Donald Trumpin täysin poikkeuksellinen tapa hoitaa presidentin virkaa on saanut monet politiikan kommentaattorit neuvottomiksi. Mitkään perinteiset teoriat eivät näytä selittävän hänen tekojaan.
Jotkut asiantuntijat ovat ratkaisseet tämän ongelman kehittämällä Trumpista kuvan jonkinlaisena poliittisena luonnonlahjakkuutena, miehenä jonka järjettömimpienkin tekojen ja sanojen takana on ovela suunnitelma.
Viimeistään nyt on paljastumassa, että tämä teoria yliarvioi suuresti Trumpin kykyjä. Todellisuudessa hän on varsin mielikuvitukseton johtaja, joka tukeutuu samaan kapeaan keinovalikoimaan jokaisen ongelman edessä.
Trump suosii näyttäviä eleitä, voimannäyttöä ja omien kannattajiensa lietsomista.
Keinot sopivat huonosti koronaviruspandemian ja rasisminvastaisten mielenosoitusten hillitsemiseksi. Ne eivät edes nosta hänen kannatustaan tai auta voittamaan uudelleenvalintaa.
Näyttävä käsikirjoitus
Ennen maanantai-iltaa Trump oli puhunut hyvin vähän mielenosoituksista, jotka George Floydin kuolema poliisien käsissä aiheutti ympäri Amerikkaa. Trumpille myötätunnon osoittaminen ei ole luonnollista, eikä rasisminvastaisuus ole hänelle tärkeä teema.
Maanantaina Trump oli avustajineen vihdoin saanut valmiiksi käsikirjoituksen, jolla tarttua kriisiin. Trump asteli Valkoisen talon ruusutarhaan lukemaan puhetta, jossa hän uhkasi valjastaa liittovaltion sotavoimat mellakoitsijoiden hillitsemiseksi. Ohimennen hän mainitsi olevansa rauhallisten mielenosoittajien ystävä.
Trumpin puhuessa poliisit syytivät Valkoisen talon välittömässä läheisyydessä rauhanomaisten mielenosoittajien niskaan kyynelkaasua, kumiluoteja ja paukkupommeja.
Mielenosoittaja yritti päästä poliisilinjan läpi Valkoisen talon lähellä.
Puheen päättymisen jälkeen syy koviin otteisiin paljastui. Trump marssi mielenosoittajien hetkeä aiemmin kansoittaman alueen halki St. Johnin kirkon edustalle ja poseerasi valokuvaajille Raamattu kädessään. Edellisenä päivänä mellakoitsijat olivat yrittäneet hyökätä saman kirkon kimppuun.
Trump poseerasi St. Johnin kirkon edustalla Raamattu kädessään.
Trumpin evankelikaalisille kannattajille hetki oli varmasti koskettava. Kurin ja järjestyksen perään haikailevat amerikkalaiset luultavasti pitivät Trumpin puheesta.
Montaa uutta kannattajaa Trumpin tosi-tv-hetki tuskin kuitenkaan hänelle toi. Amerikkalaiset jakavat laajalti mielenosoittajien huolet, ja heidän kaasuttamisensa poseeraushetken takia tuskin kansan enemmistöä miellyttää.
Tulitikkuleikit
Siinä Trump on oikeassa, että kansa on kyllästynyt mielenosoituksia varjostaneisiin mellakoihin. Ne olivat kuitenkin hiipumassa jo valmiiksi, ihan ilman armeijan asettamista omia kansalaisia vastaan. Maanantai oli Yhdysvalloissa rauhallisin päivä sitten viime keskiviikon.
Olin itse Philadelphiassa, jossa mellakoitsijat ryöstelivät ja vandalisoivat liikkeitä sunnuntaina. Maanantaina kaupunki hiljeni hyvin pian sen jälkeen, kun ulkonaliikkumiskielto astui voimaan. Poliisien tiesulut estivät pääsyn kaupungin keskustaan.
Sitä ennen ehdittiin kuitenkin nähdä huolestuttava merkki siitä, mihin sotaisa retoriikka voi johtaa. Fishmarketin kaupunginosaan kokoontui noin sadan valkoihoisen miehen joukko varusteinaan baseball-mailat ja moukarit. He kertoivat haluavansa auttaa poliisia taistelussa mellakoitsijoita vastaan.
Poliisi onnistui vakuuttamaan miehet siitä, että heidän apuaan ei tarvita, ja joukko hajaantui. Toivoa sopii, että sama onnistuu marraskuussa, jos Trump häviää vaalit.
Trump on valittanut vaalivilpistä yli kolme vuotta, vaikka hän voitti. Ääni kellossa tuskin muuttuu, jos nyt tulee tappio, niin kuin gallupit vahvasti ennustavat. On valitettavasti helppo kuvitella skenaario, jossa Trumpin uhmaa ja voimankäyttöä ihailevat kannattajat lähtevät kaduille puolustamaan esikuvaansa.
Amerikka on nyt räjähdysherkässä tilassa, ja sen johdossa tulitikkuleikeistä pitävä mies.