Pakistanin turmakone osui kolmesti kiitorataan ennen tuhoutumista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pakistanin turmakone osui kolmesti kiitorataan ennen tuhoutumista

Julkaistu: 29.5. 1:52

Pakistanissa 97 henkeä vaatineen lentoturmakoneen mustat laatikot ovat löytyneet.

Lentoturma vaikuttaa mystiseltä, sillä pakistanilaisministerin mukaan koneen kapteeni lähestyi kiitorataa ilman alas laskettuja laskutelineitä ja oli osunut kentän pintaan kolmesti ennen tuhoutumista.

Pakistan International Airlinesin kone syöksyi tiheästi asutetulle alueelle viime perjantaina kun se oli lähestymässä Karachin lentokenttää. Kone syöksyi maahan 1,5 kilometriä ennen lentokenttää yrittäessään toista laskeutumista. Koneessa olleista vain kaksi selviytyi elossa.

Airbus A320 -koneen hylyn tutkijat ovat löytäneet koneen mustat laatikot, kertoo lentoyhtiön edustaja. Lentoyhtiön mukaan koneen molemmat moottorit rikkoutuivat.

Pakistanin siviili-ilmailusta vastaava ministeri Ghulam Sarwar Khan kertoi torstaina, että koneet moottorit olivat ensimmäisen laskeutumisyrityksen yhteydessä osuneet kolmesti kiitoradan pintaan.

– Lentäjä ei ollut ilmoittanut, että koneen laskutelineet eivät olleet alhaalla. Sen sijaan moottorit osuivat kolmesti kentän pintaan. Siitä jäi merkkejä kiitoradalle.

Nettiin laitetun lennonjohdon ja lentäjän välisen radiokeskustelun mukaan lentäjä oli todennut kenttää lähestyessään, että ”kaikki on mukavasti nyt”, mutta sanojen yhteys on hämmentänyt asiantuntijoita.

Pian sen jälkeen kun moottorit olivat raapineet kentän pintaa keskeytti lentäjä ensimmäisen laskeutumisyrityksen ja ilmoitti menettävänsä korkeutta ja molempien moottoreiden pettäneen.

Tutkijat selvittävät, johtuiko moottoreiden pettäminen niiden iskeytymisestä kiitorataan koneen normaalia jyrkemmän ja nopeamman laskeutumisen vuoksi.

Ranskalais-amerikkalaisen CFM International -yhtiön valmistamat moottorit ovat laajalti ilmailukäytössä, ja niitä pidetään luotettavina. Ranskan ilmailuviranomaiset ovat mukana Pakistanin lentoturman tutkinnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?