Orjakauppiaan patsas sai mielen­osoittajilta kyytiä Bristolissa – ”Tämän olisi pitänyt tapahtua jo vuosi­kymmeniä sitten”

1600–1700-lukujen taitteessa eläneen Edward Colstonin pronssipatsas on herättänyt kaupunkilaisissa ristiriitaisia tunteita jo aiemmin. Sunnuntaina se päätyi merenpohjaan satamassa.

7.6.2020 23:14

Yhdysvaltain Minneapolisissa pari viikkoa sitten tapahtuneen George Floydin pidätyskuoleman laukaisemat mielenosoitukset ovat jatkuneet viikonloppuna eri puolilla maailmaa. Sunnuntaina myös useissa Britannian kaupungeissa väki jalkautui kaduille vastustamaan rasismia ja poliisin harjoittamaa väkivaltaa.

Bristolissa mielenosoittajat purkivat tuohtumustaan kaupungin keskustassa vuodesta 1895 lähtien seisseeseen pronssipatsaaseen. Kyseessä on 1600–1700-lukujen vaihteessa eläneen orjakauppiaan Edward Colstonin näköispatsas.

Vielä sunnuntaiaamuna Edward Colstonin patsas sai patsastella rauhassa Bristolin keskustassa. Ennen mielenosoituksen alkua se peitettiin turhaan mustilla jätesäkeillä.

Muun muassa BBC ja Telegraph kertoivat, että mielenosoittajat sitoivat patsaaseen köysiä, joiden avulla he vetivät sen nurin. Tilanteesta kuvatuilla videoilla näkyi, kuinka mielenosoittajat pomppivat riemuissaan saatuaan patsaan kaaduttua.

  • Video patsaan kaatamisesta on nähtävissä artikkelin yläosassa.

Jotkut heistä innostuivat myös poseeraamaan kuvissa polvi vasten patsaan kaulaa, eli samassa asennossa, jossa Floydin kaulaa kuolettavasti painanut poliisi Derek Chauvin nähtiin pidätystilanteesta kuvatulla videolla.

Kaatamisen jälkeen patsas raahattiin vielä katuja pitkin Bristolin satamaan, jossa se kieritettiin mereen.

Useat paikalla olleet tallensivat patsaan kaato-operaation kännykkäkameroillaan.

Alueen poliisitarkastaja Andy Bennett kiitteli Telegraphin välityksellä 10 000 hengen protestin rauhanomaisuutta. Hän kuitenkin sanoi, että patsaan kaataneita yritetään tunnistaa videoilta, jotta heidät voidaan saattaa vastuuseen ”rikollisesta vahingonteosta”.

Myös sisäministeri Priti Patel tuomitsi patsaan kaatamisen kutsuen tekoa ”täysin häpeälliseksi”. Hänen mukaansa julkinen epäjärjestys on vienyt huomiota mielenosoitusten syyltä.

Kuvista päätellen patsasta töhrittiin myös punaisella värillä.

Entinen liikenne- ja kouluministeri Andrew Adonis toivoi kuitenkin Twitterissä, ettei patsaan kaatajia rangaistaisi.

– Tämän olisi pitänyt tapahtua jo vuosikymmeniä sitten. Hänen nimensä on poistettu muista Bristolin monumenteista. Meidän ei tulisi nykypäivänä juhlia orjakauppiaita enää missään tapauksessa, Adonis kirjoitti.

”Patsas on loukkaus bristolilaisia kohtaan”

Colstonin patsas on jakanut brittimedian mukaan bristolilaisten mielipiteitä jo kauan. Aiemmin 11 000 ihmistä on vaatinut patsaan poistamista kaupungin keskustasta.

Bristolissa vuonna 1636 syntynyt Colston oli aikanaan mukana englantilaisessa Royal African Company -kauppayhtiössä, joka kuljetti noin 80 000 afrikkalaista aikuista ja lasta Amerikan mantereelle orjiksi. Kuollessaan vuonna 1721 hän jätti mittavan omaisuutensa hyväntekeväisyyteen, ja tästä johtuen miehestä on edelleen nähtävissä merkkejä eri puolilla Bristolia.

– Patsaiden olisi tarkoitus sanoa ”Tämä oli mahtava mies, joka teki hienoja asioita”. Se ei ole totta. Colston oli orjakauppias ja murhaaja, historian professori David Olusoga kommentoi BBC:lle.

Edward Colstonin pronssiversio päätyi lopulta mereen Bristolin satamassa.

Protestissa mukana ollut John McAllister, 71, osallistui patsaan käsittelyyn repimällä pois sen piilottamiseen käytetyt mustat roskapussit ennen kuin köydet aseteltiin sen ympärille.

– Siinä lukee, että Bristolin asukkaat pystyttivät sen muistomerkiksi yhdelle kaupungin jaloimmista ja viisaimmista pojista. Mies oli orjakauppias. Hän oli antelias Bristolia kohtaan, mutta se kaikki oli peräisin orjuudesta ja on täysin halveksittavaa. Patsas on loukkaus bristolilaisia kohtaan, McAlllister sanoi Telegraphille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?