Valkoisen talon edessä protestoitiin – salainen palvelu vei Trumpin maanalaiseen bunkkeriin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valkoisen talon edessä protestoitiin – salainen palvelu vei Trumpin maanalaiseen bunkkeriin

Kun tilanne Valkoisen talon edessä kärjistyi, vietiin presidentti maanalaiseen bunkkeriin, kertoo New York Times.

Mielenosoittajia ja poliiseja Valkoisen talon edessä perjantai-iltana.­

1.6. 4:38 | Päivitetty 1.6. 5:47

Perjantai-iltana sadat mielenosoittajat kokoontuivat Valkoisen talon ulkopuolelle. Jotkut heittelivät kiviä ja pulloja.

New York Timesin mukaan salaisen palvelun agentit veivät presidentti Donald Trumpin hetkeksi Valkoisen talon alla sijaitsevaan bunkkeriin, kun tilanne kärjistyi.

Viranomaislähteet vahvistavat CNN:lle, että presidentti oli bunkkerissa vajaan tunnin, ennen kuin hänet tuotiin takaisin yläkertaan. Lähteet kertovat CNN:lle, että myös Melania Trump ja Barron Trump vietiin bunkkeriin presidentin mukana.

Bunkkeria käytti myös entinen varapresidentti Dick Cheney terrori-iskujen aikaan vuonna 2001, kun pelättiin että kaapattu matkustajakone suuntaa kohti Valkoista taloa.

Sunnuntaina mielenosoitukset eri kaupungeissa jatkuivat jo kuudetta päivää. Trump moitti demokraatteja siitä, etteivät nämä suhtaudu tarpeeksi tiukasti vallitsevaan tilanteeseen.

”Pysykää kovana demokraattipormestarit ja -kuvernöörit. Nämä ihmiset ovat anarkisteja. Kutsukaa kansalliskaarti nyt. Maailma katsoo ja nauraa teille ja Uneliaalle Joelle. Tätäkö Amerikka haluaa? Ei!!!”, Trump twiittasi.

Unelias Joe (Sleepy Joe) on Trumpin antama lempinimi demokraattien todennäköiselle presidenttiehdokkaalle ex-varapresidentille Joe Bidenille.

Lisäksi Trump on ilmoitti Twitterissä, että Yhdysvallat suunnittelee Antifa-järjestön luokittelemista terroristijärjestöksi. Trump on syyttänyt liikettä viime päivien protestien ja mellakoiden muuttamisesta väkivaltaiseksi.

Osa asiantuntijoista torppasi Trumpin ajatuksen perustuslain vastaisena, koska Yhdysvalloissa ei ole laillista toimijaa, joka voisi määritellä kotimaisen ryhmän terroristijärjestöksi.

Antifa on äärivasemmistolainen antifasistinen verkosto, joka toimii useissa eri maissa. Se pyrkii muun muassa vastustamaan äärioikeistoa ja rasismia.

Protestit jatkuivat sunnuntaina kuudetta päivää useissa kaupungeissa. Kuva Miamista Floridasta.­

Rajuiksi yltyneiden mellakoiden takia ainakin noin 40 kaupungissa ilmoitti asettavansa ulkonaliikkumiskieltoja. Ulkonaliikkumiskiellot tulivat voimaan sunnuntaina illalla paikallista aikaa. Niiden kestot vaihtelevat alueittain.

Esimerkiksi Arizonassa ulkonaliikkumiskielto koskee CNN:n mukaan koko osavaltiota ja on voimassa viikon.

Poliisi on pidättänyt viikonlopun aikana yli 2 500 ihmistä, kertoo Washington Post -lehden laskelma. Pidätyksiä on tehty eri puolilla maata.

Protestit saivat alkunsa Minneapolisissa, kun musta mies George Floyd, 46, kuoli viime maanantaina sen jälkeen, kun valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan, vaikka Floyd valitti kipua ja anoi armoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?