Tutkijat varoittavat korona­viruksen herkästi tarttuvasta mutaatiosta – suomalais­asiantuntija: ”Ei kannata innostua” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkijat varoittavat korona­viruksen herkästi tarttuvasta mutaatiosta – suomalais­asiantuntija: ”Ei kannata innostua”

Virologian professori Olli Vapalahden mukaan koronavirus ei ole vielä ehtinyt muuntua niin paljon että voitaisiin uskottavasti puhua sen aiempaa vaarallisemmasta mutaatiosta.

Tietokoneella luotu havainnekuva koronaviruksesta.­

6.5. 21:31

Euroopassa leviävä koronaviruksen mutaatio on huomattavasti herkemmin tarttuva ja siksi vaarallisempi kuin alkuperäinen, Kiinan Wuhanista leviämään lähtenyt virus, väittää tuore amerikkalaistutkimus. Brittiläinen Sky News uutisoi Los Alamos National Laboratory -tutkimuslaitoksen löydöstä, jota ei ole vielä vertaisarvioitu tieteellisesti.

Tuhansilta koronapotilailta eri puolilta maailmaa kerättyjä näytteitä analysoineet tutkijat löysivät kaikkinaan 14 mutaatiota koronaviruksesta. Yhden, Spike D614G -nimellä kutsutun mutaation tutkijat sanovat aiheuttavan ”kiireellistä huolenaihetta”.

Viruksen kyseisen muodon sanotaan tavatun ensin Euroopassa ja levinneen myöhemmin ympäri maailmaa. Tutkimuksen mukaan alkuperäisen koronaviruksen syrjäyttäneestä mutaatiosta on tullut jo viruksen hallitseva muoto koko maailmassa.

Virologian professori Olli Vapalahti.­

Sky Newsin jutussa huomautetaan, että tutkimuksen esittämiin havaintoihin liittyy vielä paljon kysymysmerkkejä. Koronaviruksen uusista, mahdollisesti aiempaa vaarallisemmista mutaatioista on uutisoitu aiemminkin: esimerkiksi huhtikuussa kiinalaistutkijat väittivät löytäneensä viruskannan, joka olisi jopa 270-kertaa tappavampi kuin alkuperäinen virus.

Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahti kehottaa suhtautumaan tämänkaltaisiin tutkimustuloksiin varauksella – etenkin, kun kyse on vielä vertaisarvioimattomasta työstä.

– Yleensä kyse on väärinymmärryksistä siitä, että virus muuntuu. Muutokset ovat sen verran vähäisiä, että tällaisia syy- ja seuraussuhteita voisi niistä päätellä. Joitakin tällaisia ilmiasun eroja voi tulla, mutta ei kannata innostua.

Vapalahden mukaan väitteitä uusista, entistä pahemmista viruskannoista ilmestyy jatkuvasti. Toistaiseksi ei kuitenkaan voida pitävästi sanoa koronaviruksen muuttuneen vaarallisemmaksi.

– Se ei ole poissuljettua, että tällaista voisi tapahtua, mutta tämä tutkimus ei sitä osoita. Viruksen muuntuvuus ei ole vielä tässä vaiheessa ollut niin kovin suurta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?