Tutkimus: Viruslääkkeiden koktaili nopeutti koronapotilaiden parantumista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Viruslääkkeiden koktaili nopeutti koronapotilaiden parantumista

Tutkijat antoivat kolmea viruslääkettä ja yhtä ms-taudin hoidossa käytettyä lääkettä.

Covid-19-tautiin etsitään hoitoa. Kuvassa kreikkalainen työntekijä tutkii koronavirusnäytteitä.­

9.5.2020 16:03

Tuoreen tutkimuksen mukaan erilaisten viruslääkkeiden ja ms-lääkkeen yhdistelmä auttoi koronaviruspotilaita toipumaan nopeammin, CNN uutisoi.

Hongkongilaiset lääkärit kokeilivat antaa osalle tutkimukseen osallistuneista potilaista hiv-lääkeyhdistelmää ritonaviiria ja lopaniviiria, hepatiitti C:n hoidossa käytettyä viruslääkettä ribaviriinia ja ms-lääkkeenä käytettyä interferoni beata1b:tä. Loput potilaista saivat pelkästään hiv-lääkkeitä.

Potilaat olivat kuudessa hongkongilaisessa sairaalassa ja heidät oli satunnaistettu, tutkijat kertovat Lancet-julkaisussa. Tutkijoiden mukaan kiinalaisessa kulttuurissa ei yleisesti ottaen hyväksytä lumelääkkeiden antamista kontrolliryhmälle, minkä takia kontrolliryhmänä toimi pelkästään hiv-lääkkeistä saanut ryhmä, sillä lopinaviiri ja ritonaviiri ovat aiemmissa tutkimuksissa osoittaneet tehoa SARS-CoV- ja MERS-CoV-viruksia vastaan.

Tutkimukseen otettiin mukaan 127 potilasta 10.2-20.3 välillä. Heillä kaikilla oli lieviä tai keskivaikeita oireita. Heitä alettiin hoitaa seitsemän päivän sisällä siitä, kun koronavirustartunta oli todettu.

Tutkijoiden mukaan ne, joille annettiin usean lääkkeen cocktail, saivat negatiivisen testituloksen keskimäärin seitsemässä päivässä. Pelkästään hiv-lääkkeitä saaneet saivat negatiivisen testituloksen keskimäärin 12 päivässä.

Tutkijoiden mukaan lääkecocktailin saaneet tunsivat olonsa myös paremmaksi vain neljässä päivässä, mikä oli nopeammin kuin pelkästään hiv-lääkkeitä saaneet.

Koronaviruspotilaita hoitava Peter Chin-Hong Kalifornian yliopistosta sanoo tutkimuksen tuovan uutta toivoa pandemian keskelle.

– Tämä tutkimus on todella raikas tuulahdus, sillä se kertoo meille, ettei remdesiviiri ole ainoa mahdollinen lääke ja ehkä muita vaihtoehtoja on olemassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?