Kommentti: Yhdysvallat sekosi – Kiina sai vapaat kädet - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Yhdysvallat sekosi – Kiina sai vapaat kädet

Poliisi valvoi ihmisiä, jotka olivat saapuneet muistamaan viime vuoden mielenosoituksissa kuolleita Hongkongissa.

Julkaistu: 2.6. 14:00

Xi Jinping ei voinut kuvitella, mikä mahdollisuus Hongkongin murskaamiseen tarjoutui yllättäen, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Pekingin valtias Xi Jinping tuskin osasi kuvitella tuuria, joka häntä viime viikolla kohtasi. Peking ryhtyi juuri uhkapeliin murskatakseen Hongkongin kiusallisen demokratialiikkeen. Yhdysvaltain sekasorto antaa sille uuden tilaisuuden siihen.

Kiinan kansankongressi hyväksyi viime viikolla lain, joka kieltää ”terroristisen, kumouksellisen ja Kiinan kansallista turvallisuutta uhkaavan toiminnan” Hongkongin itsehallintoalueella. Siellä viime vuonna kuukausia jatkuneet mielenosoitukset ja mellakat olivat Kiinalle kiusallisia.

Kun Britannia luovutti siirtomaanaan pitämänsä Hongkongin Kiinalle vuonna 1997, sovittiin että alue saisi pitää omat lakinsa 50 vuotta. Monien hongkongilaisten mielestä Kiina pyrkii rikkomaan lupauksen, mikä on ollut vastarinnan syy.

Tällä viikolla Hongkongissa kiellettiin ensimmäistä kertaa Pekingin Tiananmenin aukiolla 31 vuotta sitten tapahtuneen verilöylyn muistotilaisuus. Virallisesti syynä oli koronavirus, mihin uskoi tuskin kukaan. Muualla Kiinassa hirmutekoa ei ole saanut virallisesti surra koskaan.

Tiananmen oli Kiinalle kiusallinen hetki. Sen muisto on hillinnyt puuttumista Hongkongin mielenosoituksiin. Ne on jätetty paikallisen poliisin huoleksi.

Tiistaina Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam syytti Yhdysvaltoja kaksinaismoralismista, kun se on tuominnut Hongkongin mielenosoitusten ja mellakoiden tukahduttamisen. Nyt poliisit kautta Yhdysvaltain ovat käyttäneet vähintään samanlaisia otteita mielensoittajia ja mellakoitsijoita vastaan.

Lam on Hongkongissa epäsuosittu ja häntä pidetään Kiinan marionettina. Nytkin hän puhui Pekingin äänellä.

Armoton Xi, sekoileva Trump

Yhden mustan miehen kuolemasta Minneapolisista alkaneet levottomuudet Yhdysvalloissa tulivat Pekingille lahjaksi pyytämättä ja yllättäen.

Presidentti Donald Trump on toiminut tavalla, joka maksimoi Pekingin propagandahyödyn. Maanantaina poliisit lakaisivat kyynelkaasulla ja kumiluodeilla rauhallisia mielenosoittajia Trumpin tieltä Valkoisen talon vieressä. Hän halusi käydä otattamassa itsestään kuvan historiallisessa kirkossa, joka oli lievästi vaurioitunut aiemmissa levottomuuksissa Washingtonin sydämessä.

Trump on uhannut Yhdysvaltain vakinaisen armeijan lähettämisellä kaduille levottomuuksia tukahduttamaan. Tämä perustuisi ikivanhaan lakiin, eikä välttämättä edes olisi mahdollista vastoin osavaltojen kuvernöörien tahtoa.

Trumpin rinnalla armoton Xi näyttää nyt harkitsevuuden perikuvalta.

Koronavirus antoi tilaisuuden

Kiina luultavasti laski, että koronapandemia antaisi sille hyvät mahdollisuudet ajaa turvalait lävitse ilman ulkomaiden puuttumista tilanteeseen.

Yhdysvallat on ottanut Hongkongin aseekseen maiden kauppasodassa. Entisellä emämaalla Britannialla on intressi suojella sen asukkaiden oikeuksia. Joukko maan entisiä ulkoministereitä vaatii maalta johtajuutta Hongkongin puolustamisessa.

Juuri nyt sekä Yhdysvallat että Britannia ovat kaaoksessa koronaepidemioidensa vuoksi. Kiina päätti ottaa riskin.

Sitten levottomuudet puhkesivat Yhdysvalloissa. Riski kannatti.

Keinot vähissä

Tehokkain keino puuttua Kiinan toimiin Hongkongissa ovat talouspakotteet. Yhdysvallat on ryhtynyt toimiin kaupungin erityisaseman poistamiseksi ulkomaankaupassaan. Tämä tietenkin heikentää Hongkongin taloutta, mikä tarjoaa Kiinalle mahdollisuuden kasvattaa vaikutusvaltaansa kaupungissa. Kiinakin kärsii, mutta laskee kestävänsä sen, koska Hongkongin merkitys koko maan taloudelle on laskenut.

Koko Kiinaan suunnattujen pakotteiden uskottavuutta syö se, että maat ovat joka tapauksessa kauppasodassa. Kiinalle on samantekevää millä perusteella sille mätkitään tulleja. Kiinan kaltaisessa totalitaarisessa valtioissa yksittäisiin virkamiehiin ja päättäjiin suunnatuilla pakotteilla on myös vähäinen vaikutus.

Vielä muutama kuukausi sitten Yhdysvaltain talous oli vahva. Nyt se on koronakriisin seurauksena romahtanut. Levottomuudet eivät asiassa auta. Kasvava työttömyys lietsoo niitä.

Yhdysvaltain mahdollisuudet käyttää talouspakotteita heikentyy samalla, kun Kiinan teollisuus on käynnistynyt epidemia jälkeen uudelleen. EU ei ole innostunut asettamaan pakotteita Kiinalle Hongkongin vuoksi.

Britannia on helpottamassa hongkongilaisten muuttoa maahansa. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on vihjannut samaa. Tämäkin voi palvella Kiinan etua. Sille olisi yksinkertaisinta, jos vastarinnan johtajat siirtyisivät vapaaehtoiseen maanpakoon.

Kiinalle on annettu kortit käteen. Se käyttää niitä.

Mellakkapoliiseja Washingtonissa. Kuvat Yhdysvalloista tuovat mieleen ne mitä viime vuonna näpsittiin Hongkongissa.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?