Arja Paanasen kolumni: Sairaanhoitaja hoiti koronapotilaita bikineissä – mutta miksi? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arja Paanasen kolumni: Sairaanhoitaja hoiti koronapotilaita bikineissä – mutta miksi?

Julkaistu: 23.5. 8:00

Koronapotilaiden hoito on synnyttänyt Venäjällä erikoisia nettikohuja, pakottanut luoviin asuvalintoihin ja johtanut näyttäviin anteeksipyyntöihin, kirjoittaa Arja Paananen.

Moskovan eteläpuolella sijaitseva Tulan kaupunki tunnetaan samovaareistaan, mutta korona-aikana kaupunki on saanut uutta julkisuutta bikinihoitajan ansiosta. Kaupungin infektiosairaalasta levisi julkisuuteen kuvia, joissa näkyy nuori sairaanhoitaja koronapotilaiden keskellä varsin erikoisessa työasussa.

Naisella on yllään hupullinen suoja-asu, suojalasit, hengityssuojain ja käsineet – eli kaikki siis kuten kuuluukin – mutta läpinäkyvän suojapuvun alla on pelkät bikinit.

Kuvasta syntyi heti nettihitti ja ihmiset kiiruhtivat joukolla joko arvostelemaan tai tukemaan sairaanhoitajaa.

Jotkut syyttivät naista kevytmoraaliseksi, kun taas toiset riensivät selittämään, että bikineissä suoja-asun kuumuus on helpompi kestää. Terveysviranomaiset reagoivat pikaisesti antamalla hoitajalle huomautuksen epäasianmukaisesta asusta.

Kansanedustaja, entinen nyrkkeilijä Nikolai Valujev lausui puolestaan, että sairaanhoitajaa pitäisi pikemminkin kiittää. Valujev uskoo nimittäin, että hyväkroppaisen sairaanhoitajan olemus saattoi auttaa potilaita tervehtymään.

– Toivokaamme, että sairaanhoitaja herätti ulkomuodollaan miespuolisissa potilaissa halun elää. Kuten tunnettua, hyvä mieli auttaa aina tervehtymiseen, Valujev sanoi Venäjän medialle.

 ”Emme me täällä ilman vaatteita kulkisi, jos meille niitä annettaisiin.”

Mutta mikä oli todellisuudessa sairaanhoitajan bikiniasun syy?

Komsomolskaja Pravda -lehti haastatteli saman sairaalan naislääkäriä, joka kertoi, että bikineistä on tullut heillä yleinen sairaanhoitajien asu suojapuvun alla.

Lääkärin mukaan henkilökunnalle tarkoitetut kertakäyttöiset sairaala-asut ovat loppuneet jo pari viikkoa sitten eikä pestäviä vaatteita riitä kaikille, sillä covid-19-potilaiden hoitoon osallistuvien vaatteita on desinfioitava tiuhaan. Niinpä täydellinen asu annetaan yleensä lääkäreille, mutta hoitajat jäävät ilman.

– Nyt meidän kaikkien suut yritetään tukkia. Mutta uskokaa pois, että emme me täällä ilman vaatteita kulkisi, jos meille niitä annettaisiin, lääkäri kommentoi lehdelle nimettömänä potkujen pelossa.

Valituksia suoja-asujen puutteesta on kuulunut myös muualta Venäjältä. Jotkut lääkärit ovat puolestaan kertoneet käyttävänsä vaippoja, jotta suoja-asua ei tarvitse riisua työvuoron aikana.

Monet lääkärit ja hoitajat pelkäävät puhua ongelmista, sillä heitä on uhattu rangaistuksella ”koronafeikkien” levittämisestä. Venäjän uuden lain mukaan koronapaniikin tai valheellisten koronaväitteiden levittämisestä voi seurata sakko tai jopa vankeusrangaistus.

Esimerkiksi Gudermesin sairaalan henkilökunta pakotettiin vastikään perumaan puheensa suojapukujen puutteesta. Tshetshenian parlamentin puhemies Magomed Daudov kävi ensin sairaalassa ojennusreissulla, jonka jälkeen Groznyi-televisiokanava näytti ”provokaattoreiksi” nimettyjen lääkäreiden ja hoitajien nöyrät anteeksipyynnöt.

Pietarilaisen Pokrovskajan sairaalan tehohoidon lääkäri Sergei Sajapin on yksi harvoista, joka puhuu omalla nimellään.

Sajapin kertoi Novaja gazetalle ostaneensa itselleen sukeltajien käyttämän, kasvot peittävän maskin, joita muutkin lääkärit ovat käyttäneet Venäjällä. Sukellusmaski yllään hän oli tehnyt koronapotilaille intubaatioita eli asentanut heille hengitysputkia.

Kirjoittaja on Venäjään erikoistunut Ilta-Sanomien erikoistoimittaja.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?