Uusi ennuste povaa Trumpille murskatappiota presidentinvaaleissa

Presidentinvaalit pidetään vasta marraskuussa ja pandemian aiheuttama poikkeustilanne tekee niiden lopputuloksen ennustamisesta vaikeaa.

Presidentti Trumpille ei ennusteta vaalivoittoa.

22.5.2020 18:40

Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille ennustetaan murskatappiota ensi marraskuun presidentinvaaleissa, joissa Trump pyrkii toiselle kaudelle, CNN uutisoi.

Tuoreen ennusteen mukaan Trump saisi vain 35 prosenttia kansan äänistä. Ennen koronakriisiä ja sen aiheuttamaa työttömyyden kasvua ja talouden heikkenemistä Trumpille povattiin 55 prosenttia kansan äänistä.

Oxford Economicsin malli käyttää vaalituloksen ennustamiseen pääasiassa talouslukuja: työttömyyttä, tulotietoja ja inflaatiota. Malli ennusti oikein kansan äänet jokaisissa vaaleissa vuoden 1948 jälkeen lukuun ottamatta vuosia 1968 ja 1976.

Trump vieraili torstaina Fordin tehtaalla Michiganin osavaltiossa, joka on vaalien kannalta yksi vaa’ankieliosavaltioista.

Tänä aikana on tosin ollut kaksi ehdokasta, jotka ovat hävinneet kansan äänissä vastaehdokkaalleen, mutta voittaneet siitä huolimatta: George W. Bush vuonna 2000 ja Trump vuonna 2016. Yhdysvalloissa kansa ei suoraan valitse presidenttiä vaan sen tekevät osavaltioiden valitsijamiehet, minkä takia on mahdollista, että ehdokas häviää kansan äänissä, mutta tulee silti valituksi presidentiksi.

Oxford Economicsin toinen, osavaltiokohtainen ennustemalli ennustaa Trumpin häviävän myös valitsijamiesäänet 328–210. Ennusteen mukaan seitsemän vaa’ankieliosavaltiota menisi demokraateille, ja Joe Bidenin voitto olisi jopa historiallisen suuri.

Joe Bidenin johto maanlaajuisissa mittauksissa on tällä hetkellä selkeä.

Kyseinen ennustemalli kehitettiin viime vuonna. Se olisi ennustanut oikein Trumpin valitsijamiesten tuoman voiton vuonna 2016. Se olisi myös osunut oikeaan vuoden 1980 jälkeen pidetyistä yhdeksästä vaalista seitsemässä.

Vaaleihin on kuitenkin vielä puoli vuotta ja pandemian aiheuttama poikkeustilanne tekee vaalituloksen ennustamisesta vaikeaa.

– Perinteiset mallit toimivat normaaleina aikoina. Mutta emme nyt ole normaalissa ajassa, AGF Investments -sijoitusyhtiön Yhdysvaltojen politiikasta vastaava päästrategi Greg Valliere huomauttaa.

Paljon riippuu siitä, miten koronavirusepidemia kehittyy Yhdysvalloissa.

– Jos uusia tartuntoja tulee paljon lisää, ihmiset päättelevät, että Trump avasi maan liian aikaisin, Valliere arvioi.

– Mutta jos tartunnat laskevat, Trump saa osan kunniasta.

Biden edellä mittauksissa

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden kannatusta seurataan kiihtyvällä tahdilla kahdella perinteisellä mittarilla: maanlaajuisilla kannatuskyselyillä sekä osavaltiokohtaisilla kyselyillä, jotka kertovat paremmin tilanteesta valitsijamieskisassa.

Tuoreessa maanlaajuisessa kyselyssä demokraattien Joe Biden johtaa Trumpia 11 prosenttiyksiköllä, Forbes uutisoi torstaina. Bideniä kannatti 50 prosenttia vastaajista, kun taas Trumpia 39 prosenttia. Ero oli kasvanut 3 prosenttiyksikköä huhtikuusta.

Yhdysvalloissa mittauksia tehdään paljon eri metodein. Siksi on tapana katsoa eri mittausten keskiarvoa luotettavuuden lisäämiseksi.

Oheisessa taulukossa on RealClearPolitics-sivuston keräämä keskiarvo viime aikojen mittaustuloksista.

Kun kannatusta mitataan osavaltiokohtaisesti, tilanne muuttuu. Esimerkiksi viikko sitten uutisoidussa laajassa kyselyssä Trump oli ottanut johdon kaikissa vaa’ankieliosavaltioissa.

Tämä on merkittävää, koska käytännössä presidenttikisa ratkaistaan kourallisessa osavaltioita, joissa kannatustilanne on tiukka.

Osavaltiokohtaisia mittauksia on kuitenkin ehditty tehdä vasta vähän, eivätkä ennusteet valitsijamieskisasta Trumpin ja Bidenin välillä ole vielä tarkentuneet.

Vaikka Trump onnistui vuonna 2016 yllättämään voitollaan monet, ennustetaan hänen uudelleenvalinnastaan tänä vuonna vaikeaa. Perinteisesti taantumat ja lamat ovat haitanneet presidenttien uudelleenvalinnan mahdollisuuksia.

Kongressin budjettivirasto arvioi, että työttömyysluku on ensi vuosineljännekseen mennessä 15,8 prosenttia ja pysyy 11,5 prosentissa vuoden loppuun mennessä. Forbesin mukaan Jimmy Carter ja George H.W. Bush molemmat hävisivät vuosina, jolloin työttömyys oli 7,5 prosenttia.

Myös Gerald Fordin aikana Yhdysvallat koki taantuman. Hänkään ei saanut toista kautta presidenttinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?