äärioikeistoon, mutta Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan miehen henkilöllisyyttä tai poliittisia näkemyksiä.

Poliisi sanoo olevansa tietoinen välikohtauksesta ja valokuvasta, mutta ei kommentoi yksityiskohtia sen tarkemmin.

Mielenosoitukset ympäri maailmaa puhkesivat kolme viikkoa sitten Yhdysvaltain Minneapolisissa tapahtuneen tummaihoisen George Floydin pidätyskuoleman takia.

Brittimedian mukaan loukkaantuneen miehen kantoi turvaan Patrick Hutchinson, joka työskentelee personal trainerina. Reuters sai Hutchinsonin lähipiiristä vahvistuksen, että kyseessä todella oli hän.

– Me pelastimme hengen tänään, Hutchinson kirjoittaa sosiaalisessa mediassa.

Hutchinson kertoi Channel 4 -kanavan haastattelussa sunnuntaina, että tilanne oli pelottava.

– Se oli aika hektistä, lähestulkoon pakokauhun omaista. Kaverit menivät sinne, he tavallaan muodostivat pienen ketjun hänen ympärilleen, jotta hän ei vahingoittuisi fyysisesti enempää. Hänen henkensä oli vaarassa, hän kommentoi.

– Joten menin vain alas, kahmaisin hänet ylös olkapäilleni ja tavallaan aloin marssia hänen kanssaan kohti poliiseja. Sillä aikaa kaikki kaverit ympäröivät minua ja suojelivat minua ja kaveria, joka oli olkapäilläni.

Poliisin tiedotteen mukaan viikonlopun aikana pidätettiin yhteensä 113 ihmistä. 23 poliisia sai vammoja, mutta kukaan heistä ei loukkaantunut vakavasti.

Martinezin mukaan Lontoon lauantain mielenosoitukset olivat epävakaita ja arvaamattomia. Kuvaaja näki useita pieniä kahakoita mielenosoittajien ja poliisien välillä Trafalgar Squarella, minkä jälkeen hän suuntasi läheiselle Waterloon sillalle. Sinne oli kokoontunut useita satoja antirasismimielenosoittajia.

– He ottivat koko sillan haltuunsa. Etelästä pohjoisen suuntaan oli liikenneruuhka, mutta tunnelma oli hyvä – autot tööttäilivät ja ihmiset juhlivat.

Martinezin mukaan pian tunnelma muuttui kuitenkin täysin, kun he kohtasivat ryhmän vastamielenosoittajia ja yhteenotot puhkesivat.

    Lähde: Reuters

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?