Poliisi uhkaili IS:n kirjeenvaihtajaa Minneapolisissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Poliisi uhkaili IS:n kirjeenvaihtajaa Minneapolisissa

IS:n toimittaja Mikko Marttinen on seurannut Minneapolisin levottomuuksia paikan päällä. Yhdysvalloissa suositellaan kasvomaskin käyttöä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, minkä vuoksi myös Marttinen käyttää maskia.

Julkaistu: 2.6. 6:35

Kansainvälinen lehdistöinstituutti tuomitsi maanantaina hyökkäykset, joita Yhdysvaltain poliisi on kohdistanut työtänsä tekeviin toimittajiin viime päivien mielenosoituksissa. Myös IS:n kirjeenvaihtaja sai viikonvaihteessa kosketusta poliisin voimankäyttöön.

Minneapolisissa mustan miehen pidätyskuolemasta viikko sitten alkunsa saaneet mielenosoitukset ovat jatkuneet eri puolilla Yhdysvaltoja. Poliisi ja kansalliskaarti ovat vastanneet protesteihin paikoin kovalla kädellä, ja mielenosoittajien lisäksi useat toimittajat ovat saaneet osansa pidätyksistä, kumiluodeista ja kyynelkaasusta.

Myös Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen joutui kosketuksiin poliisin voimankäytön kanssa raportoidessaan tapahtumista paikan päällä Minneapolisissa.

Marttinen kertoo seuranneensa perjantaina mielensoittajia, jotka marssivat kohti viidennen poliisipiirin poliisiasemaa. Paikalla oli myös ruotsalaisen Expressenin kirjeenvaihtaja Nina Svanberg, jonka kanssa Marttinen lyöttäytyi yhteen turvallisuuden vuoksi.

Pian kävi kuitenkin ilmi, että siitä ei ollut juuri apua. Toimittajat seurasivat kuvaten, kuinka paikalle juuri tulleet kansalliskaartin joukot lähtivät puskemaan mielenosoittajia katua pitkin rintamassa edeten, ja samassa kohtaa seisoi myös mielenosoittajia.

– Poliisit hajottivat joukkoa ampumalla kyynelkaasua ja kumiluoteja, sitten he ampuivat meitä kohti. Sieltä tuli jotakin, joka pomppasi asfaltista ja osui suoraan minua silmälasien vasempaan linssiin. Mielestäni se oli kyynelkaasupatruuna, koska myös kaasua oli silmässä.

Syntyi kaaos, ja joukko hajaantui eri suuntiin. Marttinen sai apua sivullisilta silmänsä huuhtelemiseen.

Näön mitä todennäköisimmin pelastanut silmälasin linssi jäi jonnekin matkan varrelle, mutta mies itse selvisi kuitenkin niin vähällä, että kykeni vetämään läpi suoran lähetyksen jo parikymmentä minuuttia myöhemmin.

Poliisi otti kiinni mielenosoittajia Minneapolisissa.

New York Timesin valokuuvaaja mielenosoitusten keskellä Minneapolisissa lauantaina.

Kumiluodista osuman saanut Svanberg kertoi Helsingin Sanomille viranomaisten tienneen, että kyseessä olivat toimittajat. Marttinen on kuitenkin eri mieltä.

– Esimerkiksi minua ei kyllä pystynyt siinä tilanteessa erottamaan mielenosoittajista, koska ei minulla ollut mitään valtavaa tv-kameraa tai mitään sellaista mukanani. Olin mielestäni hölmö, koska jäin liian pitkäksi aikaa liian lähelle, hän myöntää.

Lauantaina kokemaansa toista välikohtausta Marttinen pitää huomattavasti vakavampana, sillä siinä oli kyse toimittajan työn estämisestä. Tuolloinkin hän seurasi tapahtumia saman poliisiaseman läheisyydessä.

– Poliisin linja siirtyi tavallaan meidän ohitsemme, ja he puskivat mielenosoittajia katua pitkin. Kun poliisit ohjeistivat muita toimittajia, jäimme istumaan autoon ja näytin pressikorttiani ikkunassa.

Kun poliisi tuli komentamaan Marttista toisaalle, hän kertoi olevansa lehdistöä. Poliisi vastasi aggressiiviseen sävyyn, ettei välittänyt, ja komensi Marttisen lähellä olleeseen Fox-kanavan autoon.

Kohta poliisit häätivät jo yksittäistä mielenosoittajaa linjansa takaa mielenosoittajien puolelle, ja Marttinen kuvasi tilannetta videolle.

– Sama, meitä aiemmin kovistellut poliisi tuli huutamaan jotakin, jolloin katsoin parhaaksi lopettaa kuvaamisen. Sitten hän sanoi, että jos teen sen vielä kerran, hän kaasuttaa minua. En halunnut kokeilla, sanoin tottelevani kaikkia neuvoja.

Palava rakennus ja auto Minneapolisin mielenosoituksissa lauantaina.

Yhdysvalloissa kuvaaminen on sallittua julkisella paikalla, joten kyseessä voidaan katsoa olleen toimittajan työn estämisen.

– Hän kuitenkin tiesi tasan tarkkaan, että olen toimittaja ja että tein siinä vain työtäni, Marttinen sanoo.

Sanan- ja ilmaisunvapautta puolustava Kansainvälinen lehdistöinstituutti tuomitsi maanantaina hyökkäykset, joita poliisi ja joissakin tapauksessa myös mielenosoittajat ovat kohdistaneet työtänsä tekeviin toimittajiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?