Trumpin entinen puolustusministeri ryöpyttää presidenttiä rajusti: ”Kolme vuotta ilman kypsää johtajuutta”

James Mattisin mielestä amerikkalaiset voivat yhdistyä ilman Donald Trumpia.

James Mattis (oik.) arvostelee Donald Trumpia kovin sanoin.

4.6.2020 2:20 | Päivitetty 4.6.2020 2:55

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri James Mattis julkaisi keskiviikkona lausunnon, jossa hän arvostelee kovin sanoin presidentti Donald Trumpia.

Mattis erosi puolustusministerin tehtävästä joulukuussa 2018 protestina Trumpin politiikalle Syyriassa. Hän on siitä asti pidättäytynyt arvostelemasta Trumpia, mutta presidentin toimet maassa yli viikon jatkuneiden levottomuuksien suhteen sai Mattisin rikkomaan hiljaisuutensa.

– Donald Trump on elinaikani ensimmäinen presidentti, joka ei yritä yhdistää amerikkalaisia – hän ei edes teeskentele yrittävänsä. Sen sijaan hän yrittää jakaa meidät, Mattis kirjoittaa Atlanticin julkaisemassa lausunnossa.

– Me todistamme tämän kolme vuotta jatkuneen tarkoituksellisen pyrkimyksen seurauksia. Me todistamme seurauksia kolmesta vuodesta ilman kypsää johtajuutta. Voimme yhdistyä ilman häntä, tukeutumalla kansalaisyhteiskuntamme luontaisiin vahvuuksiin.

Mattis on erityisen tuohtunut maanantain tapahtumista Washingtonissa. Poliisi ja kansalliskaarti tyhjensivät voimakeinoilla Valkoisen talon edustalla olevan Lafayetten puiston rauhanomaisista mielenosoittajista, jotta Trump saattoi kävellä poseeraamaan St. Johnin kirkon edustalle.

– Kun liityin asevoimiin noin 50 vuotta sitten vannoin valan puolustaakseni perustuslakia, Mattis kirjoittaa.

– En voinut kuvitellakaan, että saman valan vannoneet joukot määrättäisiin missään olosuhteissa rikkomaan maanmiestensä perustuslaillisia oikeuksia, puhumattakaan siitä, että syynä olisi omituinen kuvaustilaisuus vaaleilla valitulle ylipäällikölle, jonka vieressä sotilasjohto seisoo.

Mattis torjuu jyrkästi Trumpin uhkaukset käyttää asevoimia mielenosoitusten rauhoittamiseen.

– Meidän ei pidä militarisoida vastaustamme mielenosoituksiin. Meidän täytyy yhdistyä yhteisen päämäärän taakse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?