”Heillä on murha-ase” – Aftonbladet: Ruotsin hallitusta on jo informoitu Palme-tutkinnan tuloksista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Heillä on murha-ase” – Aftonbladet: Ruotsin hallitusta on jo informoitu Palme-tutkinnan tuloksista

Mittavan Palme-tutkinnan tulokset julkaistaan keskiviikkona. Aftonbladetin mukaan maan hallitus tietää jo niistä.

8.6.2020 21:26 | Päivitetty 8.6.2020 22:36

Aftonbladet-lehden tietojen mukaan Ruotsin hallitusta on informoitu jo etukäteen Palme-tutkinnan tuloksista, jotka julkistetaan keskiviikkona.

– Heillä on murha-ase, sanoo sosialidemokraattien Daniel Suhonen Aftonbladetille.

Vuosikymmeniä kestänyt tutkinta on hänen mukaansa lähes valmis, ja palapelin puuttuvat osat loksahtavat vihdoin paikoilleen. Suhonen kertoo saaneensa tiedot ”syvältä sisäpiiristä”.

Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin Tukholmassa helmikuussa 1986. Ampujaa ei ole saatu vuosikymmenten suurtutkinnoissa selville, vaikka 133 ihmistä on tunnustanut teon. Tutkintamateriaalia on yhteensä yli 250 hyllymetriä.

Ruotsin pääministeri Olof Palme kuvattuna joulukuussa 1983.­

Expressenin haastattelemaa kriminologia Leif GW Perssonia Suhosen tieto murha-aseesta ei yllätä.

– Näin olen koko ajan ajatellut. Tätä ei voi tehdä pelkällä uskomuksella, kun ajatellaan, mistä on kyse. Jos puhutaan esitellyistä tai löydetyistä todisteista tässä tapauksessa, kyse on pitkälti murha-aseesta, kriminologi arvioi.

Vuodesta 2017 Palme-tutkimuksia johtanut Krister Peterson on sanonut uskovansa, että murha ratkeaa. Aftonbladetin etukäteen saamien tietojen mukaan Palme-tutkinnassa tekijäksi nimetty mies on kuollut, joten syytettä ei voitaisi nostaa.

Aiempi tutkinnanjohtaja Dag Andersson vahvistaa Aftonbladetin tiedon siitä, että hallitus on jo saanut tiedon tutkinnan tuloksista. Lehti kertoo kuulleensa tiedon myös hallituslähteistä.

– Olihan se hallituksen päätös, että tutkinta on ollut käynnissä, joten ajattelen kyllä, että hallitukseen pitää olla yhteydessä ennen päätöstä, hän sanoo.

Kriminologi Persson on Anderssonin kanssa samoilla linjoilla siitä, että hallituksen on luonnollista kuulla tulokset etukäteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?