Italiassa saattaa muhia ”aikapommi” – Milanossa väki tungeksii jo kaupungilla: ”Huolestuneena odotan, miten käy parin viikon kuluttua”

Suomalais-italialainen tietokirjailija Anton Monti on huolissaan tiedoista, joiden mukaan sekä koronatartuntojen että kuolemien määrät ovat jälleen lisääntymään päin Italian Lombardian hallintoalueella.

Vain osa ihmisistä oli varustautunut kasvomaskilla viettäessään torstaina aikaa baareistaan tunnetulla Naviglin alueella Milanossa.

8.5.2020 14:28

Koronaviruksen pahoin runtelemassa Italiassa otettiin tällä viikolla ensimmäisiä askeleita kohti normaalielämää, kun maa siirtyi epidemian hoidossa ”toiseen vaiheeseen” aloittamalla kansalaisia koskevien rajoitteiden purkamisen.

Maanantaista alkaen italialaiset ovat saaneet liikkua kotiensa ulkopuolella vapaammin, mutta esimerkiksi muutamaa ihmistä suuremmat kokoontumiset on kuitenkin edelleen kielletty. Suurin osa liikkeistä pitää vielä ovensa suljettuina, mutta nyt esimerkiksi noutoruoan ja -juomien hakeminen ravintoloista on sallittua, kuten myös kuntoilu puistoissa turvaetäisyydet säilyttäen.

Jos rajoitusten purkamisella on vaikutusta tartuntojen määrään, se näkyy tilastoissa vasta aikaisintaan parin viikon kuluttua. Koronaviruksen itämisaikana on pidetty enimmillään kahta viikkoa.

Nuoripari oli laskenut maskit kasvoiltaan antautuessaan suudelmaan torstaina Milanossa, jossa koronavirukseen liittyviä rajoitteita on tällä viikolla löysätty.

Italiassa koronatilanne on vaihdellut erittäin paljon eri alueiden välillä. Maassa oli torstaihin mennessä todettu 215 858 vahvistettua tartuntaa ja hieman vajaat 30 000 viruksen aiheuttamaa kuolemaa.

Hyviä ja huonoja uutisia Lombardiasta

Pahiten epidemiasta kärsinyt alue on maan pohjoisosissa sijaitseva Lombardia, jonne on keskittynyt noin puolet Italiassa todetuista koronakuolemista. Tiistaina Lombardiasta kuultiin iloinen uutinen, kun alueen varakuvernööri Fabrizio Sala kertoi viruksen tartuttavuutta mittaavan R0-luvun laskeneen Lombardiassa alle Italian keskiarvon.

Lombardian R0-luvun kerrottiin olevan nyt 0,75, mikä tarkoittaa käytännössä epidemian hidastumista. Koko Italiassa luku on uutistoimisto Ansan mukaan 0,8, eli kymmenen viruksen kantajaa tartuttaa sitä eteenpäin enää kahdeksalle ihmiselle.

Mutta samaan aikaan Lombardiassa on noussut esiin myös huolta aiheuttavia merkkejä. La Repubblica -lehden mukaan alueen kuolleisuusluvut ovat pysyneet edelleen korkealla.

Milanossa sijaitsevalla Maggioren hautausmaalla pienet, valkoiset ristit merkkaavat niiden koronaan kuolleiden hautoja, joiden ruumiita kukaan ei ole tullut noutamaan.

Keskiviikkona Lombardian päivittäisen kuolleiden määrän kerrottiin olleen 222 ja torstaina 134. Luvut ovat nousseet kuun alusta, jolloin ne liikkuivat keskimäärin sadan paikkeilla.

Kuolleiden määrän kasvu ei suoraan kerro tartuntamäärien noususta, sillä menehtyneet ovat saattaneet sairastua jo viikkoja aiemmin. Samaan aikaan kuitenkin on kerrottu myös tehohoitopotilaiden määrän pysymisestä samalla tasolla sekä tartuntojen määrän hienoisesta noususta.

Yli puolet Italian uusista tartunnoista todetaan edelleen Lombardiassa.

Baarialue täyttyi väestä saman tien

Huolestuttaviin merkkeihin kiinnitti Twitterissä huomionsa myös suomalais-italialainen tietokirjailija Anton Monti, joka on seurannut Suomesta käsin tiiviisti epidemian kehittymistä toisessa kotimaassaan.

– Milanossa tilanne on nyt sellainen, että heti kun nämä lievennykset tulivat, niin siellä ihmisten käyttäytyminen on muuttunut tavallaan erittäin huolettomaksi ja vapaaksi, Italiassa oleviin ystäviinsä yhteydessä ollut Monti kertoo IS:lle.

Lombardiassa sijaitsevan Italian toiseksi suurimman kaupungin Milanon metropolialueella asuu noin 4,2 miljoonaa ihmistä. Monti nostaa esimerkiksi baareistaan tunnetun Naviglin kanaalialueen, jossa baarit ovat edelleen kiinni, mutta niistä voi jo ostaa juomia mukaan.

Milanolaiset viettivät torstai-iltaa Naviglin kanaalialueella.

Muun muassa sanomalehdet Corriere della Sera sekä La Repubblica julkaisivat torstaina videoita, joissa milanolaiset näyttivät viettävän aikaa sankoin joukoin kanaalien varrella. Kasvomaskeja näytti olevan harvoilla, eikä turvaväleistäkään juuri näkynyt merkkejä.

Montin mukaan sama tilanne on ollut nähtävissä myös muun muassa Roomassa.

Arvostettu epidemiologi varoittaa ”aikapommista”

Montin käsityksen mukaan Italiassa suhtautuminen tilanteeseen on tällä hetkellä erittäin kaksijakoista.

– Toiset ovat hyvin varovaisia, ottavat tilanteen vakavasti ja ovat ikään kuin edelleen karanteenivaiheessa, toiset taas ovat todellakin huolettomia. Kiinnostavaa on se, että Etelä-Italiassa, jossa tapauksia ei ole juurikaan ollut, ihmiset ovat kuitenkin erittäin varovaisia, Monti pohtii.

Milanon tilanteen syyksi hän epäili sitä, että suurkaupungin väki on todennäköisesti keskimäärin nuorempaa kuin muualla ja tottunut käymään ulkona ja liikkumaan aktiivisesti.

– Huolestuneena odotan, miten käy parin viikon kuluttua. Olisi tärkeää ymmärtää, että vapauteen sisältyy myös vastuuta.

Myös puistot ovat jälleen avoinna Italiassa. Milanolaiset nauttivat torstaina auringonpaisteesta paikallisessa puistossa.

Monti ei ole ainoa asiasta huolestunut. Milanolaisen Sacco-tartuntatautisairaalan johtava lääkäri, arvostettu epidemiologi Massimo Galli varoitti torstaina La Repubblican haastattelussa, että Milanossa muhii aikapommi.

Hänen mukaansa kaupungilla liikkuu nyt liikaa ihmisiä, myös virusta kantavia.

Koronavirusta torjuvien rajoitteiden purkaminen on alkanut hiljalleen myös Suomessa. Montin mielestä ennen päätöksiä olisi kannattanut kuitenkin seurata hieman pidempään sitä, miten tilanne kehittyy Italiassa rajoitusten purkamisen alettua.

– Jotenkin tuntuu, että olisi kannattanut odottaa pari viikkoa. Kun sieltä tämä on kuitenkin Euroopassa alkanut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?