Tanska availee pikku hiljaa yhteiskuntaa koronan jäljiltä

Ensin avautuvat kauppakeskukset, sitten muun muassa ravintolat. Baarien avautumista tanskalaiset joutuvat odottamaan ainakin elokuulle.

8.5.2020 22:44

Tanskassa ostoskeskukset saavat avata ovensa maanantaina. Ravintolat, kirkot ja 11–15-vuotiaiden koulut avautuvat viikkoa myöhemmin sekä museot, elokuvateatterit, ulkohuvipuistot ja eläintarhat 8. kesäkuuta, kertoivat viranomaiset perjantaina.

Myös julkisia kokoontumisia koskevia rajoituksia aiotaan lieventää. Nykyisellään vain alle kymmenen ihmisen kokoontumiset ovat sallittuja, mutta sääntö lievenee 30–50 ihmiseen tapahtumasta riippuen.

Baareja, yökerhoja ja pieniä konserttisaleja ollaan avaamassa tämänhetkisten suunnitelmien mukaan vasta elokuussa.

Etätöissä ahkeroineet tanskalaiset voivat niin ikään palata työpaikoilleen heti, kun sosiaalista etäisyyttä ja hygieniaa koskevat määräykset täyttyvät.

Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin mukaan parlamentti on tietoinen siitä, että rajoitusten lieventäminen voi johtaa tartuntojen määrän kasvuun.

Tanskassa on Worldometer-tilastosivuston mukaan todettu yli 10 000 koronavirustartuntaa. Covid-19-tautiin on kuollut 514 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna Tanskassa on kuollut 89 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli perjantaina 47.

Myös Walesin aluehallitus kertoi perjantaina höllentävänsä uuden koronaviruksen vuoksi julistettuja rajoituksia. Esimerkiksi kirjastot avataan ja ihmisten annetaan urheilla aiempaa vapaammin. Eristystoimia on kuitenkin tarkoitus jatkaa vielä ainakin kolmen viikon ajan.

Walesin linjanmuutoksen perusteella arvioidaan, että Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo julistaa samansuuntaisia päätöksiä koko valtion tasolla, kun hän ilmoittaa niistä sunnuntaina. Johnson on kuitenkin painottanut äärimmäistä varovaisuutta poikkeustoimista luopumisessa.

Ruotsissa hyppy koronakuolemissa

Ruotsissa koronaviruksen aiheuttaminen kuolemantapausten määrä nousi perjantaina 135:llä, maan terveysviranomaiset kertoivat. Lisäys oli selvästi suurempi kuin aiempina päivinä tällä viikolla.

Kuolleita on Ruotsissa rekisteröity epidemian alusta saakka nyt 3 175. Väkilukuun suhteutettuna kuolemantapauksia on nyt miljoonaa asukasta kohden 314.

Ruotsissa myönteisenä merkkinä kerrottiin siitä, että tehohoidossa olevien covid-19-potilaiden määrä laski ensi kertaa noin kuukauteen alle 500:n. Suomessa tehohoidettavia koronapotilaita on tällä hetkellä alle 50.

Virus leviää vinhasti Venäjällä

Venäjällä ei vieläkään näy merkkejä koronaviruksen leviämisen hiipumisesta. Maassa raportoitiin perjantaina lähes 10 700 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden sisällä, kertoi Moscow Times. Yhteensä Venäjällä on todettu liki 188 000 tartuntaa.

Viruksen seurauksena kerrottiin kuolleen vuorokauden aikana 98 ihmistä, mikä oli kymmenen ihmistä enemmän kuin edellisenä päivänä. Väkilukuun suhteutettuna Venäjällä on kuollut 12 ihmistä miljoonaa asukasta kohti, kertoi tilastosivusto Worldometer.

Venäjän virallisiin lukuihin ei kuitenkaan ole luottaminen, sillä esimerkiksi testattavaksi pääseminen on vaikeaa. Silti virallistenkin lukujen mukaan uusien tartuntojen määrä kasvaa Venäjällä nyt toiseksi nopeimmin Yhdysvaltojen jälkeen.

Italiassa yli 30 000 koronakuolemaa

Italiassa uuden koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä nousi perjantaina yli 30 000:n, viranomaiset kertoivat. Heidän mukaansa kuolemia oli kirjattu torstain jälkeen runsaat 240.

Italia on Britannian jälkeen toinen Euroopan maa, jossa on todettu yli 30 000 koronaviruksesta johtuvaa kuolemaa. Britanniassa koronakuolemia on rekisteröity runsaat 31 000. Torstain jälkeen niitä kirjattiin lisää runsaat 600, maan terveysministeriö kertoi.

Britanniassa viruksen vuoksi on kuollut 460 ihmistä miljoonaa asukasta kohden ja Italiassa 500. Määrät ovat kymmenkertaisia Suomen lukuihin verrattuna.

Ranskassa puolestaan raportoitiin perjantaina vajaat 250 koronaviruksesta aiheutunutta kuolemaa vuorokauden sisällä. Samalla tehohoidossa olevien potilaiden määrä jatkoi laskuaan.

Ranska aikookin höllentää viruksen vuoksi asettamiaan rajoituksia ensi viikon alusta lähtien.

Maassa on kaikkiaan kuollut viruksen vuoksi runsaat 26 000 ihmistä. Määrä vastaa runsasta 400:aa kuollutta miljoonaa ranskalaista kohden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?