Putinin tiedottaja hurahti vaaralliseen ”virus­karkottimeen” – kantoi rinta­pielessään kloori­dioksidia haihduttavaa lätkää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinin tiedottaja hurahti vaaralliseen ”virus­karkottimeen” – kantoi rinta­pielessään kloori­dioksidia haihduttavaa lätkää

Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov yritti suojautua koronavirukselta ”viruskarkottimella”, joka on asiantuntijoiden mukaan paitsi tehoton niin myös vaarallinen.

Julkaistu: 14.5. 15:46

Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov yritti suojautua koronavirukselta ”antiviruslätkällä”, mutta sairastaa nyt kaksipuolista covid-19-keuhkokuumetta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole ainoa vaikutusvaltainen henkilö, joka tuntee viehtymystä vaihtoehtoisiin – ja samalla erittäin vaarallisiin – koronaviruksen väitettyihin estokeinoihin.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov ehti nimittäin hurahtaa ennen omaa koronavirusdiagnoosiaan myös yhteen tällaiseen vaihtoehtoiseen ”viruskarkottimeen”, joita myydään Venäjällä jopa apteekeissa.

Kyseessä on alkujaan Aasian vaihtoehtohoitojen markkinoille kehitelty ”antiviruslätkä”, joka ripustetaan kantajansa rintapielelle nimikyltin tapaan.

Mainosten mukaan lätkästä erittyy pieni määrä klooridioksidia, jonka väitetään muodostavan kantajansa pään ympärille viruksia ja bakteereja tuhoavan ”suojakupolin”. Klooridioksidi on teollisuudessa käytettävä myrkyllinen ja syövyttävä puhdistus- ja valkaisuaine.

Jos yllä oleva video ei näy, katso se täältä.

”Viruskarkotin” nähtiin Peskovin rintapielessä huhtikuun alussa, jolloin venäläistoimittajat kiinnittivät siihen huomiota. Toimittajat myös varoittivat Peskovia ”antiviruslätkän” vaarallisuudesta, sillä asiantuntijoiden mukaan kyseessä on vaarallinen huijaustuote.

Ensiksikin lätkä ei todellisuudessa suojaa kantajaansa viruksilta eikä bakteereilta ja toiseksi sen haihduttama klooridioksidi on lähtökohtaisesti vaarallisen myrkyllistä ainetta.

Jos lätkässä oleva pussi esimerkiksi rikkoontuisi ja ainetta pääsisi ilmaan isompia määriä, se aiheuttaisi kantajalleen esimerkiksi vaikeita hengitysvaikeuksia, oksentelua sekä voimakasta silmien ja nenän ärsytystä. Nieltynä aine on syövyttävää ja aiheuttaa yleismyrkytyksen oireita.

Kun toimittajat huomauttivat Peskoville tämän rintapieleen ilmestyneestä lätkästä, hän selitti näin:

– En tiedä, auttaako tämä vai ei, ostin tämän apteekista. Kaikkihan nykyisin kantavat mitä vain voivat, ennaltaehkäisyn vuoksi, Peskov sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

– En tietenkään ole varma, auttaako se, luin jopa että monet asiantuntijat sanovat, että se voi olla vaarallinen, Peskov jatkoi.

Venäjällä on myyty useita erilaisia ”viruskarkottimia” jo ennen koronavirusepidemiaa. Esimerkiksi NTV-kanava teki jo syksyllä 2018 ohjelman, josta väitetyn ”ihmelätkän” vaarallisuus kävi hyvin ilmi.

Jos yllä oleva video ei näy, katso se täältä.

Venäjällä myytävissä ”antiviruslätkissä” on valmistajan huomautus, jonka mukaan se voi aiheuttaa kantajalleen esimerkiksi sekavaa oloa tai hengityksen vinkumista.

Peskov sanoi venäläistoimittajille huhtikuussa, että hän ei ole sivuvaikutuksia huomannut, mutta hän kiitti kuitenkin toimittajia huolenpidosta terveytensä suhteen.

Tällä hetkellä Peskov on moskovalaisessa sairaalassa hoidettavana koronavirustartunnan vuoksi. Kommersant-lehden mukaan Peskovilla on todettu molemminpuolinen keuhkokuume.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?