Tutkimus: Trumpin käyttämä lääke voi lisätä kuolemia korona­virus­potilailla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Trumpin käyttämä lääke voi lisätä kuolemia korona­virus­potilailla

Julkaistu: 23.5. 5:30

Tuoreen tutkimuksen mukaan malarialääke hydroksiklorokiini voi olla haitallinen, jos sitä käytetään koronaviruspotilaiden hoidossa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käyttämä lääke liitetään tuoreessa jättitutkimuksessa lisääntyneeseen kuoleman riskiin koronaviruspotilaissa. Asiasta uutisoi The Washington Post -lehti verkkosivuillaan.

Trump yllätti aiemmin tällä viikolla monet kerrottuaan syöneensä malarialääkkeenä tunnettua hydroksiklorokiiniä puolentoista viikon ajan koronatartuntaa ehkäistäkseen. Lisäksi hän kertoi ottaneensa kerta-annoksen atsitromysiinia, jota käytetään muun muassa keuhkotieinfektioiden hoidossa.

– Se antaa turvaa, Trump sanoi maanantaina toimittajille, muttei esittänyt todisteita väitteensä tueksi.

Arvostetussa lääketieteellisessä Lancet-julkaisussa julkaistu tutkimus on toistaiseksi laajin analyysi koronapotilaiden hoitamisesta malarialääkkeillä. Analyysissä oli mukana yhteensä 96 000 sairaalahoitoa saanutta potilasta kuudelta eri mantereelta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili Fordin tehtaalla Michiganissa 21. toukokuuta 2020.

Potilaista lähes 15 000 sai hydroksiklorokiiniä tai klorokiiniä, joko yksinään tai yhdistettynä antibiootin kanssa, 48 tunnin sisällä diagnoosista.

Tutkimuksen mukaan niillä potilailla, joita hoidettiin hydroksiklorokiinillä tai klorokiinillä, kuoleman riski oli merkittävästi muita potilaita suurempi. Lisäksi heille kehittyi muita todennäköisemmin rytmihäiriö, joka voi johtaa sydänperäiseen äkkikuolemaan.

Mukana oli potilaita, jotka joutuivat sairaalahoitoon laboratoriovarmistetun tartunnan seurauksena joulukuun 2019 ja huhtikuun 2020 välisenä aikana. Heidän keskimääräinen ikänsä oli 54 vuotta, ja potilaista 53 prosenttia oli miehiä.

Tutkimus on retrospektiivinen analyysi potilastiedoista – ei kontrolloitu tutkimus, jossa potilaat jaetaan satunnaisesti hoitoryhmiin. Tutkimuksen laajuus näyttää kuitenkin vakuuttaneen useat asiantuntijat.

– Yksi asia on se, ettei siitä ole hyötyä, mutta tämä osoittaa selkeän haitan. Jos missään vaiheessa oli toivoa tämän lääkkeen suhteen, tämä on sille kuolinisku, kardiologi Eric Topol sanoo.

Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu maailmanlaajuisesti jo yli 300 000.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?