Hollannin pääministeri ei tavannut kuolevaa äitiään yli kahteen kuukauteen koronarajoitusten takia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hollannin pääministeri ei tavannut kuolevaa äitiään yli kahteen kuukauteen koronarajoitusten takia

Mark Rutte ei tavannut hoivakodissa ollutta äitiään kuin vasta viimeisellä hetkellä.

Mark Rutten äiti kuoli aiemmin toukokuussa 96-vuotiaana.­

26.5.2020 19:55

Hollannin pääministeri Mark Rutte ei vieraillut kuolevan äitinsä luona johtuen koronavirusepidemian takia käyttöön otetuista liikkumisrajoituksista, pääministerin kanslia kertoi tiistaina.

– Pääministeri noudatti koronarajoituksia eikä vieraillut äitinsä luona (yli kahdeksaan) viikkoon.

– Rajoitukset antavat mahdollisuuden sanoa hyvästit kuolevalle lähiomaisille aivan viimeisessä vaiheessa ja pääministeri oli äitinsä luona tämän viimeisenä iltana.

Mieke Rutte-Rilling kuoli 13. toukokuuta 96-vuotiaana. Hän ei kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, joskin tartuntoja oli todettu hänen hoivakodissaan.

Rutten kanslian lausunto tuli samoihin aikoihin, kun Britanniassa kuohuttaa pääministeri Boris Johnsonin neuvonantajan koronarajoitusten rikkominen. Dominic Cummingsin kerrotaan matkanneen maaliskuun lopulla 400 kilometrin matkan Pohjois-Englantiin, vaikka hänen vaimollaan oli koronaoireita. Tuolloin Britanniassa olivat voimassa tiukat liikkumisrajoitukset ja kansalaiset oli määrätty pysymään kotona.

Cummings itse sanoi toimineensa rajoitusten aikaan ”järkevästi ja laillisesti”. Myös pääministeri on antanut tukensa neuvonantajalleen.

– Johtopäätökseni on tämä: matkustaessaan saadakseen oikeanlaista lastenhoitoa tilanteessa, jossa sekä hän että hänen vaimonsa olivat tulossa toimintakyvyttömiksi koronaviruksen vuoksi ja tilanteessa, jossa hänellä ei ollut vaihtoehtoja, hän seurasi jokaisen isän ja jokaisen vanhemman vaistoja, pääministeri sanoi.

Johnsonin hallituksen apulaisministeri jätti kuitenkin pestinsä, kun Cummings piti pestinsä. Skotlannin asioista vastaava apulaisministeri Douglas Ross muistutti, että monet kansalaisista olivat maksaneet kovan hinnan rajoitustoimien takia.

– Osa äänestäjistäni ei päässyt hyvästelemään rakkaitaan, perheet eivät voineet surra yhdessä, ihmiset eivät menneet sairaiden sukulaistensa luokse, koska he noudattivat hallituksen ohjeita, Ross luetteli Twitterissä.

– Miten voin hyvällä omallatunnolla vakuuttaa heille, että he olivat väärässä ja hallituksen neuvonantaja oli oikeassa, Ross kysyi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?