Venäjältä uusi hurja sadismiväite suomalaisista: ”Räjähteillä täytettyjä leluja pudotettiin lentokoneesta – lapsia kuoli ja vammautui”

Suomalaistutkijat pitävät täysin epäuskottavana Venäjän uutta ”arkistopaljastusta”, jonka mukaan Suomen armeija tappoi neuvostoliittolaisia lapsia pudottamalla lentokoneesta leluihin kätkettyjä räjähteitä.

Ria Novostin uusi ”paljastusartikkeli” käsittelee suomalaisten väitettyjä julmuuksia Leningradin lähistöllä jatkosodan aikana. Kuvassa on Blenheim-pommikone Aunuksen Karjalan taivaalla heinäkuussa 1941.

29.5.2020 15:06

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti on julkaissut uusia arkistodokumentteja ja väitteitä, jotka perustuvat Venäjän turvallisuuspalvelun vastikään julkisuuteen antamiin, aiemmin salassa pidettyihin neuvostodokumentteihin.

Uusi artikkeli on jatkoa Venäjän turvallisuuspalvelun aiemmille väitteille, jotka koskivat Suomen Itä-Karjalassa väitetysti suorittamaa ”kansanmurhaa” ja erilaisia julmuuksia jatkosodan siviili- ja sotavankileireillä.

Tällä kertaa uudet venäläisväitteet koskevat Leningradin piirityksen aikaa ja julmuuksia, joihin suomalaisten kerrotaan syyllistyneen saksalaisten ohella.

Suomea koskeva rankin väite liittyy Leningradin edustalla olevien kylien pommituksiin jatkosodan aikana 1941-44.

Ria Novostin mukaan suomalaiset syyllistyivät ”hirvittäviin julmuuksiin siviiliväestöä kohtaan”. Uutistoimiston mukaan salauksen alta poistetut neuvostoasiakirjat paljastavat, kuinka sadistisin metodein suomalaiset sotilaat tuhosivat siviiliväestöä Parkalan eli Pargolovon piirin kylissä Leningradin alueella Karjalankannaksen eteläpuolella.

Kyseisissä kylissä ei ollut Ria Novostin mukaan mitään sotilaallisia kohteita eikä teollisuutta, joten tykistötulitus ja lentopommitukset suunnattiin yksinomaan siviilejä kohtaan – eli kyliin jääneitä naisia, lapsia ja vanhuksia vastaan.

– Suomalaiset miehittäjät tuhosivat hiotulla sadismilla pieniä lapsia – sitä tarkoitusta varten käytettiin leluja, jutussa kirjoitetaan.

Suomalaistutkijat eivät pidä Venäjän leikkikalupommiväitettä millään tasolla uskottavana. Kuvassa lastataan pommikonetta jatkosodan aikaiselle lennolle.

Uutistoimiston mukaan artikkelin tiedot perustuvat Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun ja sisäministeriön sisäisiin ”erityissanomiin”. Yhdessä tällaisessa erityissanomassa lukee artikkelin mukaan näin:

– Suomalaiset konnat eivät tyytyneet tykistöpommituksiin ja ilmapommituksiin, vaan he turvautuivat häijyihin hirmutekoihin pudottamalla lentokoneista lasten leluja, jotka oli täytetty räjähteillä.

– Kun lapset nostivat leluja ylös maasta, räjähdys tapahtui sillä hetkellä. Räjähdysten seurauksena lapset kuolivat, saivat vammoja tai jäivät raajarikoiksi, Ria Novosti kirjoittaa.

IS oli yhteydessä useisiin jatkosodan historiaa tunteviin suomalaisiin tutkijoihin ja arkistojen tuntijoihin, joista kukaan ei pitänyt uutta venäläisväitettä millään tasolla mahdollisena tai uskottavana.

Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen dosentti Pekka Kauppala arvioi, että ”leikkikalupommien” taustalla on todennäköisesti Neuvostoliiton sotapropagandaan kehitelty väite, joka on nyt nostettu esiin ikään kuin todellisuuden heijastuksena.

– Väite on täysin mieletön. Ei millään fasistisella tai muullakaan systeemillä ole sodan aikana aikaa tai varaa tehdä pommituslentoja pelkän sadismin vuoksi, Kauppala sanoi IS:lle.

Loogisesti ajatellen leluihin kätkettyjen räjähdepommien valmistus olisi vaatinut jatkosodan aikaisella teknologialla myös melkoista ajankäyttöä ja osaamista sen suhteen, kuinka ne olisi voitu pudottaa kohteisiinsa ilmasta ja saatu räjähtämään vasta juuri sillä hetkellä, kun pahaa aavistamaton lapsi nostaa ne käsiinsä.

– Se olisi vaatinut mielettömästi vaivaa eikä suomalaisilla myöskään ollut vähäisintäkään syytä suorittaa pommituslentoja pieniä lapsia vastaan. Ei äärimmäisen vaarallisia ja kalliita pommituslentoja uhrattaisi siihen, että tyydytettäisiin erikoisia sadistisia mielihaluja, Kauppala huomautti.

SA-kuvan alkuperäisessä kuvatekstissä lukee: ”Pommittaja valmistautuu taipaleelle.”

Kauppala kiinnitti huomiota myös siihen, että Ria Novostin artikkelin yhteyteen liitetyissä arkistodokumenttien skannatuissa kopioissa ei näy kyseistä suomalaisiin liittyvää leluväitettä lainkaan. Myöskään tapahtumien tarkkaa ajankohtaa ei mainita.

Samassa uutistoimistoartikkelissa luetellaan myös useita julmuuksia, joihin saksalaisten kerrotaan syyllistyneen, ja niiden osalta mukaan on liitetty skannattuja kopiota. Hurjin saksalaisiin liittyvä kertomus artikkelissa koskee Hatsinan lähellä sijainneen mielisairaalan 850 potilaan väitettyä myrkyttämistä ja hautaamista läheiseen Rutshin kylään marraskuussa 1941.

– Vaikuttaa siltä, että suomalaiset halutaan nyt liittää saksalaisten rinnalle julmuuksien tekijöiksi. Saksalaisten kohdalta tiedetään kuitenkin ainakin se, että he surmasivat omassa kotimaassaankin psyykkisesti sairaita, vaikka tuohon nimenomaiseen kertomukseen en osaa ottaa tarkemmin kantaa, Kauppala sanoi.

Kauppalan mukaan venäläisillä näyttääkin olleen vaikeuksia löytää suomalaisiin liittyviä kauhujuttuja edes vääristeltyjen dokumenttien perusteella nimenomaan Leningradin alueelta, jota uusi paljastusartikkeli käsittelee.

Leningradin alueella ei ollut suomalaista miehityshallintoa ja Suomi piti nimenomaan etäisyyttä saksalaisiin.

– Ilmeisesti suomalaisten osalta artikkeliin ei ole siis löytynyt liitettäväksi edes mitään mielikuvituksellista dokumenttia, joten siksi tuo leluväite on heitetty vain muun artikkelitekstin sekaan.

Kauppala arvioi, että Venäjän turvallisuuspalvelun aloittama arkistopaljastusten kampanja on suunnattu kaikkineen koko Euroopan unionia vastaan eikä siten mitenkään erityisesti Suomea kohtaan. Kyseessä on Kauppalan arvion mukaan ikään kuin ”ennalta tehty vastaisku”, jolla pyritään vaientamaan vaatimukset Josif Stalinin tekemien julmuuksien selvittämiseksi.

Antero Uitto ja Carl-Fredrik Geust esittelevät kirjaansa Mannerheim-linjasta.

Tutkijat Ossi Kamppinen, Lars Westerlund, Antero Uitto, Carl-Fredrik Geust ja Pauli Kruhse pitävät niin ikään Suomea koskevaa lelupommiväitettä epäuskottavana ja epätotena.

Kamppinen arvioi, että jos jotain sellaista olisi oikeasti tapahtunut, asia olisi tullut mitä suurimmalla varmuudella esiin jo aikoja sitten. Westerlundin mukaan leluväitteen täytyy olla ”joko väärinkäsitystä tai liioittelua”.

Uitto ja Geust eivät ole myöskään koskaan törmänneet mihinkään arkistotietoon, joka olisi viitannut leikkikaluiksi naamioitujen räjähteiden pudottamiseen lentokoneista. Kruhse pitää puolestaan väitettä ”täysin huuhaana”.

– Väite räjähtävistä leluista on täysi mahdottomuus, kukaan suomalainen ei sellaiseen lähtisi. Ja jos lähtisi, asiaan olisi sekaantunut niin moni henkilö, että se ei missään nimessä pysyisi tai olisi pysynyt salassa, Kruhse sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?