Sukututkija auttoi ratkaisemaan 16 vuotta vanhan kaksoismurhan Ruotsissa – dna-profiili ladattiin Family tree -palveluun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sukututkija auttoi ratkaisemaan 16 vuotta vanhan kaksoismurhan Ruotsissa – dna-profiili ladattiin Family tree -palveluun

Ruotsissa on ensimmäistä kertaa pystytty jäljittämään rikollinen sukututkimuksessa kerätyn dna-rekisterin avulla.

Myös Krp:n rikosteknisessä laboratoriossa tehdään dna-tutkimuksia.

9.6.2020 12:30

Poliisi pidätti 37-vuotiaan miehen tiistaina epäiltynä 16 vuotta sitten tehdystä kaksoismurhasta. Anna-Lena Svenson, 56, ja Mohamad Ammouri, 8, puukotettiin kuoliaiksi kotiensa lähellä Linköpingissä lokakuussa 2004.

Epäillyn jäljille päästiin sukututkija Peter Sjölundin avulla, kertoo Dagens Nyheter. Poliisi otti rikospaikalta näytteet, joista oikeuslaboratoriossa eristettiin epäillyn dna-jälki.

Dna-profiili ladattiin amerikkalaiseen Family tree -palveluun, joka myy dna-testejä sukututkimusta harrastaville.

Sukututkija Sjölund loi dna-profiilin avulla sukutaulun aina 1700-luvulle saakka ja lopulta jäljitti epäillyn henkilön.

– Tämä on suurempi vallankumous rikostutkinnassa kuin sormenjäljet. Uskon, että tästä tulee perusmetodi tulevaisuudessa. Tämä on hyvin tehokas keino, hän toteaa.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Ruotsissa käytettiin apuna sukututkijoiden dna-tietokantoja. Tämä oli pilottiprojekti ja siitä tulee tien avaaja Ruotsin poliisin työlle jatkossa, kertoi kaksoismurhan tutkinnassa alusta lähtien mukana ollut rikoskomisario Jan Staaf.

Sukututkijoiden dna-rekisteri auttoi 2018 Yhdysvalloissa ns. Golden state -murhaajan selvittämisessä.

Sen jälkeen amerikkalaispoliisit ja sukututkijat ovat onnistuneet ratkaisemaan jo satakunta mysteerinä ollutta rikostapausta.

Linköpingin kaksoismurha on ollut Ruotsin suurin rikostutkinta Palme-murhan jälkeen.

Mohamad Ammouri oli lokakuussa 2004 aamulla matkalla kouluun kun nuori mies puukotti häntä perhosveitsellä. Pian tämän jälkeen surmattiin Anna-Lena Svenson, joka oli juuri lähtenyt kotoaan töihin.

Raaka rikos kuohutti Ruotsissa, sillä teolla ei vaikuttanut olevan motiivia. Se tehtiin aamulla asuinalueella eivätkä uhrit tunteneet toisiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?