– Kun ryöstely alkaa, alkaa myös ampuminen, kirjoitti presidentti Donald Trump Twitterissä perjantaina ja sai aikaan taas kohun.
Viestillä Trump viittasi Minneapolisin väkivaltaisiksi kiihtyneisiin mielenosoituksiin.
Twitterin mukaan presidentin kirjoitus, jossa puhutaan mellakoitsijoiden ampumisesta, rikkoo Twitterin väkivallan ihannointia koskevia sääntöjä.
Minneapolisin ja St. Paulin metropolialueella on osoitettu mieltä sen jälkeen, kun poliisien kiinni ottama musta mies kuoli maanantaina.
Tapaus herätti laajaa suuttumusta, sillä poliisiväkivalta afroamerikkalaisia kohtaan on Yhdysvalloissa herkkä ja usein toistuva aihe.
Lue lisää: Trump lähetti twiitin, jossa puhutaan mellakoitsijoiden ampumisesta – Twitter puuttui asiaan
Trumpin twiitin englanninkielinen sanonta ”when the looting starts, the shooting starts” juontaa juurensa Yhdysvaltain kansalaisoikeustaistelun aikoihin 1960-luvulla.
Vuonna 1967 Miamin poliisikomentaja Walter Headley käytti sanontaa julistaessaan ”sodan” kaupungin rikollisia vastaan.
Mustien kansalaisoikeusjärjestöt olivat vuosia valittaneet Miamin poliisin otteista kaupungin mustaa väestöä kohtaan. Headley kuvaili, miten hän hoitelisi mustien asuinalueita riivaavat aseistetut ryöstöt ja levottomuudet.
Headleyn mukaan rikollisuuden syypäinä olivat mustat ”nuoret huligaanit, jotka käyttävät hyväkseen kansalaisoikeuskampanjointia”.
– Ei ole väliä, vaikka poliisia syytettäisiin kovista otteista.
Entinen Yhdysvaltain ratsuväen upseeri varoitti, että poliisi käyttäisi haulikoita ja koiria hänen käskystään.
– Haluan levittää viestiä, että kun ryöstely alkaa, alkaa myös ampuminen, Headley sanoi.
Howardin yliopiston professorin Clarence Lusanen mukaan Headley oli ehkä itse lainannut sanonnan pahamaineiselta rotuerottelua kannattaneelta etelävaltiolaispoliitikko Eugene "Bull" Connorilta, joka oli määrännyt Alabaman Birminghamissa hajottamaan mustien mielenosoitukset poliisikoirien ja paloletkujen avulla.
Headlyen tokaisu johti entisestään rajumpiin rotumellakoihin Miamissa seuraavina vuosina.
Rotuerottelua kannattanut presidenttiehdokas George Wallace käytti myös sanontaa kampanjansa yhteydessä 1968.
Trump ei twiitissään erityisesti liittänyt sanontaa mihinkään historialliseen yhteyteen, eikä ole kerrottu, tietääkö Trump edes sanonnan taustoja.
Trump selitti aiempaa viestiään Twitterissä perjantai-iltana Suomen aikaa. Hänen mukaansa kyse oli ”faktasta”, jonka toteutumista hän ei olisi toivonut. Trump myös mainitsi yhden ihmisen tulleen ammutuksi levottomuuksien yhteydessä Minneapolisissa ja seitsemän ihmisen haavoittuneen Louisvillessä.