Uudet koronatartunnat kääntyivät nousuun Ruotsissa – voi olla seurausta ihmisten varomattomammasta käytöksestä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uudet korona­tartunnat kääntyivät nousuun Ruotsissa – epidemiologi Tegnell yllättyi

Valtionepidemiologi Anders Tegnell ei osaa täysin selittää, miksi uudet varmennetut tartunnat kääntyivät jälleen nousuun.

Julkaistu: 28.5. 11:54

Kuolleiden määrä ja uusien tehohoitoon joutuvien määrä on puolestaan laskussa.

Ruotsissa koronatapausten määrä kääntyi jälleen nousuun, vaikka kuolleiden ja tehohoidossa olevien määrä onkin laskussa.

Epidemiologi Anders Tegnell ei osaa sanoa, mistä se johtuu. Aftonbladetin haastattelussa hän kuvaa tautitapausten kasvua yllättäväksi, sillä esimerkiksi testaus ei ole samanaikaisesti lisääntynyt.

Tegnellin mukaan on mahdollista, että nousu johtuu siitä, että eri alueet ilmoittavat tapauksista myöhässä. Käytännössä sairaanhoitopiirit voivat purkaa sumaa, sillä Tegnellin mukaan ei ole aina mahdollista ilmoittaa sairastumista sinä päivänä, kun sairaus on todettu.

Mikäli tartuntatapaukset eivät käänny laskuun, Tegnellin mukaan on mahdotonta purkaa yli 70-vuotiaita koskevat liikkumisrajoitukset.

Sanomalehti Dagens Nyheterin haastattelema johtava lääkäri Thomas Brezicka Länsi-Götanmaalta allekirjoittaa Tegnellin huolen. Alueella uudet tartunnat ovat olleet jo jonkin aikaa nousussa.

Brezickan mukaan uudet rekisteröidyt tapaukset olivat pitkään laskusuhdanteessa, mutta toukokuun puolivälissä tautitapausten määrä tasaantui ja lähti sitten pieneen nousuun, kun tarkastellaan seitsemän päivän keskiarvoa.

Brezicka ei näe uudelle nousulle mitään muuta mahdollisuutta kuin sen, että tauti leviää aiempaa laajemmin väestössä. Tämä taas johtuu hänen mukaansa siitä, että ihmiset käyttäytyvät ”normaalimmin” eli toisin sanoen varomattomammin.

Brezickan mukaan nähtävissä olevan nousu on seurausta huhti- ja toukokuun välisestä kuunvaihteesta ja viikonlopusta, jolloin ruotsalaiset ryhtyivät käymään ravintoloissa ja baareissa aiempaa enemmän.

– Uskomme, että ihmiset alkoivat ottaa enemmän riskejä. Mutta koronaepidemia ei ole vielä ohi, näemme käyttäytymisen vaikutukset nyt, Brezicka sanoi DN:lle.

Hän kertoo pelkäävänsä, että kesällä virus voi levitä entistä voimakkaammin, mikäli ohjeistuksia ei noudateta.

Huolta lisää myös se, että hoitohenkilökunta on joutunut jo kuukausien ajan venymään ja olisi loman tarpeessa. Tapausten nousu kesälomien aikaa voisi siis olla uhka, vaikkakin Brezicka muistuttaa, että esimerkiksi tehohoidon kapasiteetti on kunnossa.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?