Minneapolis: Uudet videot tarkentavat hetkiä ennen Floydin kuolemaa – kaksi poliiseista lukuisien kanteluiden kohteena aiemmin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Minneapolis: Uudet videot tarkentavat hetkiä ennen Floydin kuolemaa – kaksi poliiseista lukuisien kanteluiden kohteena aiemmin

Julkisuudessa leviävät videot eivät vahvista poliisin kertomaa, jonka mukaan George Floyd olisi vastustellut poliisia pidätyksen yhteydessä. Osa tilanteen kulusta on kuitenkin edelleen hämärän peitossa.

29.5. 15:32

Rauhanomaisina käynnistyneet mielenosoitukset vaihtuivat Yhdysvaltain Minneapolisissa torstaina jo kolmatta iltaa peräjälkeen mellakointiin, vandalismiin, ryöstelyyn ja tuhopolttoihin.

  • Videokuvaa torstain protesteista on nähtävissä yllä.

Tilanne on äitynyt Minnesotan osavaltion suurimmassa kaupungissa niin pahaksi, että kuvernööri Tim Walz joutui pyytämään kansalliskaartin apuun. Mustan George Floydin, 46, kuolema poliisin käsissä pidätystilanteessa on saanut ihmiset jalkautumaan kaduille myös muualla Yhdysvalloissa.

Poliisi katseli torstaina Minneapolisin kaupungintalon parvekkeelta, kun rakennuksen ympärille kerääntyneet mielenosoittajat heiluttelivat George Floydin kuvaa.­

Tapaus levisi laajempaan tietoisuuteen, kun sivullisen tilanteesta kuvaama video alkoi levitä vauhdilla sosiaalisessa mediassa. Videolla valkoisen poliisimiehen nähtiin painavan polvellaan maassa makaavan Floydin kaulaa useiden minuuttien ajan.

  • Mielenosoitusten leimahtamiseen johtanut video on nähtävissä alla. Varoitus! Video saattaa järkyttää herkempiä katsojia.

Floyd valitti toistuvasti, ettei hän kykene hengittämään, ja myös sivulliset kritisoivat poliisin toimia tilanteen aikana ääneen. Tiedottomaksi mennyt Floyd julistettiin kuoliaaksi sairaalassa myöhemmin maanantaina.

Muut videot tarkentavat tapahtumien kulkua

Perjantaina on uutisoitu julkisuuteen tulleesta toisesta videosta, joka on kuvattu samasta tilanteesta toisesta kulmasta. Parinkymmenen sekunnin pituisella videolla näkyy aiemmasta videosta poiketen, että Floydia painoi polvillaan maahan myös kaksi muuta poliisia.

Poliisin mukaan tilanne käynnistyi, kun se sai hälytyksen paikallisessa ruokakaupassa paljastuneesta väärennöksestä. Floydin epäillään yrittäneen maksaa ostoksiaan väärennetyllä 20 dollarin setelillä.

Mielenosoittajia Minneapolisissa torstaina.­

Paikalle päästyään poliisit löysivät kuvaukseen sopivan miehen eli Floydin istumasta autostaan liikkeen ulkopuolella. Kun Floyd nousi autosta, osapuolten välille syntyi poliisin mukaan fyysistä kamppailua.

Jo aiemmin julkisuudessa levisi videoita, joilla poliisin nähtiin panevan autosta nousseen Floydin käsirautoihin sekä istuttavan tämän jalkakäytävälle. Jonkin ajan kuluttua poliisi nostaa videolla miehen pystyyn ja alkaa kuljettaa tätä kohti poliisiautoa.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, miten Floyd lopulta päätyi vatsalleen poliisiauton viereen. Tilannetta edeltävillä videoilla hän ei kuitenkaan näytä vastustelevan poliisia liiemmin.

Päivällä rauhallisina käynnistyneet mielenosoitukset vaihtuivat myös torstaina illan pimennyttyä mellakointiin.­

Tilanteesta on olemassa myös julkaisematon, ruokakaupan valvontakameran video. Kaupan omistaja Mahmoud Abumayyaleh on kertonut, että myöskään sillä Floydin ei nähdä vastustavan poliisia.

Kahdella poliisilla taustallaan tukku aiempia varoituksia

Minneapolisin poliisi julkaisi torstai-iltana ruokakaupasta soitetun hätäpuhelun litteroituna. Muun muassa CNN:n kokonaisuudessaan julkaiseman litteroinnin mukaan soittaja kertoi juopuneen miehen maksaneen ostoksensa väärennetyillä seteleillä ja siirtyneen sitten kadun varressa olleeseen autoonsa.

– Pyysimme häntä antamaan takaisin tupakat, jotta hän voisi mennä kotiinsa, mutta hän ei halua tehdä sitä. Hän istuu autossaan, koska on kauhean humalassa, eikä kykene kontrolloimaan itseään, soittaja kertoi hätäkeskukseen.

Protestit jatkuivat torstaina Minneapolisissa kolmatta päivää.­

Tämän jälkeen puhelussa keskitytään lähinnä auton ja miehen tuntomerkkeihin, ja paikalle luvataan lähettää joku lähellä liikkuvista partioista.

FBI on käynnistänyt tapauksesta tutkinnan, ja Floydin pidätykseen osallistuneet neljä poliisia saivat potkut työstään jo tiistaina. Minneapolisin kaupunki on kertonut heidän nimikseen Derek Chauvin, Thomas Lane, Tou Thao sekä J. Alexander Kueng.

Heistä Chauvin oli se, joka painoi polvellaan Floydin kaulaa. Muun muassa NBC News ja CNN ovat kertoneet, että poliisin tietokannoista löytyy ainakin 18 Chauvinista aiemmin tehtyä kantelua.

Poliisilaitos ei ole kuitenkaan avannut tarkemmin kanteluiden sisältöä. Julkisista tiedoista käy ilmi, että kanteluista vain kaksi johti kurinpitomenettelynä annettuihin nuhteluihin.

”Te tapatte meitä, me tappelemme vastaan”, luki mielenosoittajien seinään kirjoittamassa tekstissä Minneapolisissa torstaina.­

Myös Thaosta on tehty aiemmin kuusi kantelua, joista yhden käsittely on edelleen kesken. Muut kanteluista eivät johtaneet toimenpiteisiin.

Thaoa ja toista poliisia vastaan nostettiin vuonna 2017 oikeudessa kanne, jossa Lamar Ferguson -niminen mies syytti heitä ”julmasta ja epätavallisesta” rankaisemisesta pidätyksen yhteydessä kolme vuotta aiemmin. Kanteen mukaan kyse oli muun muassa lyönneistä, potkuista sekä käsiraudoissa olleen pidätetyn kasvojen painamisesta polvella.

Tapaus sovittiin lopulta, ja Minneapolisin kaupunki maksoi Fergusonille korvauksia.

Floydin kuolemaan maanantaina johtaneiden tapahtumien kulkuun odotetaan saatavan lisää selvyyttä, kun poliisien kehokameroiden tallenteet julkaistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?