Teleskooppi tallensi historiallisen kuvan kaukaa avaruudesta – planeetan syntymisestä saatiin ensimmäinen suora todiste - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Teleskooppi tallensi historiallisen kuvan kaukaa avaruudesta – planeetan syntymisestä saatiin ensimmäinen suora todiste

Euroopan eteläisen observatorion Erittäin suuren teleskoopin ottama kuva nuoren AB Aurigae -tähden lähelle syntymässä olevasta planeetasta.

Julkaistu: 21.5. 0:27

Uusi, syntymässä oleva planeetta sijaitsee 520 valovuoden päässä Maasta.

Astronomit ovat ensimmäistä kertaa historiassa onnistuneet saamaan kuvamateriaalia muodostumassa olevan planeetan syntymisestä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Atacaman autiomaassa Chilessä sijaitsevan Euroopan eteläisen observatorion teleskooppi kuvasi, kuinka uusi planeetta on muodostumassa AB Aurigae -nimisen tähden läheisyyteen 520 valovuoden päässä Maasta. AB Aurigaen kerrotaan olevan massaltaan noin 2,4 kertaa Aurinkoa suurempi.

Kaukoputken ottamaan kuvaan tallentui AB Aurigaen ympäristöön kehittynyt, rakenteeltaan kaasun ja kivipölyn muodostama spiraalimainen kiekko, jonka kerrotaan todistavan syntymässä olevan planeetan alkuhetkiä.

Kuvan kerrotaan olevan ensimmäinen suora todiste planeetan syntyhetkistä.

– Kestää useita miljoonia vuosia, että planeetta saavuttaa viimeisimmän vaiheensa, ja sen syntymähetken määrittäminen on ajallisesti hankalaa. Voimme kuitenkin sanoa, että pystyimme todennäköisesti kuvaamaan planeetan sen muodostumisvaiheessa, astronomi Anthony Boccaletti Pariisin observatoriosta kertoo Astronomy & Astrophysics -lehdessä.

Paikka, johon uusi planeetta on syntymässä, sijaitsee kuvassa näkyvän keltaoranssin spiraalin keskipisteessä.

Uuden planeetan kerrotaan olevan syntymässä sellaiselle etäisyydelle AB Aurigaesta, joka vastaa noin 30-kertaista Maan ja Auringon välistä etäisyyttä.

– Se näyttäisi olevan suuri kaasuplaneetta, ei kiviplaneetta niin kuin Maa tai Mars. Se voi olla myös massaltaan suurempi kuin oman aurinkokuntamme suurin planeetta Jupiter.

Uutistoimisto Reutersin mukaan oman aurinkokuntamme ulkopuolelta on löydetty toistaiseksi noin 4 000 planeettaa. Niiden synnystä tiedetään kuitenkin varsin vähän, ja tutkijat ovat erittäin innokkaita oppimaan ilmiöstä lisää.

– Meidän täytyy tutkia nuoria aurinkokuntia pystyäksemme hankkimaan lisää todisteita planeettojen syntyhetkistä, Boccaletti sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?