Yvonne Nieminen oli avaintodistaja, joka sivuutettiin Olof Palmen murhatutkinnassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yvonne Nieminen oli avaintodistaja, joka sivuutettiin Olof Palmen murhatutkinnassa

Yvonne Niemistä ei käytetty todistajana, kun Christer Pettersson sai syytteen Olof Palmen murhasta.

Ote Yvonne Niemisen todistajanlausunnosta, joka on talletettu Palme-murhan tutkinta-aineistoon.

10.6.2020 22:51

Murhatutkinnan todistaja Yvonne Nieminen oli juuri poistunut ravintolasta Johannesgatanilla, kun surmanluoti oli kaatanut Olof Palmen. Nieminen käveli seuralaisensa Ahmed Lebanin kanssa David Bagarens -katua länteen kohti Sveavägeniä ja näki murhapaikalta pois juoksevan miehen.

Pääsyyttäjä Krister Petersson piti keskiviikkona Niemisen poliisille antamaa lausuntoa merkittävänä ja valitteli, ettei Niemistä koskaan kutsuttu oikeuteen todistajaksi.

Tutkinta-aineistossa löytyi myös helmikuussa 1987 tehty muistio, jonka mukaan Nieminen ”ei todennäköisesti nähnyt” Skandia-miehenä tunnetuksi tullutta Stig Engströmiä vaan henkilön, joka muistutti Engströmiä. Merkintä on outo, koska Petersonin mukaan Palme-ryhmässä oli tammikuussa 1987 käyty keskustelu, jonka mukaan Niemisen on täytynyt tehdä havainto juuri Engströmistä.

Näin Nieminen kertoi poliisille maaliskuussa 1986:

”Juostessaan mies yritti pysähtyä tai ottaa jotakin pois laukusta, jota hän piti vasemmassa kädessään. Liikkeiden perusteella vaikutti siltä, että hän yritti vetää oikealla kädellään vetoketjusta. Laukku oli kooltaan noin 20 x 15 senttiä.”

Kuulustelija kirjasi pöytäkirjaan, että laukku oli Niemisen mukaan väriltään tumma.

”Nieminen ihmetteli itsekseen, miksi mies ei pysähtynyt järjestämään laukkuaan. Mies ei välittänyt Niemisestä ja Lebanista”, pöytäkirjassa lukee.

”Miehellä oli tumma päällystakki, todennäköisesti musta, ja sen napit olivat kiinni ja sen helmat lepattivat. Takki ulottui suunnilleen polven korkeudelle. Sen on täytynyt olla ohutta kangasta, koska se lepatti voimakkaasti.”

Mies oli Niemisen mukaan muutenkin kokonaan tummaan pukeutunut, ja tämän katse suuntautui laukkuun. Nieminen näki myös miehen leuan ja havaitsi, ettei tällä ollut partaa. Iältään mies oli Niemisen arvion mukaan 35–45-vuotias ja pituudeltaan 175–178 senttiä. Mies ei ollut lihava eikä roteva, mutta vaikutti siltä, että tämän juoksu oli ”työlästä”.

Niemiselle näytettiin myöhemmin myös Engströmin valokuva.

Niemistä ei käytetty todistajana, kun Christer Pettersson sai syytteen Palmen murhasta eikä hän osallistunut myöskään poliisin tunnistustilaisuuteen, jossa Pettersson esiintyi. Syynä oli se, että journalisti oli näyttänyt Niemiselle valokuvan Petterssonista ennen tilaisuutta.

Tunnistustilaisuudessa leski Lisbeth Palme tunnisti Petterssonin. Hovioikeus vapautti Petterssonin vuonna 1989, sillä se ei pitänyt Lisbeth Palmen tunnistusta uskottavana – poliisi oli kertonut tälle etukäteen, että epäilty on alkoholisti. Jos Nieminen olisi voinut osallistua tunnistukseen, hän olisi todennäköisesti pystynyt hälventämään Christer Petterssoniin kohdistuneita epäilyjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?