Kaikki Britanniaan matkustavat joutuvat korona­karanteeniin 8. kesäkuuta alkaen – tätä se tarkoittaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kaikki Britanniaan matkustavat joutuvat korona­karanteeniin 8. kesäkuuta alkaen – tätä se tarkoittaa

Britannian sisäministeri Priti Patel median edessä Lontoossa 22. toukokuuta 2020.

Julkaistu: 23.5. 0:32

Määräys on herättänyt kritiikkiä.

Jokainen ulkomailta Britanniaan saapuva matkustaja joutuu ensi kuusta lähtien jäämään koronakaranteeniin kahden viikon ajaksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Britannian sisäministeri Priti Patel ilmoitti asiasta perjantaina. Lentoyhtiöt ovat jo varoittaneet, että 8. kesäkuuta voimaan tuleva määräys on alalle erittäin vahingollinen.

Kaikki ulkomailta saapuvat matkustajat, mukaan lukien britit, joutuvat olemaan omaehtoisessa karanteenissa 14 päivän ajan ja kertomaan yksityiskohtaiset tiedot olinpaikastaan.

– Nyt olemme ohittaneet tämän viruksen huipun ja meidän on ryhdyttävä toimenpiteisiin ulkomailta tuotuja tartuntoja vastaan, jotta tämä tappava tauti ei lähde elpymään, Patel totesi tiedotustilaisuudessa.

Karanteenia Englannissa rikkovat voivat saada 1 000 punnan eli noin 1 100 euron sakot. Terveys- ja rajaviranomaisten kerrotaan tekevän tarkastuksia.

Karanteenimääräys ei koske Irlannista saapuvia henkilöitä, tavaraliikenteen kuljettajia, terveydenhuollon ammattilaisia tai maatalouden kausityöntekijöitä. Määräystä aiotaan tarkastella kolmen viikon välein.

Liikenneministeri Grant Shappsin mukaan hallitus pyrkii lisäksi neuvottelemaan ”ilmasiltoja” matkustajille, jotka tulevat alhaisen infektioasteen maista.

Saapuva matkustaja Heathrow’n lentoasemalla Lontoossa 22. toukokuuta 2020.

Toisin kuin moni muu maa, Britannia on toistaiseksi tehnyt maassa vieraileville vain vähän testejä ja tarkastuksia. Karanteeniin on määrätty ainoastaan Kiinasta pandemian alussa tulleet matkustajat.

Ulkomailta tulevat matkustajat joutuvat omaehtoiseen karanteeniin kahden viikon ajaksi myös Espanjassa ja Italiassa.

– Tämä lähestymistapa on vahingollinen kansainvälisen bisneksen ja sijoittajien luottamuksen kannalta aikana, jolloin on elintärkeätä osoittaa, että Yhdistynyt kuningaskunta voi avautua kaupalle turvallisesti, Britannian kauppakamarin (BCC) pääjohtaja Adam Marshall kommentoi.

Opposition työväenpuolue kannattaa määräyksiä, mutta sen mukaan hallituksen toimia asiassa leimasi alusta alkaen ”kiirellisyyden, johdonmukaisuuden ja selkeyden puute”. Myös jotkut Boris Johnsonin konservatiivipuolueen jäsenet ovat kritisoineet suunnitelmaa.

Halpalentoyhtiö Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary arvioi, että toimia on hankala panna käytäntöön ja valvoa. Hänen mukaansa vaikutukset ovat vakavia.

Ryanair ja easyJet ovat suunnitelleet aloittavansa osan lennoista tulevien kuukausien aikana. Karanteenisuunnitelman takia Virgin Atlanticin lennot alkavat aikaisintaan elokuussa.

– Karanteenin käyttöönotto tässä vaiheessa ei ole järkevää ja se tarkoittaa parhaimmillaankin erittäin rajallista kansainvälistä lentotoimintaa, Airlines UK:n toimitusjohtaja Tim Alderslade kommentoi.

– Se on suunnilleen pahin asia, jonka hallitus voi tehdä, jos sen tavoitteena on saada talous uudelleen käyntiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?