Kiinalaisen koronatutkijan kuolema Yhdysvalloissa pyöräytti käyntiin salaliittoteorioiden myllyn – oli lähellä tehdä ”erittäin merkittäviä löytöjä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiinalaisen koronatutkijan kuolema Yhdysvalloissa pyöräytti käyntiin salaliittoteorioiden myllyn – oli lähellä tehdä ”erittäin merkittäviä löytöjä”

Pittsburghin poliisin mukaan Bing Liu murhattiin ”intiimiin ihmissuhteeseen liittyvien erimielisyyksien” vuoksi.

Kiinalaislähtöinen apulaisprofessori Bing Liu, 37, opiskeli Singaporessa ennen Yhdysvaltoihin siirtymistään.

7.5.2020 18:27

Yhdysvalloissa Pittsburghin yliopiston lääketieteen apulaisprofessorina työskennellyt kiinalaissyntyinen Bing Liu, 37, löydettiin lauantaina kuolleena kotoaan. Paikallisen median mukaan Liun kehossa oli useita ampumahaavoja.

Poliisi uskoo, että Liun surmasi toinen mies, joka löytyi autostaan niin ikään kuolleena. Myöhemmin kävi ilmi, että myös itsensä ampumalla surmannut mies oli niin ikään kiinalaissyntyinen ohjelmistoinsinööri Hao Gu, 46.

Bing Liu löydettiin lauantaina kuolleena kotoaan Pittsburghista.

Tapauksen tutkijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että kyse oli laajennettu itsemurha, joka oli seurausta ”pitkästä, intiimiin ihmissuhteeseen liittyvästä erimielisyydestä”.

Liu tutki koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia, ja työtovereidensa mukaan hän oli lähellä tehdä ”erittäin merkittäviä löytöjä” tutkimuksissaan juuri ennen kuolemaansa. Löytöjen kerrottiin liittyneen infektion solutason mekanismeihin.

”Kuin suoraan Vaarallisesta tehtävästä”

Kollegoiden lausunto sytytti välittömästi sosiaalisessa mediassa spekulaation mahdollisesta salamurhasta. Tapaus tuntui herättävän erityisesti kiinalaisten sosiaalisen median käyttäjien kiinnostuksen.

Salaliittoteorioiden esiinmarssia ei hillinnyt sekään, että poliisin mukaan Liun kuoleman liittymisestä hänen tutkimustyöhönsä oli ”nolla todistetta”.

– Voi hyvä jumala. Tämä on kuin suoraan Vaarallisesta tehtävästä. Ehkä hän sai selville, että virus sai alkunsa amerikkalaisessa laboratoriossa, eräs kiinalaisen Weibo-palvelun käyttäjistä kirjoitti BBC:n mukaan.

Hän ei ollut ainoa, joka pohti Liun kuoleman mahdollista yhteyttä viruksen alkuperän löytymiseen. Monen mielestä kyse oli liian ilmeisestä ”yhteensattumasta”.

– Hyvin poikkeuksellinen tapaus. Todennäköisesti taustalla pimennossa on salaisuuksia, toinen Weibon käyttäjä kirjoitti.

Weibon lisäksi Liun kuolema herätti epäilyksiä myös Twitterissä Yhdysvalloista ja eri puolilta maailmaa olevien käyttäjien keskuudessa.

– Korruptoitunut hallitus tappoi Bing Liun. Hän oli paljastamassa pian totuuden covid-19:sta ja siitä, kuinka se sai alkunsa Yhdysvalloissa, eräs Twitter-päivitys kuului.

Toisaalta France 24:n mukaan jotkut Twitter-käyttäjät vaativat tutkinnan käynnistämistä siitä, murhattiinko kiinalaissyntyinen apulaisprofessori sittenkin ”Kiinan kommunistihallituksen käskystä”.

Sosiaalisen median lisäksi Liun kuolemalla spekuloitiin myös Kiinan valtion Global Times -lehdessä. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump taas on toistuvasti korostanut koronaviruksen kiinalaista alkuperää ja esittänyt väitteitä sen yhteydestä kiinalaiseen laboratorioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?