Al-Holin leirillä jatkuvasti pakoyrityksiä – salakuljettajien väitetään olevan Isisin leivissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Al-Holin leirillä jatkuvasti pakoyrityksiä – salakuljettajien väitetään olevan Isisin leivissä

Al-Holin leirillä on ulkoministeriön mukaan vielä alle 10 suomalaista aikuista ja noin 20 suomalaista lasta.

Julkaistu: 31.5. 20:47

Suomeen saapui sunnuntaina kolme al-Holista paennutta perhettä. Ulkoministeriö ei ole kertonut, miten perheet pakenivat leiriltä.

Vaikka al-Holin leirillä olevat Isis-taistelijoiden perheenjäseniksi epäillyt ulkomaalaiset eivät saa poistua alueelta, ihmiset yrittävät jatkuvasti paeta.

Al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa on yhä arvioiden mukaan vajaa 70 000 ihmistä, joista noin 10 000 on ulkomaalaisia. Isis-taistelijoiden perheenjäseniksi uskotut ulkomaalaiset ovat erillään leirin muusta väestöstä lisäosassa.

Alueella toimivan Rojava Information Centeristä kerrottiin IS:lle, että pakoyrityksiä tapahtuu melko säännöllisesti. Monet päätyvät kiinniottoon, mutta jotkut pääsevät pakoon. Kurdihallinto ei toistaiseksi ole kuitenkaan antanut lausuntoa pakoyrityksistä tai siitä, kuinka moni on paennut leiriltä.

Naisia kuvattuna al-Holin leirillä viime vuonna.

Kurdihallintoa lähellä olevan Hawar News Agency -uutistoimiston (ANHA) mukaan esimerkiksi maaliskuussa otettiin kiinni pakoa yrittäneet viisi venäläisnaista, joilla oli ollut mukanaan 13 lasta. Uutistoimisto väitti tuolloin, että Isis järjestää salakuljetusoperaatioita al-Holista Turkin miehittämille alueille.

Uutistoimiston haastattelema nainen väitti olevansa Isisin kontakti leirin sisällä ja auttavansa naisia lähtemään leiriltä salakuljettajien avustamina Jarablusin ja al-Babin kautta Idlibiin.

Wall Street Journal uutisoi joulukuussa Instagram-päivityksestä, jossa etsittiin rahoitusta naisen kuljettamiseksi pois leiriltä. Päivityksessä pyydettiin 7 500 dollaria.

Brittilehti Independent kertoi myös viime vuoden lopulla, kuinka Isisin salakuljettajat auttavat naisia pakenemaan leiristä. Lehden haastatteleman naisen mukaan salakuljettajat veloittivat jopa 15 000 dollaria. Väitettä ei ole pystytty varmistamaan.

– Näemme sitä tapahtuvan koko ajan. Kaikki tietävät, kertoi Sudanista kotoisin oleva Umm Abdullah lehdelle.

– Näet yhden ryhmän katoavana ja päättelet, että he lähtivät. Sitten toinen ryhmä lähtee. Onnea heille.

On kuitenkin vaikea tietää, kuinka paljon salakuljettajat todellisuudessa pyytävät.

Pakoa yritetään eri keinoin. Independentin haastattelema vartija Elul Rizgar kertoi, että leiriltä löytyi tunneli.

–  Se ei ollut niin pitkä, mutta se oli syvä ja se oli menossa kohti aitaa.

Suomeen saapui sunnuntaina kolme perhettä al-Holin leiriltä. Perheet olivat ulkoministeriön mukaan paenneet leiriltä eri aikoihin keväällä. Ulkoministeriöstä ei otettu kantaa siihen, miten perheet olivat paenneet leiriltä.

Perheet päätyivät Turkkiin, jossa olivat ”vähän aikaa” ennen kuin konsulipalveluna heidät autettiin reittilennoilla Suomeen. Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että muita suomalaisia olisi paennut leiriltä.

Al-Holin leirillä on ulkoministeriön mukaan vielä alle 10 suomalaista aikuista ja noin 20 suomalaista lasta.

Al-Holin leirillä on myös paljon lapsia.

Kansainväliset järjestöt ovat jo pitkään ilmaisseet huolensa al-Holin leirin oloista. Aiemmin toukokuussa Pelastakaa Lapset totesi tiedotteessa, että yli 7000 ulkomaalaista lasta elää likaisissa ja ahtaissa oloissa leirillä keskellä koronaepidemian pelkoa.

Järjestön mukaan alueella on ajoittain pulaa vedestä ja sähköstä, jolloin ihmisten on vaikea noudattaa hyvää hygieniaa.

Media on myös uutisoinut murhista ja väkivallasta leirillä. ANHA uutisoi viimeksi pari päivää sitten, että leirillä oli tapettu irakilainen mies.

Myös lisäosan puolella, jossa suomalaiset ovat, on kerrottu väkivallasta etenkin niitä kohtaan, jotka eivät kannata Isisin ideologiaa. Viime vuonna 14-vuotias teinityttö kuristettiin. Syyksi sanottiin, ettei teini peittänyt kasvojaan huivilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?