Minneapolisin mellakat kiihtyivät jälleen – osavaltion kuvernööri: ”Tilanne äärimmäisen vaarallinen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Minneapolisin mellakat kiihtyivät jälleen – osa­valtion kuvernööri: ”Tilanne äärimmäisen vaarallinen”

Maanantaina julkisuuteen levinnyt video mustan miehen kuolemasta poliisin käsissä on sytyttänyt Minneapolisissa jo toista päivää jatkuneita väkivaltaisia protesteja.

28.5.2020 10:08

Yhdysvaltain Minneapolisissa puhjenneet poliisin vastaiset protestit jatkuivat keskiviikkona toista päivää. Muun muassa Reuters kertoi mielenosoittajien ottaneen jälleen yhteen mellakkapoliisin kanssa.

  • Mielenosoituksista kuvattu video on nähtävissä artikkelin yläosassa.

Mielenosoittajien raivon taustalla on maanantaina julkisuuteen levinnyt video, jolla mustan miehen, 46-vuotiaan George Floydin, nähtiin menevän elottomaksi pidätystilanteessa, kun valkoinen poliisi painoi hänen kaulaansa polvellaan useiden minuuttien ajan. Floyd julistettiin kuolleeksi sairaalassa.

Mielenosoittaja kuvattiin palavan autoliikkeen edustalla keskiviikkoiltana.

Sadat mielenosoittajat velloivat alueen poliisilaitosta ympäröivillä kaduilla myöhään illalla huutaen Floydin viimeiseksi jääneitä sanoja, jotka kuultiin sivullisen kuvaamalla videolla.

– En pysty hengittämään, mielenosoittajat huusivat.

– Ei oikeutta, ei rauhaa, kaduilla huudettiin myös.

Kuvernööri vetosi mielenosoittajiin useita kertoja

Pimeän laskeutuessa väkijoukko oli kasvanut jo tuhansien ihmisten massaksi ja tilanne poliisiaseman ympäristössä kiristynyt jännitteiseksi. Mellakkapoliisit muodostivat tiiviitä rivistöjä, joita mielenosoittajat pommittivat kivillä, vesipulloilla ja muilla esineillä kaduille kasaamiensa barrikadien takaa.

Kuvan AutoZone-liike oli yksi tuhopolttajien kohteista keskiviikkona.

Video yllä: Mellakoitsijat ryöstivät kauppoja Minneapolisissa.

Poliisit puolestaan pyrkivät hajottamaan väkijoukkoja kyynelkaasun, kumiluotien sekä savukranaattien avulla. Minnesotan osavaltion kuvernööri Tim Walz pyysi illalla Twitterissä mielenosoittajia lähtemään alueelta ja antamaan ensihoitajille ja palomiehille työrauhan.

– Tilanne Lake Streetin ja Hiawatha Avenuen lähellä on kehittynyt äärimmäisen vaaralliseksi, kuvernööri twiittasi.

Mielenosoitukset jatkuivat keskiviikkona toista päivää.

Aiemmin hän vetosi mielenosoittajiin, jotta nämä pysyisivät rauhallisina.

– Osavaltiomme näki, kuinka George Floydin ihmisyys pyyhittiin pois. Vihan, tuskan ja pettymyksen tunteemme ovat oikeutettuja. Jos suunnittelet tuskan muuttamista toiminnaksi julkiseen mielenosoitukseen osallistumalla, ole hyvä ja tee se rauhallisesti ja turvallisesti omaa ja muiden terveyttä suojellen, Walz kirjoitti.

Jotkut paikallisista käyttivät sekavaa tilannetta hyväkseen ja rynnivät ryöstelemään kauppoja. Sosiaalisessa mediassa on jaettu videoita, joilla ihmisten nähdään kuljettavan tavaraa liikkeistä ulos paikoin jopa kärrykaupalla.

Pimeän tultua useissa alueen liikkeissä syttyi tulipaloja, ja silminnäkijähavaintojen mukaan asialla olivat tuhopolttajat. Lisäksi esikaupunkialueella nähtiin rauhanomainen mielenosoitus, joka järjestettiin yhden tilanteessa mukana olleen poliisin kodin läheisyydessä.

Trump: Oikeus toteutuu!

Keskiviikon mielenosoitukset käynnistyivät muutama tunti sen jälkeen, kun Minnepolisin pormestari Jacob Frey oli vaatinut syyttäjiä nostamaan rikossyytteet Floydin kaulaa polvellaan painanutta poliisia vastaan. Kyseinen poliisi, Derek Chauvin, erotettiin jo tiistaina tehtävistään kolmen muun kollegansa ohella.

Floydin kuolema on herättänyt reaktioita myös muualla maassa. New Yorkissa taiteilija Ian Dave Knife osoitti mieltään keskiviikkona kadun varrella.

Minneapolisin protestit sytyttänyt video on herättänyt reaktioita ympäri maata. FBI on käynnistänyt tapauksesta tutkinnan.

Presidentti Donald Trump kertoi Twitterissä vaatineensa FBI:ta nopeuttamaan tutkinnan etenemistä. Hän lisäsi arvostavansa ”kaikkea paikallisen poliisin tekemää työtä”.

– Sydämeni on Georgen perheen ja ystävien luona. Oikeus toteutuu! Trump lupasi twiitissään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?