Korona kaatoi virustutkijan kolmeksi viikoksi sairaalaan – ”Ilman rokotetta emme voi enää elää kuten ennen”

Virustutkija Peter Piot arvioi, että ainoa ulospääsy koronakriisistä on rokote, joka otetaan käyttöön maailmanlaajuisesti

Suojavarustukseen pukeutunut hoitaja ottaa näytettä koronaepäillyltä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa 3.4.2020.

9.5.2020 16:14

Belgiassa syntynyt, kokenut 71-vuotias virustutkija Peter Piot sairastui itse koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vakavaan muotoon.

Hän kertoo kokemuksistaan arvostetussa Science-lehdessä.

Piot työskentelee Lontoossa trooppisten tautien tutkijana. Pitkään muita vaarallisia viruksia, kuten Ebolaa ja HIV:ä tutkinut Piot sairastui koronaviruksen aiheuttamaan covid-19 tautiin maaliskuun puolivälissä.

– Minulle nousi nopeasti kova kuume ja kärsin kovasta pääkivusta. Tuolloin en vielä kärsinyt yskästä, nyt jo sairaalasta kotiutunut Piot kertoo lehdessä.

Pian hän sai diagnoosiin ja vetäytyi ensin kotikaranteeniin. Välillä hänen testituloksensa näytti jo negatiivista. Tauti näytti välillä jo selätetyltä, mutta pian hän joutui sairaalahoitoon vaikeiden hengitysoireiden takia. Sairaalassa hän sai lisähappea.

– Olin hyvin huonossa kunnossa ja täysin hoitohenkilökunnan armoilla, hän kertoo.

Hän pystyi puhumaan vain kuiskaten. Kuvista paljastui, että keuhkot olivat kärsineet pahoin taudin takia.

Kotona alkoi vakava pohdinta

Kun Piot pääsi vihdoin kotiin viikon sairaalassa olon jälkeen, hän alkoi pohtia, miten maailman käy koronaviruksen takia ja mikä meitä odottaa.

Hänen johtopäätöksensä on selvä.

– Ilman koronavirusrokotetta emme voi enää koskaan elää samanalaista normaalia elämää kuin ennen. Ainoa todellinen ulospääsy tästä kriisistä on rokote, joka otetaan käyttöön maailmanlaajuisesti, hän uskoo.

– Se vaatii sitä, että rokotetta tuotetaan miljardeja annoksia. Pelkästään tämä on valtava haaste. Ponnisteluista huolimatta ei ole vielä edes varmaa, että Covid-19-rokotteen kehittäminen on mahdollista, Pit sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?