Näin al-Holista on paettu vuoden kuluessa – El Pais: Leirin sisällä hallitseva naispuolinen Isis-”emiiri” monien pakojen takana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin al-Holista on paettu vuoden kuluessa – El Pais: Leirin sisällä hallitseva naispuolinen Isis-”emiiri” monien pakojen takana

Julkaistu: 2.6. 6:21

Isis-taistelijoiden perheenjäsenten paoista Syyrian al-Holin leiriltä on raportoitu säännöllisesti. Hintaviksi kuvailtuja pakoja on rahoitettu sukulaisten avun lisäksi ainakin varainkeruukampanjoilla.

Suomeen saapui sunnuntaina yhdeksän lasta ja kolme aikuista, jotka oli suljettu Syyriassa sijaitsevalle al-Holin leirille terroristijärjestö Isisin kalifaatin kukistumisen jälkeen keväällä 2019. Joukon kerrottiin paenneen eri aikoina tämän kevään mittaan kurdien hallinnoimalta leiriltä ja saapuneen Suomeen Turkin kautta.

  • Tammikuussa al-Holissa kuvattu video on nähtävissä artikkelin yläosassa.

Ulkoministeriö ei tiedotustilaisuudessaan kommentoinut, kuinka suomalaisnaiset lapsineen olivat onnistuneet pakenemaan tai ylittämään Syyrian ja Turkin välisen rajan.

Alueella toimivan Rojava Information Centeristä kerrottiin IS:lle, että pakoyrityksiä tapahtuu melko säännöllisesti. Monet niistä päätyvät kiinniottoon, mutta jotkut pääsevät pakoon.

Tältä näytti al-Holin leirillä huhtikuun alussa.

Kurdihallinto ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi antanut virallisia lausuntoja pakoyrityksistä tai siitä, kuinka moni kaikkiaan on paennut noin 70 000 ihmisen leiriltä. Se on kuitenkin toistuvasti toivonut valtioita kotiuttamaan leirillä olevat kansalaisensa, vedoten muun muassa leirin turvallisuuden varmistamisen vaikeuteen.

Maailmalla al-Holilta paenneista on uutisoitu enemmän tai vähemmän säännöllisesti kuluneen vuoden aikana.

Huoli Isis-taistelijoiden perheenjäsenten pakenemisesta kasvoi erityisesti viime lokakuussa Turkin käynnistettyä hyökkäyksensä Syyrian rajan yli sekä Yhdysvaltojen ilmoitettua joukkojensa vetämisestä pois maasta. Käänteiden myötä kurdihallinto joutui siirtämään suuren osan leirin vartijoista toisaalle.

Yksi hallinnon viranomaisista kertoi tuolloin leirillä vierailleelle espanjalaislehti El Paísille nimettömänä, ettei vartijoiden määrä riittänyt enää mitenkään kaikkien pakoyritysten estämiseen. Sama viranomainen kertoi pakoyrityksiä tapahtuvan usein.

Al-Holin asukkaita kuvattuna tammikuun alkupuolella.

Samassa yhteydessä lehti uutisoi leirille syntyneestä Isisin ”pienois-kalifaatista”, jonka johtajana toimi muita asukkaita pelon ja väkivallan avulla kontrolloiva naispuolinen ”emiiri”. Kurdiviranomaisen mukaan ”emiiri” osallistui myös pakojen järjestämiseen, ja leiriltä pois pyrkivien kerrottiin maksavan jopa 9 000 euron summia vartijoita lahjoville salakuljettajille.

Jo aiemmin lokakuussa Voice of America oli uutisoinut, että joukko Isis-naisia oli onnistunut pakenemaan al-Holista ulkopuolisten tunkeutujien avulla.

– Muutamat salakuljettajat olivat pukeutuneet SDF-joukkojen ja turvallisuuspoliisin univormuihin ja auttoivat joitakin Isis-naisia pakenemaan leiriltä rahaa vastaan, kertoi leirillä ulkomaalaisten vankien toimia tarkkaileva Judy Serbilind VOA:lle.

Al-Holin leirillä on edelleen noin 70000 ihmistä.

Serbilind ei kertonut paenneiden tarkkaa lukumäärää, mutta kertoi kyseessä olevan kaksinumeroisen luvun. Suurin osa karanneista oli hänen mukaansa ulkomaalaisia ja enimmäkseen eurooppalaisia.

– Uskomme heidän paenneen Idlibiin ja sieltä Turkkiin. Uskoaksemme osa heistä on saattanut pyrkiä kotimaidensa lähetystöihin ja osa on jäänyt Turkkiin, Serlibind sanoi.

Ulkopuolisten tunkeutujien avun ja vartijoiden lahjonnan lisäksi al-Holista on paettu tiettävästi myös muita keinoja käyttäen. Leiriltä on raportoitu löytyneen ainakin yksi pakenemista varten kaivettu tunneli.

Joulukuussa ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi ainakin 20 eurooppalaisen naisen paenneen al-Holista syksyn mittaan. Lehden mukaan ryhmään kuului useita ruotsalaisia naisia ja lapsia, mutta Suomen ulkoministeriöllä ei ollut tuolloin tietoa siitä, oliko paenneiden joukossa myös suomalaisia.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi tuolloin, että pako-operaatiot olivat huolellisesti suunniteltuja ja ne oli toteutettu naisten sukulaisten avulla. Pakojen hintalapun arvioitiin olevan noin 15 000 dollaria, eli noin 13 500 euroa.

Al-Holin leiri kuvattuna viime joulukuussa.

SVT:n lähteiden mukaan salakuljettajat kuitenkin pyysivät Lähi-Idän ulkopuolelta tulevilta korkeampaa hintaa kuin muilta pakenevilta.

IS haastatteli joulukuussa Isisin uhreja Syyriassa ja Irakissa auttavaa ruotsalaislääkäriä Nemam Ghafouria. Hän kertoi nähneensä lokakuussa al-Holissa vieraillessaan, kuinka kurditaistelijat toivat leirille päivittäin useita kuorma-autolastillisia ihmisiä, jotka olivat päässeet aiemmin pakenemaan sieltä.

– Al-Holin naiset maksavat kymmeniä tuhansia dollareita salakuljettajille, jotta heidät kuljetettaisiin pois leiriltä Turkkiin tai Idlibiin tai muualle heidän jihadistimiestensä luo. Moni heistä on jo karannut, Ghafouri kertoi tuolloin.

Hän uskoi pakojen määrän kasvavan ajan myötä ja oli huolissaan muun muassa siitä, että Suomi ei ollut vieläkään tehnyt ratkaisuja al-Holissa olleiden kansalaistensa suhteen.

Verkkolehti Daily Beast kertoi toukokuun lopulla, että pako al-Holista järjestyisi lahjomalla leirin vartijoita noin 3 000–4 500 dollarilla pakenevaa kohden. Samalla se kertoi jo aiemmin paljastuneista varainkeruukampanjoista, joita on perustettu Euroopassa kuluneen vuoden aikana al-Holissa olevien pakojen ja kuljetusten järjestämiseen.

Kampanjoita on järjestetty muun muassa salausta käyttävän Telegram-viestipalvelun avulla. Esimerkiksi Saksassa olevan välikäden avulla kerättiin viime vuonna rahaa ”Justice for Sisters” (oikeutta sisarille) -nimisellä kampanjalla.

Ranskalaisnainen kuvattiin kävelemässä al-Holin leirin ulkomaalaisille tarkoitetussa osassa viime tammikuussa. Leirillä on arvioitu olevan noin 10000 muualta kuin Syyriasta tai Irakista kotoisin olevaa.

Kurdihallintoa lähellä olevan ANHA-uutistoimiston mukaan maaliskuussa otettiin kiinni al-Holista pakoa yrittäneet viisi venäläisnaista, joilla oli ollut mukanaan 13 lasta. Uutistoimisto väitti tuolloin, että Isis järjestäisi salakuljetusoperaatioita al-Holista Turkin miehittämille alueille.

The Investigative Journal -lehdelle helmikuussa nimettömänä puhuneen turkkilaistoimittajan mukaan turkkilaisviranomaiset puolestaan auttaisivat aktiivisesti ainakin al-Holista ja muilta Syyrian leireiltä paenneita Turkin kansalaisia rajan yli kotimaahansa. Turkin mahdollisesta osuudesta suomalaisten paluuseen ei ole tietoa.

Maa on kuitenkin syyttänyt länsimaita liiallisesta hitaudesta Syyriaan matkustaneiden kansalaistensa kotiin palauttamisessa sekä palauttanut aktiivisesti kotimaihinsa jo jonkin aikaa Syyriassa vangitsemiaan Isis-taistelijoita ja heidän perheenjäseniään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?