Trump puhui Valkoisen talon pihalla – samaan aikaan lähistöllä ammuttiin kyynelkaasua: ”Olen lain ja järjestyksen presidentti”

Trump sanoo kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin.

Presidentti Donald Trump puhui Valkoisen talon ruusutarhassa.

| Päivitetty

Presidentti Donald Trump puhui Valkoisen talon pihalla samaan aikaan, kun mielenosoitukset lähistöllä jatkuivat.

Trumpin mukaan hänen hallintonsa on täysin sitoutunut siihen, että oikeus toteutuu George Floydin tapauksessa. Trumpin mukaan kuitenkaan ryöstelijät ja väkivaltaiset mellakoitsijat eivät palvele tätä päämäärää.

Trump sanoi olevansa rauhanomaisten mielenosoittajien liittolainen, mutta protestoijien hyökkäykset poliisia vastaan ovat kotimaista terroria.

Presidentti sanoo ottavansa käyttöön kaikki tarvittavat liittovaltion resurssit mellakoinnin ja ryöstelyn pysäyttämiseksi.

Tämä tarkoittaa myös sotilaallisia resursseja. Trump sanoo kutsuvansa armeijan apuun mellakoiden laannuttamiseksi.

– Lähetän tuhansia ja tuhansia raskaasti aseistettuja sotilaita, asevoimien edustajia ja poliiseja lopettamaan mellakoinnin, ryöstelyn, vandalismin, pahoinpitelyt ja omaisuuden tuhoamisen.

– Ratkaisen ongelman pikaisesti Yhdysvaltain armeijan avulla. Luvassa on myös nopeita ja päättäväisiä toimia Capitolin suojaamiseksi Washington DC:ssä. Se mitä tapahtui tässä kaupungissa viime yönä, oli häpeällistä.

Protestit Washingtonissa jatkuivat.

Trumpin mukaan myös Washingtoniin tuodaan tuhansia raskaasti aseistettuja sotilaita.

– Ne, jotka uhkaavat viattomien turvallisuutta tai omaisuutta, tullaan pidättämään ja asettamaan syytteeseen. Tämän terrorin organisoijien on syytä ymmärtää, että he tulevat saamaan ankarat rangaistukset ja pitkät tuomiot.

– Olen lain ja järjestyksen presidentti, Trump linjasi.

Koska Washington ei kuulu mihinkään osavaltioon, on presidentillä on suorempi valta järjestyksen ylläpitoon siellä. Muualla Yhdysvalloissa järjestyksenpito on pääasiassa osavaltioiden vastuulla. Trumpin mukaan useat osavaltiot ovat epäonnistuneet turvaamaan oman alueensa mielenosoitusten keskellä.

New Yorkin ja Illinoisin kuvernöörit ilmoittivat heti tuoreeltaan CNN:n mukaan, etteivät halua liittovaltion joukkoja osavaltioihinsa.

Presidentti ei yleensä voi käyttää armeijaa maan sisäisen järjestyksen ylläpitämiseen, mutta Washington Postin mukaan vuodelta 1807 peräisin oleva kapinalaki sallii presidentin käyttää hätätapauksessa liittovaltion joukkoja levottomuuksien kukistamiseen. Viimeksi lakia sovellettiin vuonna 1992 Los Angelesin mellakoiden yhteydessä.

Poliisi käytti kyynelkaasua lähellä Valkoista taloa juuri, kun presidentti Trump puhui.

Trump puhui Valkoisen talon ruusutarhassa samaan aikaan kun protestit Valkoisen talon lähistöllä jatkuivat.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi ampui väkijoukkoon kyynelkaasua protestien hillitsemiseksi juuri kun Trump puhui.

Puheensa jälkeen Trump käveli Lafayette Parkin läpi Valkoista taloa vastapäätä sijaitsevalle St. Johnin episkopaalikirkolle. ”Presidenttien kirkkona” tunnettu St. John kärsi vaurioita edellisen yön mellakoissa.

– Nyt aion osoittaa kunnioitusta hyvin erityiselle paikalle, Trump sanoi ennen kuin suuntasi kohti kirkkoa.

Donald Trump käveli poliisirivistöjen välissä Lafayette Parkin läpi Valkoista taloa vastapäätä sijaitsevalle St. Johnin episkopaalikirkolle.

Presidentti ohitti mielenosoittajien tekemät graffitit.

Trump piteli Raamattua kädessään kirkon edessä.

– Meillä on mahtava maa, Trump sanoi kirkon edustalla pidellessään käsissään Raamattua.

CNN:n mukaan poliisi käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja väkijoukon hajottamiseksi ennen Trumpin vierailua kirkolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?