Uusi käänne norjalais­miljonääri Tom Hagenin murha­syytteissä – hovioikeus vapautti vankilasta

Poliisi on kuitenkin valittanut hovioikeuden päätöksestä, joten alemman oikeusasteen vangitsemispäätös pysyy voimassa siihen asti, kun valitus on käsitelty. Se tapahtunee perjantaina.

8.5.2020 0:48

Norjan Eidsivatingin hovioikeus on päättänyt vapauttaa vaimonsa murhasta syytetyn Tom Hagenin tutkintavankeudesta, koska sen mukaan todisteet Hagenia vastaan eivät ole tarpeeksi vahvat.

Paikallinen poliisi on kuitenkin valittanut päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Valitus käsiteltäneen perjantaina.

Hagen ei siis vapaudu, ennen kuin valitus on käsitelty. Asiasta kertoo norjalainen VG.

Vangitsemista käsitteli kolme tuomaria, joista kahden mielestä todisteet Hagenia vastaan ovat liian heikkoja.

– En ole oikeastaan yllättynyt. Välittömästi, kun näin poliisin perusteet, mielestäni ne olivat erittäin ohuita, sanoi Hagenin avustaja Svein Holden VG:n mukaan.

Holden kävi katsomassa päämiestään Oslon vankilassa torstaina.

– Totta kai hän on iloinen. Hän odottaa innolla korkeimman oikeuden kuulemista huomenna, kertoo Holden.

Norjalaismiljonääri Tom Hagen pidätettiin huhtikuun lopussa. Häntä syytetään vaimonsa murhasta tai avunannosta murhaan. Vaimo katosi 1,5 vuotta sitten eikä hänen ruumistaan ole löydetty.

Norjalaismiljonääri Hagen, 70, otettiin kiinni huhtikuun lopussa, kun poliisi alkoi epäillä häntä 1,5 vuotta sitten kadonneen vaimonsa murhasta. Hagenia vastaan on nostettu syytteet murhasta tai avunannosta murhaan. Miljonääri on kiistänyt syytteet.

– Eilen hän sanoi, ettei ole hän ole kovin huolissaan siitä, kuinka tapaus päättyy. Hän kertoi minulle: ”Olen syytön, joten tiedän, ettei poliisi löydä todisteita minua vastaan”, asianajaja Holden jatkaa VG:lle.

Tom Hagenin asianajaja Svein Holden Lilleströmin poliisiasemalla huhtikuun lopussa.

Korkein oikeus ei käsittele sitä, ovatko poliisin todisteet tarpeeksi vakuuttavia pitämään Hagen vangittuna. Sen tarkoituksena on vain käsitellä se, onko hovioikeus menetellyt lain määräämällä tavalla. Jos korkein oikeus päättää, että tuomioistuin on tehnyt virheitä, päätös vapauttamisesta kumotaan ja asia käsitellään uudelleen.

Vangitsemisesta aikaisemmin päättänyt käräjäoikeus piti päätöstä perusteltuna sen takia, ettei tapauksen todisteita päästäisi tuhoamaan. Oikeuden päätöksen mukaan syytetyllä on mahdollisuus tuhota todisteita paikoista, joita poliisi ei ole vielä ehtinyt tutkia tai aikoo tutkia uudelleen. Päätöksen mukaan on myös mahdollista, että syytetty koordinoisi todisteiden tuhoamisen jonkun muun kautta.

Poliisi kertoo olevansa tuoreesta vapauttamispäätöksestä yllättynyt.

– Poliisin täytyy ottaa opiksi oikeuden päätöksestä. Samalla meidän täytyy kuitenkin myöntää, että olemme hieman yllättyneitä tästä päätöksestä. Huomioimme, että hovioikeuden päätös ei ollut yksimielinen, toteaa syyttäjä Haris Hrenovica VG:n mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?