Kohuneuvonantajaa puolustaneelle Boris Johnsonille sataa kritiikkiä: ”Uhrannut oman uskottavuutensa” – Kadonnut twiitti herätti huomiota - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kohuneuvonantajaa puolustaneelle Boris Johnsonille sataa kritiikkiä: ”Uhrannut oman uskottavuutensa” – Kadonnut twiitti herätti huomiota

Julkaistu: 25.5. 13:57

Britannian pääministerin mukaan neuvonantaja Dominic Cummings ”seurasi jokaisen isän ja jokaisen vanhemman vaistoja” rikkoessaan hallituksen koronaviruksen vuoksi määräämiä matkustusrajoituksia.

Pääministeri Boris Johnsonin erityisneuvonantajan Dominic Cummingsin ympärille viime päivinä kehkeytynyt kohu ei ota laantuakseen Britanniassa.

Sunnuntaina Johnson antoi julkisesti henkilökohtaisen tukensa Cummingsille, joka on brittimedian mukaan rikkonut kahdesti hallituksen koronaviruksen vuoksi määräämiä matkustusrajoituksia. Cummingsin kerrotaan autoilleen yli 400 kilometriä Lontoosta vanhempiensa luokse Durhamiin vaimonsa ja lapsensa kanssa.

  • Johnsonin lausunto on nähtävissä yllä olevalla videolla.

– Koska otan tämän asian hyvin vakavasti, voin kertoa käyneeni Dominic Cummingsin kanssa pitkiä keskusteluja kasvotusten, Johnson sanoi sunnuntain lehdistötilaisuudessa.

Pääministeri Boris Johnson kommentoi Cummingsin tapausta sunnuntaina lehdistötilaisuudessa.

– Johtopäätökseni on tämä: matkustaessaan saadakseen oikeanlaista lastenhoitoa tilanteessa, jossa sekä hän että hänen vaimonsa olivat tulossa toimintakyvyttömiksi koronaviruksen vuoksi ja tilanteessa, jossa hänellä ei ollut vaihtoehtoja, hän seurasi jokaisen isän ja jokaisen vanhemman vaistoja, pääministeri jatkoi.

The Timesin mukaan Johnsonin puheet Cummingsin toiminnan ”vastuullisuudesta, laillisuudesta ja rehellisyydestä” aiheuttivat opposition lisäksi vastareaktioita tämän oman hallituksen ministerien sekä oman puolueen parlamenttiedustajien suunnalta.

– Hän on uhrannut oman uskottavuutensa pelastaakseen Dominic Cummingsin. Hän tuhoaa oman henkilöbrändinsä ja luottamuksensa pelastaakseen Domin, eräs ministereistä sanoi lehdelle nimettömänä.

Britannian pääministerin erityisneuvonantaja Dominic Cummings kuvattiin kotinsa edustalla maaliskuun 25. päivänä. Kaksi päivää myöhemmin hän autoili perheineen Durhamiin vanhempiensa luokse.

– Tämä on klassinen ”Tee niin kuin sanon, älä niin kuin minä teen” -tapaus – eikä kyse ole siitä, etteikö hän olisi tuntenut ohjeistusta, jota hän oli itse luomassa. Se vaikuttaa minusta täysin anteeksiantamattomalta, sanoi puolestaan parlamenttiedustaja Paul Maynard.

Kriittinen viesti julkisen hallinnon Twitter-tililtä herätti huomiota

Cummingsin erottamisesta kieltäytynyttä Johnsonia moitti Timesille myös St. Andrewsin yliopiston käyttäytymistieteiden tutkija, professori Stephen Reicher, joka kuuluu hallituksen neuvonantajiin.

– Muutamassa lyhyessä minuutissa Boris Johnson on murskannut kaikki neuvot, joita olemme antaneet siitä, kuinka rakentaa luottamusta ja varmistaa covid-19:n kontrolloimiseen tarvittavien keinojen noudattaminen, Reicher sanoi.

Johnson on kieltäytynyt erottamasta Cummingsia. Kuva viime syyskuulta.

Huomiota on herättänyt myös Britannian julkisen hallinnon Twitter-tilillä pian Johnsonin lausuntojen jälkeen julkaistu viesti, joka on sittemmin poistettu. Viesti ehti kuitenkin levitä edelleen kuvakaappauksina sekä kerätä yli 30 000 ”tykkäystä” ja saman verran uudelleenjakoja Twitterissä ennen katoamistaan.

– Ylimielistä ja loukkaavaa. Voitteko kuvitella, miltä tuntuu työskennellä näiden totuuden vääntelijöiden kanssa, alkuperäisessä twiitissä luki.

Poliisitutkinta uhkaa, naapurit huutelevat

Cummings itse ei ole katumusta matkoistaan osoittanut. Lauantaina hän kertoi toimittajille, ettei välitä kritiikistä, ohjeistaen samalla kotinsa ulkopuolelle jalkautuneita valokuvaajia pitämään turvaväliä toisiinsa.

Guardianin mukaan jo aiemmin kiisteltyä mainetta nauttineen Cummingsin matkoista on raportoitu myös poliisille, eli häntä uhkaa näin ollen myös mahdollinen poliisitutkinta.

Naapurit näyttivät jo ilmaisseen Cummingsille oman mielipiteensä tämän tekemisistä. Sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa on levinnyt video, jolla kotiin palaavaa Cummingsia haukutaan muun muassa tekopyhäksi ja vaaditaan eroamaan virastaan.

Videon on julkaissut YouTubessa muun muassa Telegraph. Jos alla oleva upotus ei näy selaimellasi, voit katsoa videon myös täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?