Pietarissa tuleen syttynyt hengityskone oli valmistettu Uralilla – Putin lähetti samoja laitteita Yhdysvaltoihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pietarissa tuleen syttynyt hengityskone oli valmistettu Uralilla – Putin lähetti samoja laitteita Yhdysvaltoihin

Pietarissa ja Moskovassa tuleen syttyneet ja yhteensä kuuden koronapotilaan hengen vieneet hengityskoneet ovat saman venäläisen UPZ-tehtaan valmistamia kuin Venäjän Yhdysvaltoihn lähettämät korona-apulaitteet.

Palomies kuvattuna Pyhän Yrjön sairaalan edustalla Pietarissa. Tulipalon jäljet näkyvät sairaalan ikkunoissa. Kuva oikealla: Palamaan syttynyt hengityslaite oli Aventa M -mallinen, kertoo uutistoimisto Tass.

12.5.2020 14:29

Uutistoimisto Tassin mukaan Pietarissa Pyhän Yrjön sairaalassa tuleen syttynyt hengityskone oli aivan uusi, ja se oli asennettu sairaalaan vasta toukokuun alussa.

– On saatu selville, että tulipalo sai alkunsa sairaalan teho-osastolta hengityskoneesta. Itse laite oli uusi, se oli asennettu aivan toukokuun alussa ja se oli valmistettu Uralin laitetehtaalla, Tassin lähde kertoi nimettömänä.

Tassin mukaan palamaan syttynyt laite oli Aventa M -mallinen, ja kyseinen hengityslaite on asetettu nyt Pietarissa käyttökieltoon tulipalon tutkinnan ajaksi.

Lyhenteellä UPZ tunnettu tehdas on erikoistunut muun muassa hengityskoneiden ja muiden sairaalalaitteiden valmistamiseen. Tehdas sijaitsee Jekaterinburgin lähellä, ja se valmistaa myös sotateollisuuteen ja ilmailuun liittyviä laitteistoja.

Tassin lähteen mukaan tulipalon tarkkaa syytä ei vielä tiedetä.

– Vaihtoehtoisia versioita ovat oikosulku, toimintahäiriö, ylikuormitus tai laitteen virheellinen käyttö, uutistoimiston lähde kertoi.

Palomiehet saivat tulipalon nopeasti hallintaan Pietarissa, mutta viisi koronaviruspotilasta kuoli. Heidän kuolinsyykseen arvellaan myrkyllisiä palokaasuja.

Moskovassa syttyi tulipalo koronapotilaiden tehohoito-osastolla lauantaina sairaalassa numero 50. Myös tämän palon uskotaan saaneen alkunsa hengityskoneesta.

Moskovassa tapahtui lauantaina hyvin vastaavanlainen tulipalo, kun yksi koronaviruspotilas menehtyi sairaalassa numero 50 syttyneessä tulipalossa.

Myös Moskovan sairaalapalon epäillään saaneen alkunsa hengityskoneesta, joko sen viasta tai sen virheellisestä kytkennästä, kertoo MK-lehti. Palossa kuoli naispuolinen potilas ja lisäksi kolme muuta potilasta sai vammoja.

Uutistoimisto Tassin mukaan myös Moskovassa syttynyt hengityskone oli saman uralilaisen UPZ-tehtaan tuotantoa. Asiasta kertoi uutistoimistolle tulipaloja selvittelevä Venäjän viranomainen nimettömänä. Ei ole kuitenkaan tietoa, oliko myös Moskovassa käytössä ollut laite Aventa M -mallinen, sillä UPZ valmistaa useita erilaisia hengityskoneita.

Venäjä lähetti 1. huhtikuuta Yhdysvaltoihin lentokonelastillisen koronaviruspotilaiden hoitoon tarkoitettuja laitteita ja suojaimia. Mukana oli myös UPZ-tehtaan valmistamia hengityskoneita.

Uutiset UPZ-tehtaan valmistamien hengityskoneiden tulipaloista ovat omiaan huolestuttamaan myös Yhdysvalloissa, sillä kyseisen tehtaan valmistamia Aventa M -hengityskoneita päätyi vastikään Yhdysvaltoihin Venäjän lähettämän korona-apupaketin muodossa.

Tieto Venäjän Yhdysvalloille toimittamasta koronaviruspotilaiden hoitoon tarkoitetusta apupaketista tuli maaliskuun lopussa, kun presidentti Donald Trump kertoi asiasta julkisuuteen käytyään puhelinkeskustelun Vladimir Putinin kanssa. Venäjä lähetti tarvikkeita ja laitteita sisältäneen lentokoneen Yhdysvaltoihin 1. huhtikuuta.

Myöhemmin kävi ilmi, että vain osa oli Venäjän lähettämää apua ja osasta lastia Yhdysvallat suoritti maksun Venäjälle.

Lentokonelastista julkaistuista valokuvista paljastui Forbes-lehden mukaan, että apupaketissa oli mukana Aventa M -hengityskoneita. Laitteet näkyvät myös alla olevalla Ruptlyn videolla, joka on kuvattu lentokoneen lastin purkamisesta New Yorkissa.

Venäjän sotilaskone laskeutui New Yorkiin 1. huhtikuuta tuoden mukanaan Vladimir Putinin ja Donald Trumpin sopiman koronavirusapulähetyksen.

UPZ-tehtaan hengityskoneisiin liittyy kaiken lisäksi poliittinen skandaali, josta on uutisoitu jo aiemmin sekä Yhdysvalloissa että Venäjällä.

UPZ-tehdas kuuluu nimittäin Yhdysvaltain omien Venäjä-vastaisten pakotteiden piiriin. Se on osa Kret-yritysryppäästä, joka toimii puolestaan Venäjän valtiollisen Rostec-yhtiön alaisuudessa.

Kret-konserni on ollut Yhdysvaltain pakotelistalla heinäkuusta 2014 lähtien Venäjän suorittaman Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi. Pakotteet koskevat RBK-lehden mukaan myös kaikkia konsernin tytäryhtiöitä eikä amerikkalaisten ole sallittua tehdä niiden kanssa kauppaa ilman Yhdysvaltain hallinnon erikoislupaa.

RBK-lehden mukaan puolet Yhdysvaltoihin matkanneesta korona-apulastista maksoi Venäjän suorien sijoitusten rahasto (RFPI/RDIF) ja toisen puolikkaan maksoi Yhdysvallat. Myös venäläinen RDIF-rahasto on ollut Yhdysvaltain pakotteiden piirissä vuodesta 2015 lähtien, kertovat Reuters ja Wall Street Journal. Laitetoimituksen hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Ei ole tiedossa, tiesikö Yhdysvallat etukäteen, miltä venäläiseltä laitevalmistajalta heidän ostamansa hengityskoneet ovat tulossa ja mikä taho niitä Venäjällä rahoittaa – eli oliko kyseessä harkittu poikkeus vaiko tiedonpuutteesta johtunut ostopäätös.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan kaikki viisi pietarilaissairaalassa tiistaiaamuna kuollutta olivat kytkettyinä hengityskoneeseen ja heitä hoidettiin samassa sairaalahuoneessa covid19-diagnoosin vuoksi. Potilaiden arvioidaan menehtyneen palokaasujen seurauksena.

– Hengityskoneet toimivat äärirajoillaan. Alustavien tietojen mukaan tuli ylikuormitusta ja laite leimahti palamaan, mistä tulipalo sai alkunsa, Newsru.com siteeraa uutistoimistolähdettä.

Venäjän tutkintakomitea on käynnistänyt rikostutkinnan nimikkeellä ”varomattomuudella aiheutettu kahden tai useamman henkilön kuolema”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?