Kommentti: Totuus koronakuolemista paljastuu tilastoista vaikka Trump muuta väittäisi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Totuus koronakuolemista paljastuu tilastoista vaikka Trump muuta väittäisi

Koronakuolemia on nyt Yhdysvalloissa virallisestikin yli 100000. Rajapyykki ylitettiin Yhdysvaltain asevoimien palveluksessa kaatuneiden miesten ja naisten muistopäivän jälkeisenä päivänä.

Julkaistu: 26.5. 20:32

Koko maa toivoo nyt, että rajoitusten poistaminen tai ensi syksy eivät tuo uutta aaltoa, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen.

Jakaantuneessa Yhdysvalloissa tilastoistakin tulee politiikkaa. Presidentti Donald Trump on vihjannut, että koronavirukseen kuolleita saattaa olla vähemmän kuin 100 000.

Jotkut hänen kannattajistaan ovat asiasta varmoja. Heidän mukaansa lukuja liioittelevat rahanahneet sairaalat tai Trumpia kampittavat demokraatit.

Todellisuudessa kuolleita on paljon enemmän.

– En tiedä tarkalleen kuinka monta prosenttia korkeampi, mutta luku on varmasti korkeampi, USA:n johtava immunologi Anthony Fauci sanoi.

Ilta-Sanomat tukeutuu Worldometer-tilastopalveluun, joka päivittää jatkuvasti koronavirukseen liittyviä tunnuslukuja joka puolelta maailmaa. Yhdysvalloissa sen lähteinä ovat osavaltioiden ja piirikuntien terveysviranomaiset.

Worldometer määrittelee koronaviruskuolemat Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n linjauksen mukaan. Kokonaisluvussa ovat mukana ne, joiden kohdalla koronavirus on laboratoriotestissä todettu sekä ne, joiden kohdalla viranomaiset ovat päätelleet kuoleman johtuneen koronaviruksesta.

Kyse ei ole arvailusta. Viranomaisilla pitää olla painavat perusteet, jotta ilman testiä kuollut henkilö päätyy koronavirustilastoihin. Varsinkin pandemian alussa moni koronavirukseen kuollut jäi tilastoimatta, koska testejä oli heikosti saatavilla ja tietoisuus taudista vielä heikkoa.

Terveysviranomaiset tekevät arvion covid-19:n aiheuttamasta kuolleisuudesta, kun epidemia on ohi. Se perustuu pitkälti kokonaiskuolleisuuteen. Samalla tavalla arvioidaan joka vuosi kausi-influenssaan kuolleet. Heistä vain harvan kohdalla influenssa on testeillä todettu.

Jo nyt alustavat kuolintilastot Yhdysvalloissa – ja monessa muussa maailman maassa – osoittavat, että alkuvuoden aikana ”ylimääräisiä” kuolemia on kirjattu paljon enemmän kuin koronavirustilastot antaisivat odottaa.

Viimeisen viiden viikon ajan koronaviruksen aiheuttamat kuolemat ovat olleet Yhdysvalloissa laskussa. Koko maa toivoo nyt, että rajoitusten poistaminen tai ensi syksy eivät tuo uutta aaltoa, jonka jälkeen kuolintilaston ensimmäinen luku on 2.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?