Ruotsin parantuneet Pisa-tulokset perustuivat väärille tiedoille – suurta joukkoa ulkomailla syntyneitä ei otettu huomioon

Ruotsi ei noudattanut kansainvälisiä sääntöjä.

Ruotsi iloitsi oppimistulosten parantumisesta ilmeisesti turhaan.

3.6.2020 6:21

Expressen-lehti paljastaa, että Ruotsin Pisa-tuloksia on manipuloitu sääntöjenvastaisesti. Ruotsi on sulkenut testeistä suuren joukon oppilaita, jotka osaavat heikosti ruotsia.

Pisa-testi mittaa eri maiden 15-vuotiaiden koululaisten taitoja. Jotta testi olisi vertailukelpoinen, sitä säätelevät tarkat säännöt.

Sääntöjen mukaan testiin osallistuneet oppilaat arvotaan. Mikäli arpa osuu oppilaaseen, joka on opiskellut maassa alle vuoden, hänet voidaan jättää pois testistä.

Expressen paljastaa, että ruotsalaiset rehtorit ovat sulkeneet testin ulkopuolelle heikon kielitaidon perusteella suuren joukon oppilaita, jotka ovat olleet ruotsalaisissa kouluissa pidempään kuin vuoden. Todennäköisesti tässä joukossa on jopa Ruotsissa syntyneitä oppilaita. Kaksi rehtoria tunnusti asian lehdelle.

Expressenin laskelmien mukaan Ruotsin tulos olisi ollut luultavasti huomattavasti heikompi, mikäli maa olisi noudattanut tarkasti sääntöjä. Ruotsissa iloittiin Pisa-tuloksen parantumisesta 2018, mutta todennäköisesti maan tuloksen olisi pitänyt olla heikompi kuin edellisessä testissä 2015.

Ruotsi jäi Suomen taakse kaikissa mitatuissa oppiaineissa sekä 2015 että 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?