Laumasuojan varaan laskenut matemaatikko Ruotsin luvuista: ”Synkkä uutinen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Laumasuojan varaan laskenut matemaatikko Ruotsin luvuista: ”Synkkä uutinen”

Tukholman yliopiston matematiikan professori Tom Britton uskoi laumasuojan syntyyn. Hän joutui pettymään, kun Ruotsin luvut paljastuivat.

22.5.2020 7:41

Ensimmäiset tulokset siitä, kuinka suurella osalla ruotsalaisia on uuden koronaviruksen vasta-aineita valmistuivat keskiviikkona. Ne kertovat, että Tukholmassa testatuista heitä oli 7,3 prosenttia.

– Minusta tämä on synkkä uutinen, matematiikan professori Tom Britton kertoo Dagens Nyheter -lehdessä.

Hän oli itse uskonut aiemmin, että koronaviruksen leviäminen Ruotsissa pysähtyisi laumasuojaan kesäkuussa. Testituloksien paljastama käänne on nyt surullinen.

Laumasuoja tarkoittaa sitä, että kun riittävä määrä ihmisiä on vastuskykyisiä taudille, he eivät sairasta tai levitä tautia. Se suojaa vastuskyvyttömiä ihmisiä.

Testattuja oli yhteensä 1104. Tukholman alueella luku oli 7,3, mutta muualla vieläkin huonompi. Skånessa se oli 4,2 ja Länsi-Göötanmaalla vain 3,7 prosenttia.

Tukholman yliopistossa matematiikan professorina työskentelevä Britton arvioi, että hänen omatkin ennakko-oletuksensa olivat liian toiveikkaat laumasuojan syntymiseksi. Tilasto paljasti karun totuuden.

Jotain hyvääkin Ruotsin tilanteesta on löydetty.

– 65–70 -vuotiaat ovat pysyneet eristyksissä. Lisäksi lapsilla on vähemmän tautia kuin ikäryhmässä, valtion johtava epidemiologi Anders Tegnell arvioi.

Hän uskoi Brittonin tapaan siihen, että laumasuoja olisi syntynyt suuremmalle osalla väestöä kuin testit nyt osoittivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?