Trump ei hellitä: Puolustaa nyt kiistanalaisen lääkkeen käyttöä – ”Se antaa turvaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump ei hellitä: Puolustaa nyt kiistanalaisen lääkkeen käyttöä – ”Se antaa turvaa”

Trumpin maanantainen ilmoitus hydroksiklorokiinin käytöstä koronatartuntaa ennaltaehkäisevänä toimena tyrmistytti monet asiantuntijat.

20.5.2020 0:24

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yllätti maanantaina monet kerrottuaan syöneensä malarialääkkeenä tunnettua hydroksiklorokiiniä puolentoista viikon ajan koronavirustartuntaa ehkäistäkseen. Lisäksi hän kertoi ottaneensa kerta-annoksen atsitromysiinia, jota käytetään muun muassa keuhkotieinfektioiden, kuten keuhkokuumeen hoidossa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus siitä, että hän on käyttänyt malarialääkettä koronavirustartuntaa ennaltaehkäisevänä toimena, on ihmetyttänyt monia amerikkalaisia asiantuntijoita.­

Trumpin maanantainen ulostulo tyrmistytti monet asiantuntijat, jotka katsoivat presidentin näyttävän vastuutonta esimerkkiä syömällä lääkettä, jonka tehosta koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidossa ei ole toistaiseksi riittävää näyttöä. Lisäksi lääkkeen on todettu aiheuttaneen vaarallisia sivuoireita osalle koronapotilaista.

Lue lisää: Trump kertoi syövänsä kiisteltyä lääkettä – asiantuntijat tyrmistyivät: ”Todella huono idea”

Asiantuntijoiden taholta saamastaan ryöpytyksestä huolimatta Trump asettui tiistaina puolustamaan hydroksiklorokiinin käyttöä, vaikka muun muassa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on aiemmin varoittanut lääkeaineeseen liittyvistä vaaroista.

– Se antaa turvaa, Trump sanoi maanantaina toimittajille, muttei esittänyt todisteita väitteensä tueksi.

– Ihmisten täytyy tehdä päätös [hydroksiklorokiinin käytöstä] itse, Trump jatkoi.

Toisin kuin presidentti Trump, varapresidentti Mike Pence on päättänyt käyttää kasvomaskia eri tilaisuuksien välillä liikkuessaan.­

Varapresidentti Mike Pence, jonka lehdistöedustaja Katie Millerillä on todettu koronavirustartunta, totesi ettei ole alkanut syödä hydroksiklorokiiniä.

– Lääkärini ei ole suositellut sitä, mutten epäröisi ottaa sitä hänen neuvostaan. Jokaisen amerikkalaisen pitäisi menetellä samoin, Pence totesi.

Valkoisen talon lääkäri Sean Conley on kertonut keskustelleensa presidentti Trumpin kanssa lääkkeen käyttöä puoltavista ja vastustavista seikoista. Keskustelun lopputulemana he olivat arvioineet, että hydroksiklorokiinihoidon mahdolliset hyödyt ovat suuremmat kuin riskit.

Lue lisää: Trumpilta yllättävä ulostulo: Käyttänyt koronan hoidossa kiisteltyä lääkettä jo yli viikon – syö myös muita lääkevalmisteita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?