Amerikkalaiskaupunki lakkautti poliisilaitoksensa – tässä on lopputulos - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amerikkalaiskaupunki lakkautti poliisilaitoksensa – tässä on lopputulos

Presidentti Barack Obama tutustui Camdenin poliisin johtokeskukseen toukokuussa 2015.

Julkaistu: 10.6. 5:10

Camden New Jerseyssä irtisanoi kaikki poliisit vuonna 2012. Nyt kaupungin rikollisuus on pudonnut lähes puoleen.

Yhdysvalloissa pari viikkoa jatkuneiden mielenosoitusten keskiössä oleva Minneapolis suunnittelee parhaillaan täysremonttia kaupungin poliisin toimintaan.

Kaupunginvaltuuston enemmistö haluaa lakkauttaa Minneapolisin nykyisen poliisilaitoksen, ja tavoitteena on luoda poliisille kokonaan uusi toimintamalli.

Kiistellylle hankkeelle löytyy Yhdysvalloista vertailukohta Camdenista, New Jerseystä, kertoo CNN.

75 000 asukkaan Camden hajotti poliisilaitoksensa kokonaan vuonna 2012, koska sitä pidettiin liian korruptoituneena uudistettavaksi.

Kaupunki oli tuolloin maan väkivaltaisimpia ja huumekauppa rehotti. Poliisilaitosta vastaan nostetut kanteet paljastivat, että poliisit lavastivat järjestelmällisesti todisteita, väärensivät raportteja ja valehtelivat oikeudessa.

Camden irtisanoi kaikki poliisit ja aloitti puhtaalta pöydältä.

Kaupungilla oli uudistukselle kaksi tavoitetta: vähentää väkivaltarikollisuutta ja lisätä asukkaiden turvallisuuden tunnetta. CNN:n mukaan kehitys on ollut myönteistä. Rikollisuus on pudonnut lähes puoleen entisestä.

Poliisin työssä uudistus näkyy yhteisöllisyyden korostamisessa. Uudet poliisit käyvät ensimmäisestä työpäivästään alkaen esittäytymässä ovelta ovelle partioalueellaan. Lisäksi poliisi järjestää grillijuhlia ja elokuvaesityksiä.

Koulutuksessa korostetaan tilanteiden laukaisemista rauhanomaisesti ja kuolettavan voiman käyttö on laitoksen ohjeistuksessa korostetusti viimeinen keino.

Poliisiin on myös palkattu entistä enemmän muita kuin valkoisia työntekijöitä vastaamaan kaupungin etnistä rakennetta. Myös sata laitoksen entistä työntekijää on päässyt uudelleen töihin.

– Haluamme pitää huolta, että kaupunkilaiset tietävät näiden katujen kuuluvan heille, kaupungin edustaja sanoi CNN:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?