Hornetien ”elefantti­kävely” ärsyttää Venäjällä – 32 suomalais­hävittäjän väitetään harjoitelleen Venäjän sotilas­kohteiden tuhoamista

Kremlin-mielisillä propagandasivuilla leviää väite, jonka mukaan Suomen Hornetit simuloivat vastikään iskua Venäjän sotilaskohteisiin itärajan tuntumassa.

16 Hornet-hävittäjän ”elephant walk” eli ”elefanttikävely” nähtiin Rissalan kentällä Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta.

Niin kutsutuilla isänmaallisilla venäläissivustoilla on kehitelty kokoon uusi syytös Suomea vastaan.

Tällä kertaa ainekset saatiin kasaan Suomen Puolustusvoimain lippujuhlapäivän ylilennoista, joihin otti osaa kaikkiaan 32 Hornet-hävittäjää eri puolilla Suomea 4. kesäkuuta.

Hornetit lensivät neljän koneen parvissa, joita oli ilmassa siten yhteensä kahdeksan. Ilmavoimat tiedotti ylilennoista omalla Twitter-tilillään useissa twiiteissä.

– Yhteensä 32 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää osoitti Puolustusvoimain lippujuhlan päivän kunniaksi Ilmavoimien valmiutta puolustaa koko Suomea. Kahdeksassa neljän koneen parvessa lentäneet Hornetit ylittivät useita paikkakuntia Helsingistä Ivaloon, Ilmavoimat twiittasi.

Toiseen liki samansisältöiseen twittiin Ilmavoimat liitti myös karttakuvan Hornetien lennoista.

Venäjällä tapahtumat on tulkittu aivan toisin.

Esimerkiksi internetissä toimiva tv-kanava Piter-tv uutisoi Hornetien ylilennoista otsikolla:

– Suomen Ilmavoimien hävittäjät simuloivat Venäjän sotilaskohteiden tuhoamista.

Piter-tv:n artikkelin mukaan taivaalle nousi 32 kappaletta F/A-18 Hornet -hävittäjiä, ja Ilmavoimien annetaan ymmärtää kertoneen niiden väitetystä Venäjä-tehtävästä myös Twitterissä.

– Suomen Ilmavoimien hävittäjät tuhosivat kuvitteellisesti Venäjän sotilastukikohtia. Tästä ilmoittivat maan Ilmavoimien edustajat Twitter-tilillään, artikkelissa lukee.

Hornetit valmiina nousemaan ilmaan.

Venäjän propagandasivujen ärsyyntymisen taustalla näyttää olevan Suomen Hornetien niin kutsuttu ”elefanttikävely” ja siitä kertova yhdysvaltalaisen The Drive -sivuston artikkeli.

The Driven artikkelissa kiinnitetään huomiota siihen, että Hornetit asettuivat lippujuhlapäivän ylilentoja varten tiiviiseen lähtömuodostelmaan lentokentälle.

Tilannetta, jossa suuri joukko lentokoneita on kerralla välittömässä valmiudessa lentoonlähtöön kuvaillaan amerikkalaisessa sotilaskielessä ilmaisulla ”elephant walk” eli suoraan suomennettuna ”elefanttikävely”.

Amerikkalaissivuston mukaan vastaavia ”elefanttikävelyitä” ei ole aiemmin nähty juurikaan muualla kuin Yhdysvalloissa, jossa se on tavallinen tapa harjoitella mahdollisemman monen koneen saamista ilmaan nopeasti.

Ilmavoimien julkaisemassa valokuvassa näkyy 16 suomalaista Hornetia elephant walk -muodostelmassa Karjalan lennoston Rissalan-tukikohdassa. Loput 16 lippujuhlapäivän ylilentoihin osallistunutta Hornetia nousivat ilmaan Rovaniemen ja Pirkkalan tukikohdista.

The Driven mukaan suomalaisten Hornetien elefanttikävely oli selkeä puolustuskyvyn näyttö.

– Suomen harjoitus oli merkittävä osoitus maan ilmataisteluvoimasta, vaikka elephant walk oli paljon pienempi kuin Yhdysvaltain asevoimilla usein on, amerikkalaissivusto kirjoitti.

Ilmavoimat julkaisi kartan Puolustusvoiman lippujuhlapäivän lennoista.

Lippujuhlapävän lennoista kirjoitetaan myös useilla muilla Venäjän propagandasivustoilla.

Esimerkiksi Actualnews-sivusto kirjoittaa, että ”Suomi järjesti provokaation suurten venäläisten sotilastukikohtien läheisyydessä”.

– 32 Suomen Ilmavoimien F-18-hävittäjää lensi yhtä aikaa vain noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta jäljitellen näin massiivista ja koordinoitua iskua Venäjän alueelle, artikkelissa kirjoitetaan.

Artikkelin tekstistä saa mielikuvan, että kaikki 32 Hornetia olisivat lentäneet nimenomaan Venäjän rajan tuntumassa, vaikka tosiasiassa niitä oli ilmassa eri puolilla Suomea osoittamassa Ilmavoimien kykyä puolustaa koko maata.

– Tämä on yksi ensimmäisistä tämän maan (Suomen) suurista provokaatioista, joka pitää sisällään kaikki todellisen uhkan merkit, artikkelissa maalaillaan.

Artikkelin kirjoittaja Mihail Sosnovski nostaa esiin Ivalon, josta on hänen mukaansa matkaa vain 40-60 kilometriä Venäjän suuriin sotilaskohteisiin ja erikoisjoukkojen tukikohtiin. Ivalon ylilento olikin hänen mukaansa yksi Suomen provosoivista teoista.

– Juuri siksi suomalaisten lentäjien tekoa pidetään provokaationa, sillä he muodostivat vakavan uhan, artikkeli väittää.

Ei ole tietoa, mihin kohteisiin Venäjä epäilee Suomen simuloineen iskuja ja mikä kohde olisi mahdollisesti vain 40-60 kilometrin päässä Ivalosta. Yleisesti tunnettuja Venäjän tukikohtia sijaitsee hieman kauempana, esimerkiksi Alakurtissa, Montshegorskissa, Severomorskissa, Murmanskissa, Olenja Gubassa ja Petsamossa.

Myös Discover24.ru-sivusto ja Avia.pro-sivustot toistavat väitteen, että Suomi jäljitteli Horneteilla koordinoitua iskua Venäjän sotilaskohteisiin.

Glas.ru-sivusto väittää niin ikään Suomen harjoitelleen Venäjän sotilaskohteiden tuhoamista rajan tuntumassa.

– Suomen sotilaat järjestivät massiivisen ilmaharjoituksen, jonka aikana lentäjät harjoittelivat iskua Venäjän strategisiin kohteisiin, artikkelissa väitetään.

– On syytä huomata, että harjoitus järjestettiin vain 60 kilometrin päässä Venäjän sotilastukikohdista, joiden tuhoamista suomalaiset sotilaat simuloivat. Hävittäjät lensivät neljän koneen ryhmissä etäisyydelle, joka on tarpeen ohjusiskun suorittamiseksi, artikkelissa kirjoitetaan.

Hornetien ”elefanttikävely” Rissalassa.

Piter-tv oli valinnut artikkelinsa pääkuvitukseksi videon, jossa näkyy Yhdysvaltain Super Hornetin lähtö lentotukialukselta. Video päättyy siihen, kun takaisin palaava amerikkalaislentäjä nostaa peukalonsa pystyyn onnistuneen suorituksen merkiksi.

Venäläiselle lukijalle tai katsojalle ei tehdä artikkelissa kuitenkaan selväksi, että kyseinen video ei liity Suomen Puolustusvoimain lippujuhlapäivään mitenkään. Artikkelin sisälle oli otettu puolestaan kuvitusta Ilmavoimien oikeasta twiitistä.

Suomen kieltä osaamattomalle venäläislukijalle syntyy kuitenkin mielikuva, että artikkeliin liitetty twiitti todistaisi Ilmavoimien todellakin kertoneen Twitterissä venäläisten sotilaskohteiden ”tuhoamissimuloinnista”.

VKontakte-sivustolla toimivassa Voennoje mnenie (Sotilaallinen mielipide) -keskusteluryhmässä Suomen väitetystä provokaatiosta keskustellaan niin ikään.

Sivustolla olevat henkilöt – tai mahdollisten trollitilien taustalla olevat henkilöt – vaativat Suomelle rangaistusta.

– Olisi pitänyt pudottaa ne kaikki alas. Suomi ei mene Natoon, kirjoittaa esimerkiksi Anton Ivanov -nimellä kommentoiva henkilö.

Ilmavoimien mukaan lippujuhlapäivänä oli ilmassa yhteensä 32 Hornetia ja neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta. Lukumäärä ei ole sinänsä poikkeuksellinen. Esimerkiksi vuosittaisiin Ruska-ilmaoperaatioharjoituksiin on osallistunut yhteensä 50–60 konetta, joten ilmassa on ollut tuolloin kerralla enemmän koneita kuin nyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?