Suora lähetys kello 00.45: Historiallinen avaruus­lento lähestyy – ennakko­info avaruus­keskuksesta

SpaceX-yhtiö on valmistanut Nasalle uuden avaruusaluksen, joka voi keskeyttää lennon kesken nousun.

26.5.2020 0:07

Nasan Floridassa sijaitsevan Kennedyn avaruuskeskuksen laukaisualustalla 39A on tehty monesti historiaa. Heinäkuussa 1969 Apollo 11 -lento lähti 39A:lta viemään ihmisen ensi kertaa Kuuhun. Reilut neljä vuosikymmentä myöhemmin 2011 samalta alustalta nousi Atlantis Yhdysvaltain avaruussukkulaohjelman viimeiselle lennolle.

Myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa – jos sää sallii – 39A todistaa jälleen historiaa, kun Yhdysvallat palaa tekemään miehitettyjä avaruuslentoja kotimaisella kalustolla omalta maaperältään. Ainutlaatuiseksi tapahtuman tekee se, että samalla miehitetyissä avaruuslennoissa siirrytään kaupallisuuden aikaan.

Astronautit Douglas "Doug" Hurleyn ja Robert "Bob" Behnkenin vie Maata kiertävälle radalleen yksityisen SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketin kuljettama Crew Dragon -kapseli. Avaruussukkuloita edeltäneiden Mercuryn, Geminin ja Apollon jälkeen kyseessä on vasta viides täysin uusi amerikkalainen avaruusalus.

– Tilaisuus lentää upouudella avaruusaluksella on luultavasti jokaisen koelento-oppilaan haave. Minä olen onnekas saadessani tämän mahdollisuuden yhdessä hyvän ystäväni kanssa, Behnken sanoi lehdistötilaisuudessa Hurleyn kanssa.

Muodollisesti kyseessä on vielä testilento ennen uuden aluksen hyväksymistä Nasan käyttöön.

Tesla-sähköautoista tunnetun Elon Muskin perustaman SpaceX:n Falcon 9 -kantorakettia on käytetty jo useiden vuosien ajan onnistuneesti rahtikuljetuksissa ISS-avaruusasemalle. Raketin ensimmäinen vaihe on uusiokäyttöinen, eli työnsä tehtyään se palaa merellä odottavalle laskeutumislautalle.

Aiemmilla lennoilla raketin kärjessä on ollut tavarakuljetukseen tarkoitettu Cargo Dragon -avaruusalus. Myös miehitetyille lennoille tarkoitetulla Crew Dragon -aluksella on tehty jo yksi koelento ISS:lle tyhjänä. Kantoraketin tavoin myös Dragon-aluksia on tarkoitus käyttää uudestaan.

Behnkenin ja Hurleyn matka ISS:lle kestää vajaan vuorokauden. Telakoituminen tapahtuu automaattisesti, mutta astronautit voivat tarvittaessa ottaa ohjat käsiinsä.

Jos jotain menisi pieleen jo lennon alkuvaiheessa, miehitetyssä Dragon-aluksessa on omat voimakkaat moottorit, joiden avulla se voi irrottautua turvallisen etäisyyden päähän kantoraketista.

Crew Dragonin on tarkoitus kuljettaa tulevaisuudessa nelihenkisiä miehistöjä. Lentäjien ohjauspaneelissa aiemmista aluksista tutut kytkimet, painikkeet ja ohjaussauvat ovat vaihtuneet kosketusnäyttöihin.

Amerikkalaiset astronautit ovat joutuneet matkaamaan ISS:lle venäläisillä kantoraketeilla Yhdysvaltain sukkulaohjelman päättymisen jälkeen. Avaruushallinto Nasa teki sen jälkeen sopimukset sukkuloiden korvaajan rakentamisesta SpaceX:n ja Boeingin kanssa.

Falcon 9 -kantoraketin on määrä lähteä matkaan keskiviikkona hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa.

Miehitettyjen avaruuslentojen kaupallistuminen mahdollistaa ehkä jatkossa sen, että valtiollisten toimijoiden lisäksi myös tarpeeksi rikkaat yksityishenkilöt tai halukkaat yritykset voivat ostaa matkoja avaruuteen tai vaikka perustaa oman avaruusaseman Maata kiertävälle radalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?