Kim Jong-un katosi taas julkisuudesta – asiantuntija: ”Asiat eivät ole normaalisti” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kim Jong-un katosi taas julkisuudesta – asiantuntija: ”Asiat eivät ole normaalisti”

Tämä viimeisin kuva Kimistä on toukokuun vaihteesta kun hän esiintyi lannoitetehtaan avajaisista välitetyissä kuvissa.

Julkaistu: 23.5. 17:42

Pohjois-Korean johtaja on esiintynyt julkisesti epätavallisen vähän huhti-toukokuussa.

Analyytikot ovat laskeneet, että Kim Jong-un ei ole näyttäytynyt nyt kolmeen viikkoon. Huhtikuussa hän pysytteli myös piilossa usean viikon ajan. Lopulta Kim palasi julkisuuteen toukokuun vaihteessa esiintyen lannoitetehtaan avajaisista välitetyissä kuvissa.

Kim on nähty kuluneiden kahden kuukauden aikana vain neljästi kun viime vuonna samana ajanjaksona hän näyttäytyi 27 kertaa.

– Asiat eivät ole nyt normaalisti, huomautti Pohjois-Koreaa seuraavaan Korea Risk Groupin johtaja Chad O’Carroll aiemmin tällä viikolla.

Ulkomailla seurataan tarkoin vihjeitä Kimin terveydentilasta ja olinpaikasta, jos niistä löytyisi viitteitä epätasapainosta ydinasevaltion johdossa.

Etelä-Korean viranomaiset ovat arvelleet, että syynä Kimin piilotteluun ovat koronavirukseen liittyvät varotoimenpiteet. Pohjos-Korea on peruuttanut, siirtänyt tai pienentänyt useita suuria yleisötilaisuuksia koronan vuoksi. Virallisesti maasta ei ole ilmoitettu yhdestäkään koronatartunnasta.

Joong Ang Ilbo -lehden Etelä-Korean hallinnosta saamien tietojen mukaan Kim on vetäytynyt hoitamaan tehtäviään suosikkihuvilalleen Wonsaniin rannikolla.

Kimin poissaolon syynä voivat olla myös kotimaan talous- ja poliittisten asioiden hoito, joita hän oli linjannut ennen koronaepidemian alkua, huomauttaa Yhdysvaltain hallinnon entinen Pohjois-Korean analyytikko Rachel Minyoung Lee.

Perjantaina tuli kuluneeksi kolme viikkoa Kimin edellisestä julkisesta esiintymisestä. Sen jälkeen Pohjois-Korean mediassa on julkaistu tasaisesti uutisia Kimin lähettämistä tai saamista viesteistä ja diplomaattisesta kirjeenvaihdosta, mutta häntä itseään ei ole valtion mediassa nähty.

Kimin toistaiseksi pisin poissaolo kesti 40 päivää vuonna 2014. Etelä-Korean tiedustelun mukaan Kim olisi tuolloin ollut nilkkaleikkauksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?