CNN: Trump otti johdon vaa’ankieliosavaltioissa – asiantuntijan mukaan demokraateilla on syytä huoleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Trump otti johdon vaa’ankieliosavaltioissa – asiantuntijan mukaan demokraateilla on syytä huoleen

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pärjäsi CNN:n mielipidemittauksessa.

Julkaistu: 18.5. 16:40

Yhdysvalloissa valitaan seuraava presidentti marraskuussa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti johdon kaikissa vaa’ankieliosavaltioissa CNN:n hiljattain julkaiseman mielipidekyselyn mukaan.

Kyselyn mukaan kansallisesti 51 prosenttia rekisteröityneistä äänestäjistä kertoi tukevansa demokraattien Joe Bideniä ja 45 prosenttia sanoi tukevansa Trumpia. Vaa’ankieliosavaltioissa 52 prosenttia ilmoitti kuitenkin tukevansa Trumpia ja 45 prosenttia Bideniä.

Yhdysvaltojen presidentinvaali on epäsuora vaali. Äänestäjät valitsevat valitsijamiehet ja nämä sitten valitsevat presidentin ja varapresidentin. Vaa’ankieliosavaltioissa republikaanien ja demokraattien kannatus on tasaista, minkä vuoksi niihin kohdistuu presidentinvaaleissa erityistä mielenkiintoa.

Yhdysvaltojen politiikkaan perehtynyt dosentti Markku Ruotsila kirjoittaa Verkkolehdessä, kuinka vaa’ankieliosavaltiot ratkaisevat myös tänä vuonna presidenttikilvan.

– Hänen (Trumpin) kannatuksensa näissä osavaltioissa on nyt huomattavasti korkeampi kuin valtakunnan tasolla – ja vieläpä selvästi korkeampi kuin oli vuoden 2016 vaaleissa.

Ruotsilan mukaan demokraateilla on syytä huoleen, vaikka Bidenillä on suurempi valtakunnallinen kannatus.

– Uusimmat tiedot näistä osavaltioista ovat hätkähdyttäviä, ja demokraattien tulisi olla niistä hyvin huolissaan, Ruotsila kirjoittaa viitaten Trumpin suosioon vaa’ankieliosavaltioissa.

Vaalit pidetään marraskuussa ja tilanne elää paljon ennen sitä. Esimerkiksi Florida Atlantic -yliopiston Floridassa, yhdessä vaa’ankieliosavaltiossa, toteuttaman mielipidekyselyn mukaan suurin vastaajista ilmaisi tukensa Bidenille. Kysely ilmestyi pari päivää CNN:n mielipidemittauksen jälkeen.

Kyselyssä 53 prosenttia sanoi tukevansa Bideniä kun taas Trumpia ilmoitti tukevan 47 prosenttia. Vastaajat uskoivat kuitenkin, että Trump valittaisiin uudelleen presidentin virkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?