Trumpilta yllättävä ulostulo: Käyttänyt koronan hoidossa kiisteltyä lääkettä jo yli viikon – syö myös muita lääke­valmisteita

Kiisteltyä hydroksiklorokiinia, atsitromysiiniä, sinkkiä... Presidentti Trump on valmistautunut mahdolliseen koronatartuntaan ennaltaehkäisevillä lääkintätoimilla.

19.5.2020 1:06

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump paljasti maanantaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että hän on käyttänyt jo aiemmin hehkuttamaansa, malarian hoitoon käytettävää hydroksiklorokiinia noin puolentoista viikon ajan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi ennaltaehkäisevistä lääkintätoimistaan maanantaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Hydroksiklorokiinin käyttö uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin hoitamisessa on jakanut mielipiteitä voimakkaasti. Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan hydroksiklorokiini ei vaikuttaisi tehoavan covid-19-sairautta vastaan. Tutkimusotokseen kuuluneiden koronaviruspotilaiden joukossa kuolleisuus päinvastoin nousi niillä, jotka olivat saaneet hydroksiklorokiinia.

– Olen käyttänyt sitä viimeisen puolentoista viikon ajan. Pillerin joka päivä, Trump myönsi.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on antanut varoituksen hydroksiklorokiinin käytöstä covid-19-taudin hoidossa. FDA:n 24. huhtikuuta julkaiseman lausunnon mukaan viraston tiedossa on tapauksia, joissa malarian hoitoon käytetyt hydroksiklorokiini- sekä klorokiinivalmisteet ovat aiheuttaneet koronapotilaille muun muassa sydämen rytmihäiriöitä.

”Minulla ei ole sitä”, Donald Trump viittasi koronavirustartuntaan maanantaina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan 73-vuotias presidentti Trump testataan koronavirusinfektion varalta päivittäin ja tähän mennessä jokainen testitulos on ollut negatiivinen.

Trump kertoi maanantaina tiedustelleensa Valkoisen talon lääkärin mielipidettä hydroksiklorokiinin käyttöön, joka ei nähnyt sille estettä.

– No, jos haluat, Trump kertoi lääkärin todenneen.

Trumpin mukaan hän on päätynyt käyttämään hydroksiklorokiinia ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Hydroksiklorokiinin lisäksi Trump kertoi ottaneensa myös yhden annoksen atsitromysiiniä sisältävää lääkevalmistetta. Atritsomysiini on antibiootti, jota käytetään muun muassa hengitystieinfektioiden, kuten keuhkoputkentulehduksen sekä keuhkokuumeen hoitoon.

Päivittäisten hydroksiklorokiini annosten ohella Trump totesi nauttivansa myös sinkkiä. Sinkillä on vastustuskykyä parantava vaikutus.

Hydroksiklorokiinia käytetään malarian hoitoon.

Trump on vaatinut äänekkäästi hydroksiklorokiinin käyttöönottoa lääkkeeseen liittyvistä epävarmuuksista huolimatta.

Huhtikuun lopussa Yhdysvaltain terveysministeriön alaisen tutkimusviraston BARDA:n johtaja, tohtori Rick Bright siirrettiin yllättäen muihin tehtäviin kun hän oli vastustanut presidentin vaatimusta tutkia malarialääkkeen vaikutuksia koronapotilaiden hoidossa.

Uutistoimisto Reuters kertoo Fox Newsin haastatelleen St. Josephin yliopistollisen sairaalan lääkäriä Bob Lahitaa välittömästi Trumpin maanantaisen lehdistötilaisuuden jälkeen. Tämä varoitti ihmisiä käyttämästä hydroksiklorokiinia.

– Emme ole nähneet sillä olevan mitään vaikutusta ja olemme hoitaneet sillä lukuisia potilaita, Lahita totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?