”Karanteeni­kasvihuone” tai illallinen omassa kuplassa – näin ravintolat ovat ratkaisseet korona­turvavälit eri maissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Karanteeni­kasvihuone” tai illallinen omassa kuplassa – näin ravintolat ovat ratkaisseet korona­turvavälit eri maissa

Julkaistu: 25.5. 7:50

Ravintoloiden turvavälien järjestäminen on kannustanut luoviin ratkaisuihin maailmalla.

Suomessa koronarajoituksien vuoksi asiakkailta suljettuna olleet ravintolat avautuvat 1. kesäkuuta, mutta tietyin ehdoin: Ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmäärästä ja asiakaspaikkoja lisätään vasta sitten, kun se on turvallista.

Asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja, mutta riittävistä turvaväleistä on huolehdittava myös ulkona. Ravintolat voivat olla auki kello 23:een saakka, ja alkoholia saa anniskella kello 22:een asti.

Riittävien turvavälien järjestäminen tuottaa päänvaivaa ravintoloitsijoille, sillä jokaisen ravintolan koko ja pöytäjärjestelyt ovat yksilöllisiä. Esimerkiksi ABC-huoltamoiden ravintoloiden koot vaihtelevat satojen paikkojen halleista muutaman kymmenen hengen huoneisiin. Uusien määräysten mukaan asiakkaat eivät saa myöskään itse poimia ruokaa buffet-pöydästä.

Maailmalla ravintolat ovat avautuneet asiakkaille maiden paikallisten ohjeiden ja aikataulujen mukaan. Uutistoimisto Reuters on koostanut kuvia ravintoloiden turvaväliratkaisuista muutamista eri maista.

Video yllä: Marylandissa Yhdysvalloissa ravintoloitsija keksi omaperäisen ratkaisun turvaväliongelmaan.

Konstit ovat kekseliäitä: esimerkiksi Hollannissa eräs ravintola on pystyttänyt ”karanteenikasvihuoneita”, joihin asiakkaat pääsevät eristyksiin muista ihmisistä. Yhdysvalloissa huippuravintola on puolestaan istuttanut pöytiin mallinukkeja, jotta asiakkaat ”eivät tuntuisi itseään yksinäisiksi” fyysisen etäisyyden vuoksi.

Katso Reutersin kuvakooste maailmalta!

Pariisissa on testattu suunnittelija Christophe Gernigonin kehittämää pleksivisiiriä, jonka sisällä ravintola-asiakas voi nauttia tarjoiluista omassa ”kuplassaan”.

Roomalaisessa Nuova Fiorentina -ravintolassa on asennettu pleksisuojia sekä pöytien että ruokailijoiden väliin.

Ravintoloitsijat mittaavat pöytien välisiä suojaetäisyyksiä Nuova Fiorentina -ravintolassa Roomassa.

Pöytärivi on jätetty tyhjäksi asiakkaiden väliin ravintolassa Kiinan pääkaupungissa Pekingissä.

Amsterdamilaisravintola pyysi kutsuvieraita ja perheenjäseniä testaamaan ”karanteenikasvihuoneita”, joissa asiakkaat voivat nauttia tarjoiluista eristyksissä muista ihmisistä.

”Karanteenikasvihuoneessa” visiirillä varustautunut tarjoilija palvelee asiakkaita puisen lankun avulla.

Kolmen Michelin-tähden The Inn at Little Washington -ravintola on keksinyt omaperäisen idean. Osaan pöydistä on istutettu mallinukkeja, jotta asiakkaat ”eivät tuntuisi oloaan eristetyksi”.

Yhdysvaltojen Georgiassa, Smyrnan kaupungissa sijaitseva hampurilaisravintola Bad Daddy’s Burger Bar on sulkenut osa pöydistä, jotta turvaetäisyydet täyttyvät. Ravintoloita ja teattereita alettiin avata Georgiassa 27. huhtikuuta.

Ruotsalaispariskunta avasi ”koronaturvallisen” pop-up-ravintolan Ransäterin kunnassa sijaitsevalle niitylle. Ruuat tarjoillaan asiakkaille köysi-kori-viritelmän avulla.

Suojavarustukseen sonnustautuneet Cheers One -ravintolan asiakkaat skoolaavat Japanin pääkaupungissa Tokiossa.

Tokiolaisen Izakaya-pubin asiakkaiden väliin on asetettu läpinäkyvä pleksisuoja.

Bangkokissa sijaitsevassa taiwanilaisravintolassa asiakkaiden väliin on pystytetty muoviseinämä. Tarjoilija on varustautunut hengityssuojaimella, visiirillä ja käsineillä.

Penguin Eat Shabu -ravintolassa on rakennettu nokkelat muoviseinämät, joilla asiakkaat ja pöydät on eristetty toisistaan Thaimaan Bangkokissa.

Bangkokilainen nuudeliravintola on ratkaissut asiakkaiden eristämisen pöytiin pystytettyjen muoviseinämien avulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?