Britanniassa nousi myrsky: Boris Johnson ei aio erottaa neuvon­antajaansa, joka ajoi 400 kilo­metrin matkan lockdownin aikana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britanniassa nousi myrsky: Boris Johnson ei aio erottaa neuvon­antajaansa, joka ajoi 400 kilo­metrin matkan lockdownin aikana

Neuvonantaja Dominic Cummings ja pääministeri Boris Johnson poistuvat Downing Streetiltä Lontoossa 3. syyskuuta 2019.

Julkaistu: 24.5. 0:29

Dominic Cummings sanoo käyttäytyneensä ”järkevästi ja lain mukaan”.

Britannian pääministeri Boris Johnson tukee edelleen tärkeätä neuvonantajaansa Dominic Cummingsia, joka on brittimedian mukaan rikkonut koronarajoituksia. Asiasta uutisoi Reuters.

Cummingsin kerrotaan matkanneen maaliskuun lopulla 400 kilometrin matkan Pohjois-Englantiin, vaikka hänen vaimollaan oli koronaoireita. Tuolloin maassa oli tiukka ”lockdown”.

Oppositiopuolueet ovat vaatineet Cummingsin erottamista. Pääministerin kanslian mukaan Cummings matkusti Durhamiin varmistaakseen, että hänen 4-vuotias poikansa saa kunnon hoitoa vaimon ollessa sairaana. Kanslian mukaan oli ”hyvin todennäköistä”, että Cummings sairastuisi myös itse.

– Käyttäydyin järkevästi ja lain mukaan, Cummings kommentoi medialle.

Toimittajat kysyivät sen jälkeen Cummingsilta, aikooko tämä nyt harkita omaa asemaansa.

– En tietenkään, mies vastasi.

Dominic Cummings on joutunut Britanniassa kohun keskelle.

Guardian ja Mirror uutisoivat myöhään lauantai-iltana, että Cummings saattoi matkustaa toisenkin kerran pohjoiseen lockdownin aikana. Johnsonin kanslia ilmoitti pian sen jälkeen, ettei se tuhlaa aikaa vastaamalla ”virheellisiin” väitteisiin.

– Eilen Mirror ja Guardian kirjoittivat virheellisiä juttuja herra Cummingsista. Tänään ne kirjoittavat lisää virheellisiä juttuja, kuten väitteitä siitä, että herra Cummings olisi palannut Durhamiin sen jälkeen, kun hän oli palannut töihin Downing Streetille 14. huhtikuuta, kansliasta kerrottiin.

Opposition työväenpuolue on jo vaatinut asiasta viranomaistutkintaa.

– Britannian kansa ei odota sellaista, että yksi sääntö koskee heitä ja toinen pääministerin vanhinta neuvonantajaa, puolue kommentoi.

Vain päiviä ennen Cummingsin matkaa Johnson oli määrännyt maahan lockdownin ja pyytänyt kansalaisia pysymään kotona. Maaliskuun 23. päivänä Johnson sanoi, ettei ihmisten pitäisi tavata perheenjäseniä, jotka eivät asu samassa huoneistossa.

Cummingsille tuli koronaoireita 28.–29. maaliskuuta. Sitä ennen Johnson oli ilmoittanut omasta koronatartunnastaan.

Hallituksen ohjeiden mukaan niiden, joilla on todettu tartunta tai jotka epäilevät tartuntaa, pitää olla vähintään seitsemän päivän ajan koronakaranteenissa. He eivät saa poistua kotoaan missään olosuhteissa.

Boris Johnson ilmoitti omasta koronatartunnastaan maaliskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?