Ruotsin synkkä viikko: Korona­kuolleisuus nousi koko maailman kärkeen – laumasuoja ilman rokotetta tyrmättiin myytiksi

Ruotsin koronaviruksen aiheuttamien kuolemien luvut väkilukuun verrattuna ovat maailman synkimmät.

Ruotsin valtionepidemiologin Anders Tegnellin mukaan täydellinen laumasuoja ilman rokotusta on myytti. Oikealla Danderydin sairaala lähellä Tukholmaa.

21.5.2020 8:54

Viimeisen viikon aikana Ruotsissa on kuollut väkilukuun suhteutettuna eniten ihmisiä koko maailmassa koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Näin kertoo The Telegraph.

Lehti kertoo, että Ruotsin kuolleisuusluvut ovat 6,08 kuollutta miljoonaa asukasta kohden per päivä viikon ajanjaksolla, joka on 13.–20. toukokuuta. Tällä luvulla länsinaapurimme menee tilastossa jopa epidemian alkaessa paljon esillä olleiden Britannian, Italian ja Yhdysvaltojen edelle.

Ruotsin jälkeen huonoimmat luvut viimeisen viikon ajalta ovat Britannialla 5,57, Belgialla 4,28 ja Yhdysvalloilla 4,11.

Koronaviruksen torjunnassa laumasuojaa korostanut Ruotsi näyttää lehden mukaan epäonnistuneen. Laumasuoja tarkoittaa sitä, että kun riittävä määrä ihmisiä on vastustuskykyisiä taudille, he eivät sairasta ja levitä tautia eteenpäin, mikä suojaa myös vastustuskyvyttömiä ihmisiä.

Vaikka Ruotsissa onkin suurimmat kuolleisuusluvut viimeisen viikon ajalta, ovat Belgia, Espanja, Italia, Britannia ja Ranska edellä koko pandemian ajanjaksolla.

Ei laumasuojaa ilman rokotetta

Ruotsin kansanterveysviranomainen Folkhälsomyndigheten julkisti keskiviikkona ensimmäiset koronaviruksen vasta-ainetestien tulokset. Niiden mukaan huhti-toukokuun vaihteessa 7,3 prosentilla tukholmalaisista oli kehittynyt vasta-aineita koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnellin mielestä nyt julkistetut luvut kuitenkin sopivat viranomaisten mallinnuksiin.

– Lukema on mahdollisesti hiukan alempi kuin odotimme, mutta ero ei ole suuri, kun otetaan huomioon lukujen epävarmuus, selitti Tegnell tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Tegnell tyrmäsi ”myytiksi” uskomukset, että koronavirusta vastaan voisi kehittyä täydellinen laumasuoja ilman rokotetta.

– Tartunnat kokonaan pysäyttävää immuniteettia ei voi odottaa tapahtuvan. Tämä tartunta ei katoa koskaan. Todellinen laumasuoja voidaan saavuttaa vain, jos siihen yhdistetään rokote.

Vielä maaliskuun lopulla Ruotsin entinen valtion pääepidemiologi ja WHO:n neuvonantaja Johan Giesecke ennusti, että iso osa väestöstä saa laumasuojan ja epidemia voisi mennä ohi ennen kesää. Vasta-ainetestit kuitenkin toivat lunta tupaan laumasuoja-ajattelulle.

Uutista tarkennettu klo 13.21: Kuolleisuuslukujen tarkasteluajanjakso on 13.–20. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?