Kommentti: Oudon avustajan sekoilu uhkaa Boris Johnsonia – ja brexit pahentaa Britannian korona­katastrofia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Oudon avustajan sekoilu uhkaa Boris Johnsonia – ja brexit pahentaa Britannian korona­katastrofia

Boris Johnsonin neuvonantaja Dominic Cummings pakenee mielenosoittajia. Entisestä eliitin vastustajasta on tullut kansan vihan kohde.

Julkaistu: 28.5. 12:35

Koronakriisin myrskynsilmässä Britannia ajelehtii kohti uusia kareja. Kapteeni Johnsonilta on suunta hukassa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Britannian pääministeri Boris Johnson sai sympatia-aallon jouduttuaan hiljan teho-osastolle koronavirustartunnan vuoksi. Myötätunto suli kuitenkin nopeasti pääministerin korvaamattoman avustajan Dominic Cummingsin sekoilun vuoksi. Johnson on nyt lyhyen pääministeriuransa pahimmassa kriisissä, johon brexit-Britannialla ei olisi varaa.

Cummings oli keskeinen hahmo EU-ero kampanjan takana. Hänestä tehtiin jopa Suomessakin nähty tv-elokuva Brexit – temppu ja miten se tehtiin, jossa Cummingsia esitti Britannian tunnetuimpiin näyttelijöihin kuuluva, Hollywood-tähdeksi noussut Benedict Cumberbatch. Cumberbatch teki läpimurtonsa esittämällä nykyaikaan siirrettyä Sherlock Holmesia ja Cummingsin hahmossa nähtiin samanlaista nerokkuutta kuin huippuetsivässä. Cumberbatch on myös esittänyt Marvel-hahmo Doctor Strangea, Tohtori Outoa. Näillä eväillä häntä sopivampaa Cummingsia ei voitu löytää.

Cummingsin imago muistuttaa Donald Trumpin entistä neuvonantajaa Steve Bannonia. Kumpikin esiintyy massojen mielen analyysin mestareina.

Kumpikin pukeutuu niin, että heihin ei kiinnittäisi mitään huomiota Kontulan ostoskeskuksen pubeissa.

Kumpikin pyrkii esiintymään kansanmiehenä eliittiä vastaan. Cummings on kuitenkin Oxfordin yliopiston kasvatti.

Kun Bannon sai liikaa huomiota, mustasukkainen Trump antoi hänelle potkut. Johnson ei pysty millään antamaan potkuja, vaikka osa omista konservatiiveista on kapinassa häntä vastaan. Skotlannin asioiden apulaisministeri Douglas Ross erosi protestiksi. Cummingsin eron aktiivisiin ajajiin kuuluu entinen valtiovarainministeri Sajid Javid, jonka Cummings savusti tehtävästään.

Johnson on tiettävästi turhaan pyydellyt puoluetovereiltaan, että eikö vain voitaisi ”mennä eteenpäin” ja unohtaa koko kohu.

Outoa autoilua

Jos Cummingsista tehty elokuva oli brittidraamaa, hänen skandaalinsa on vanhaa kunnon brittikomediaa. Cummingsin vaimo sai koronaoireita ja mies epäili niitä itselläänkin. Cummings pakkasi perheensä autoon ja ajoi 400 kilometrin päähän vanhempiensa maatilalle, jossa perhe eristäytyi mökkiin. Cummings kuitenkin nähtiin ajelulla pikkupoikansa kanssa. Hän selitti testanneensa ajokykyään, koska oli kuullut viruksen voivan haitata näkökykyä.

Cummings rikkoi räikeästi Britannian tiukkoja karanteenisääntöjä, joiden mukaan hänen olisi pitänyt pysyä oireisena kotonaan. Skandaalin noustua järjestetyssä tiedotustilaisuudessa hän ei pyydellyt anteeksi.

Cummingsiin kohdistuvan raivon syynä on se, että hallinnon korkea edustaja ei vaivautunut noudattamaan kansalaisille määrättyjä sääntöjä, jotka ärsyttävät monia. Eliitin vastustajasta tuli eliitin symboli, joka saa nyt pelätä kansan raivoa näkyville uskaltautuessaan.

Britanniassa on virallisesti vajaat 40 000 koronaviruksen seurauksena kuollutta. Guardian -lehti kuitenkin kertoi maan tilastokeskuksen arviosta, jonka mukaan koronakuukausina ”ylimääräinen kuolleisuus” olisi lähes 60 000 ihmistä.

Vastaavaa katastrofia ei ole koettu sataan vuoteen.

Brexit-painajainen uhkaa

Vaikka Dominic Cummings on vaikeuksissa, hänen suurin saavutuksensa brexit lähestyy.

The Times -lehden mukaan Johnsonin pitäisi tavata kesäkuussa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel. Heidän kanssaan pitäisi yrittää avata brexit-neuvottelujen umpikujaa. Muuten vuoden lopulla Britanniaa uhkaa jälleen ero ilman sopimusta, joka johtaisi talouskriisiin.

Aiemmin on spekuloitu, että Johnson hyötyisi siitä, että koronakriisi peittäisi alleen brexitin ikävät seuraukset. Nyt koronakriisi kuitenkin alkaa olla yksinään tuhoisa Johnsonin uralle.

Brexitin toteutuessa Britannia ei pääse osalliseksi EU:n suunnittelemasta elpymisrahastosta. Näissä oloissa se voisi olla rahaston hyötyjä eikä maksumies.

Boris Johnsonia odottavat kovat vuodet. Siksi hän haluaa pitää epätoivoisesti kiinni takapirustaan Cummingsista. Voi olla, että sekään ei onnistu.

Dominicista tuli Boriksen kiviriippa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?